26 lipca 2012

Sos kurkowy z makaronem czyli kurek nigdy za wiele!

sos kurkowy, sos z kurek, sos grzybowy, kurki, kurki przepis

Tak, tak, specjalnie w tytule na pierwszym miejscu jest sos kurkowy, a dopiero później makaron, bo to przecież kurki odgrywają tu role pierwszoplanową!
Uwielbiam te żółto-pomarańczowe grzybki i mogłabym je jeść codziennie:)
Były już kurki w jajecznicy, a tym razem proponuję pyszny sos kurkowy na masełku i winie z dodatkiem cebulki i czosnku - niebo w gębie!
Zjedliśmy z moim chłopakiem całą patelnię i chciało się krzyczeć MAŁO!



sos kurkowy, kurki, grzyby, makaron, obiad, kolacja,

Składniki (na 2 porcje):
makaron dla 2óch osób ( u mnie rurki żytnie razowe)
500g świeżych kurek
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki tartego parmezanu
3 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
60 ml białego wina półwytrawnego
sok z 1/2 cytryny
2 małe cebulki
2 ząbki czosnku
sól
świeżo mielony pieprz


Przygotowanie:
Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.
Kurki płuczemy i czyścimy pod zimną, bieżącą woda i odstawiamy do wysuszenia lub używamy do tego ręcznika papierowego. Na 1 łyżce masła i oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, doprawiamy solą i smażymy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy wyciśnięty czosnek i po chwili zalewamy patelnię białym winem. Po 2-3 minutach, jak alkohol odparuje dodajemy nasze kurki i sok z cytryny i doprawiamy dużą ilością pieprzu. Jeśli grzyby są bardzo duże możemy je wcześniej pokroić. Całość smażymy ok. 5-6min. Po tym czasie ok 3/4 filiżanki zawartości patelni wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę*, do której dodajemy śmietanę i przekładamy śmietanowo-grzybową masę z powrotem na patelnie. Doprawiamy całość solą i świeżo mielonym pieprzem.
Makaron wykładamy na talerze, dodajemy pyszny sos kurkowy obsypujemy delikatnie parmezanem i gotowe!


Smacznego!:)


18 komentarzy:

  1. Sama ostatnio taki robiłam i wiem, że jest po prostu przepyszny! Pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję:) ja bym mogła robić go codziennie;)

      Usuń
  2. Pychota, ja taki sos to moge jeść nawet bez żadnych dodatków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to co zostało na patelni wyjedliśmy właśnie bez dodatków:D
      pozdrawiam:)

      Usuń
  3. boski! mam kurki, chętnie zrobię, proszę tylko o podpowiedź: czy białe wino mogę zastąpić wodą (albo czymś bezalkoholowym)?
    pozdrawiam cieplutko! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz po prostu pominąć wino i nic nie dodawać, albo możesz dolać bulionu:) ja zwykle jak robię bulion to zamrażam w kostkach i później dorzucam ok 3 kostki - podkreśla smak:) Wodą bym nie zalewała:)
      pozdrawiam i życzę smacznego:)

      Usuń
  4. sos mistrzowski! danie rewelacyjne... mmm... W tym roku kurek jeszcze nie dotykałam, ale myślę... myślę, że na początek sosik podobny sobie zrobię :)
    Pozdrawiam :)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Ubóstwiam kurki, a Twoje wyglądają cudnie :-)
    Na pewno spróbuję :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyyszności, ja bym tylko zamieniła makaron razowy na zwykły, choć wiem dobrze, że ten razowy jest zdrowszy. Smak "białego" makaronu jednak zwycięża. U mnie będzie wkrótce podobnie, też kurkowo i makaronowo, ale w ciut innej odsłonie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie wybór razowego makaronu bądź pieczywa polega na walorach smakowych a nie zdrowotnych;) taki mi bardziej smakuje:)
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  7. na pewno pyszne, uwielbiam kurki :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy taki sosik nada się również do jakiegoś mięska, np. polędwicy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej:) Kurki można też zastąpić innymi grzybami leśnymi lub pieczarkami :)
      Pozdrawiam i życzę miłego gotowania :)

      Usuń
  9. Jakieś kwaśne wyszło. Czy to ok?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej nie ok...może któryś z produktów nie był pierwszej świeżości bądź trzeba było dłużej odparowywać wino...

      Usuń