Nie wyobrażam sobie świąt bez pierogów, ale zanim pojadę do domu i rozsmakuję się w gotowanych pierożkach postanowiłam zrobić pieczone :) Oczywiście z grzybami leśnymi, przecież zaraz święta :)
Do grzybów dodałam orzechy włoskie i muszę przyznać, że to połączenie jest świetne! Chrupkość orzechów i miękkość grzybów tworzy naprawdę fajny duet :)
Pierogi pieczone jedliśmy z M. na obiad, ale maczane w sosie świetnie nadadzą się na imprezkę :)
Składniki:
ciasto:
1 i 2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki ciepłego mleka
10 g drożdży świeżych
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
farsz:
300g świeżych grzybów - ja użyłam grzyby leśne suszone - 1 litrowy słoik
1 cebula - użyłam czerwonej - drobno posiekana
3 ząbki czosnku - pokrojony w plasterki
50ml wina
1 pęczek natki pietruszki - posiekany
1 gałązka rozmarynu
70 g orzechów włoskich - drobno posiekanych
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
sos:
5 łyżek jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 12 %
4 gałązki tymianku
sól, pieprz
1 łyżeczka octu balsamicznego
Przygotowanie:
W przeddzień pieczenia:
Suszone grzyby przepłucz na sicie pod bieżącą wodą, a następnie zalej w misce lub garnku i odstaw na minimum 6 godzin lub całą noc.
W dzień pieczenia:
Do 125ml ciepłego mleka dodaj pokruszone drożdże i cukier, wymieszaj i odstaw na chwilę. W tym czasie do miski przesiej mąkę, sól i wydrąż dołek. Do dołka wlej mleko z drożdżami i cukrem, wymieszaj i wyrób ciasto, aż będzie elastyczne (ciasto przestanie się kleić do rąk). Na koniec wlej na dno miski oliwę i jeszcze chwilowo wyrabiaj. Miskę z ciastem odstaw w ciepłe miejsce na około 40min (aż ciasto podwoi swoją objętość). W tym czasie poszatkuj cebulę i zeszklij ją z dodatkiem soli na łyżeczce masła i oliwy na patelni. Dodaj pokrojony czosnek i smaż przez 2 minuty. Dodaj odsączone grzyby, rozmaryn oraz wino i duś przez około 10 minut. Pod koniec smażenia dopraw solą, pieprzem, a następnie dodaj pietruszkę orzechy i ocet balsamiczny. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
Oddzielnie w małej miseczce roztrzep 1 jajko.
Również składniki na sos wymieszaj w oddzielnej miseczce.
Po 30 minutach uderz w ciasto pięścią aby je odpowietrzyć i chwilowo wyrabiaj. Ciasto rozwałkuj na obsypanej mąką stolnicy i wykrawaj okrągłe placuszki. Każdy z placków jeszcze raz rozwałkuj aby uzyskać cieniutkie ciasto i na środek każdego z nich nałóż farsz (ok 1-2 łyżeczki farszu na 1 placuszek) i zawiń ciasto w półksiężyc. Na brzegach odciśnij wzorek widelcem, a następnie posmaruj ciasto roztrzepanym jakiem. Pierożki układaj na blaszce wyłożonej pergaminem lub matą do pieczenia i piecz w nagrzanym do 180*C piekarniku przez ok 20minut (góra - dół). Podawaj gorące, z sosem.
Smacznego :)
aż się głodna zrobiłam...
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie z tymi orzechami :)
Koniecznie do wypróbowania :)
UsuńPozdrawiam :)
Looks absolutely delicious!
OdpowiedzUsuńThanks a lot! :)
UsuńCheers :)
Dziś mieliśmy też pierożki, też razowe ale klasyczne z serem:)
OdpowiedzUsuńTe wyglądają naprawdę obłędnie, do tego pieczone! super pomysł.
Dziękuję :) Pieczone pierogi to miła odmiana, ale już się nie mogę doczekać tradycyjnych na Wigilię - z kapustą i grzybami :)
UsuńPierogi z serem i cukrem kojarzą mi się z dzieciństwem :)
Pozdrawiam ciepło :)
oj chcę takie pierożki, wyglądają znakomicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPowiem Ci, ze pieczonych nigdy nie robiłam ale Twoje mają tak piękny kolor, że czuję się zobowiązana by je popełnić. Lubię te przedświąteczne motywy..
OdpowiedzUsuńPopełniaj ! Są super chrupiące :) W wersji z pieczonymi warzywami czekają w mojej kolejce :)
UsuńNo ładnie, zapatrzyłam się na nie i nie mi innej rady jak zrobić na święta. :)))
OdpowiedzUsuńPewnie! Na pewno posmakują :)
UsuńLubię kiedy gospodyni farszu gościom nie żałuje :)
OdpowiedzUsuńOch tak! Pierogi wypchane farszem po same brzegi ♥
UsuńDzięki i pozdrawiam :)
chyba nie ma większej Fanki pierogów ode mnie ! szczególnie ruskich! - jak patrze na Twoje to ślinka mi cieknie ! :D
OdpowiedzUsuńJa też jestem wielką fanką pierogów :) Ślinka jest jak najbardziej na miejscu ;)
UsuńPozdrawiam :)
i ja :). zaraziłam już nawet Hiszpanów!! (i nauczyłam ich robić :), jestem z nich dumna)!!
UsuńMiałam resztki innego farszu, ale zrobiłam ciasto z Twojego przepisu i bardzo mi pasują takie pieczone pierożki :)
OdpowiedzUsuńx0e08r4f23 p6a13o4p99 t3i92o5u36 i4v05l3g91 c9n81p2q57 p0l87k6x65
OdpowiedzUsuńkyrie 5 spongebob
OdpowiedzUsuńkd shoes
curry 6
yeezy
supreme outlet
off white hoodie outlet
Golden Goose
supreme
yeezy
golden goose outlet