Aż
strach się przyznać, że robiłam go po raz pierwszy w życiu. Każdego
roku to pierniczki należały do moich domowych obowiązków, a właściwie
rodzinnej świątecznej tradycji :) W tym roku postanowiłam zmierzyć się z
tym nieźle przyprawionym grudniowym ciachem, a efekt przerósł moje oczekiwania :)
Przepis jest banalnie
prosty, a jego przygotowanie nie zajęło mi więcej niż 30 minut! W trakcie
pieczenia po mieszkaniu unosiły się boskie zapachy, które już na dobre
wprowadziły mnie w świąteczną błogość ;) Dodatek piwa miodowego jest pysznym urozmaiceniem :) Nie wiem jak Wy, ale ja odczuwam jakąś magię dodając alkohol do ciast ;) W przyszłości z pewnością dodam do piernika inne trunki, na pewno mocniejsze ;)
Składniki (forma-keksówka 25x11cm):
piernik:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
100g masła pokrojonego na mniejsze kawałki
5 łyżek miodu
40g przyprawy do piernika (cała torebeczka)
1/2 szklanki cukru, użyłam trzcinowego *
2 jaja roztrzepane
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka ciemnego piwa, użyłam miodowej fortuny
1 czubata łyżka kakao
Zrobiłam w trzech wersjach:
polewa:
1 tabliczka mlecznej czekolady
2 łyżki mleka
lukier:
sok i skórka z 1/2 małej pomarańczy
ok 10 łyżek cukru pudru
cukier puder
* Jeśli chcesz podać ciasto bez polewy/lukru/cukru pudru lub z polewą z gorzkiej czekolady proponuję zwiększyć ilość cukru do 3/4 szklanki :)
Przygotowanie:
W garnku rozpuść masło wraz z cukrem. Dodaj miód, kakao i pzyprawę korzenną i cały czas mieszaj. Następnie zdejmij garnek z ognia i dodaj piwo, sodę i roztrzepane jajka. Ostatnim składnikiem jest mąka. Dodawaj ją partiami i mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
Keksówkę, wyłożoną papierem do pieczenia, napełnij masą, a wierzch obsyp delikatnie cukrem. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C i piecz przez 45 minut, sprawdzając pod koniec za pomocą patyczka (wyjmowany patyczek powinien być suchy). Pozostaw do ostygnięcia.
Ja podzieliłam mój piernik na trzy części i udekorowałam go na różne sposoby:
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka, a następnie polej nią wystudzony piernik.
- Wyciśnij sok z pomarańczy do miseczki przygotowanej do kąpieli wodnej. Następnie dodawaj cukru pudru do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Polej piernik ciepłym lukrem i udekoruj skórkę otartą z pomarańczy.
- Posyp piernik cukrem pudrem.
Smacznego :)
Z lukrem
Z polewą czekoladową
Z cukrem pudrem
Boski jest ten piernik:-))
OdpowiedzUsuńCudowne zdjęcia. Jeden piernik niczym delikatnie oprószony śniegiem, drugi przybrany gęstą snieżną czapą, trzeci przywołujący czysto kulinarne skojarzenia pyszne - czekoladowe. Ja pierniczę! Cudowności!!!
OdpowiedzUsuńDzięki Aguś :) Świetnie się bawiłam przy robieniu tych zdjęć :)
UsuńPiękne zdjęcia i świetny przepis. Od samego czytania poczułam atmosferę świąt i przypomniałam sobie zapach piernika... Nie mogę się doczekać, aż zabiorę się za jego pieczenie w weekend :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Życzę udanych wypieków i czekam na relację ;)
UsuńZdjęcia mnie powaliły piękne.. a piernik musi być doskonały. Obłęd w oczach
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
ilona
nie mogę się napatrzeć na Twoje zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńDzięki wielkie za miłe słowa :)
UsuńPozdrawiam :)
Wygląda cudownie :-) Mam na niego chrapkę, mimo, że u mnie w piekarniku siedzi właśnie inny piernik, staropolski, długo dojrzewający :-D
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ja staropolski zostawiłam do przetestowania na przyszły rok, bo obawiałam się, że nie zdąży dojrzeć ;)
UsuńPozdrawiam :)
jaki wyrośnięty, wspaniały!
OdpowiedzUsuńcudne fotki ...
Dziękuję za tak miły komentarz :)
UsuńMam pytanko, ile sody należy do niego użyć bo nie widzę w przepisie:)
OdpowiedzUsuńOjej, umknęły mi...2 łyżeczki sody :) Dziękuję, już poprawiam :)
UsuńMam pytanie, właśnie zrobiłam ten piernik, pachnie pięknie i wyrósł jak na zdjęciu (choć musiał się piec 60 min.) Ale mam pytanie jak najlepiej przechować go do świąt, szczelnie zamknięty czy bez żadnego przykrycia ?
OdpowiedzUsuńZ góry dziękuję
Możliwe :) Wszystko zależy od wielkości formy. Z tego samego przepisu robiłam muffinki i piekłam 15min :)
UsuńPiernik owiń folią spożywczą. Można go również zamrozić, ale bez polewy | lukru.
Pozdrawiam :)
Uwielbiam piernika z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńdzięki, bardzo mnie to cieszy :)
UsuńPozdrawiam :)
n6j11w8s84 k3m84j3z74 j0x86j3d68 m4m30p3w46 j3x67b4i03 q0e25v8e79
OdpowiedzUsuńhermes outlet
OdpowiedzUsuńsupreme
hermes birkin
jordan shoes
kyrie 9
kobe byrant shoes
Jordan Travis Scott
supreme t shirt
yeezy shoes
off white outlet