18 grudnia 2012

Świąteczny piernik na piwie miodowym

piernik, przepis, prosty, ciasta, świąteczne, z miodem, na miodzie, jak zrobić piernik, piernik bożonarodzeniowy, na piwie, szybki, pyszny, łatwy

Piernik?! Oj tak! Wilgotny i pachnący! Idealne ciasto na Święta Bożego Narodzenia :)
Aż strach się przyznać, że robiłam go po raz pierwszy w życiu. Każdego roku to pierniczki należały do moich domowych obowiązków, a właściwie rodzinnej świątecznej tradycji :) W tym roku postanowiłam zmierzyć się z tym nieźle przyprawionym grudniowym ciachem, a efekt przerósł moje oczekiwania :)
Przepis jest banalnie prosty, a jego przygotowanie nie zajęło mi więcej niż 30 minut! W trakcie pieczenia po mieszkaniu unosiły się boskie zapachy, które już na dobre wprowadziły mnie w świąteczną błogość ;) Dodatek piwa miodowego jest pysznym urozmaiceniem :) Nie wiem jak Wy, ale ja odczuwam jakąś magię dodając alkohol do ciast ;) W przyszłości z pewnością dodam do piernika inne trunki, na pewno mocniejsze ;)

Składniki (forma-keksówka 25x11cm):
piernik:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
100g masła pokrojonego na mniejsze kawałki
5 łyżek miodu
40g przyprawy do piernika (cała torebeczka)
1/2 szklanki cukru, użyłam trzcinowego *
2 jaja roztrzepane
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka ciemnego piwa, użyłam miodowej fortuny
1 czubata łyżka kakao

Zrobiłam w trzech wersjach:
polewa:
1 tabliczka mlecznej czekolady
2 łyżki mleka


lukier:
sok i skórka z 1/2 małej pomarańczy
ok 10 łyżek cukru pudru

cukier puder



* Jeśli chcesz podać ciasto bez polewy/lukru/cukru pudru lub z polewą z gorzkiej czekolady proponuję zwiększyć ilość cukru do 3/4 szklanki :)

Przygotowanie:
W garnku rozpuść masło wraz z cukrem. Dodaj miód, kakao i pzyprawę korzenną i cały czas mieszaj. Następnie zdejmij garnek z ognia i dodaj piwo, sodę i roztrzepane jajka. Ostatnim składnikiem jest mąka. Dodawaj ją partiami i mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
Keksówkę, wyłożoną papierem do pieczenia, napełnij masą, a wierzch obsyp delikatnie cukrem. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C i piecz przez 45 minut, sprawdzając pod koniec za pomocą patyczka (wyjmowany patyczek powinien być suchy). Pozostaw do ostygnięcia.

Ja podzieliłam mój piernik na trzy części i udekorowałam go na różne sposoby:
   - Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka, a następnie polej nią wystudzony piernik.
   - Wyciśnij sok z pomarańczy do miseczki przygotowanej do kąpieli wodnej. Następnie dodawaj cukru pudru do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Polej piernik ciepłym lukrem i udekoruj skórkę otartą z pomarańczy.
   - Posyp piernik cukrem pudrem.

Smacznego :)

piernik, przepis, prosty, ciasta, świąteczne, z miodem, na miodzie, jak zrobić piernik, piernik bożonarodzeniowy, na piwie, szybki, pyszny, łatwy

piernik, przepis, prosty, ciasta, świąteczne, z miodem, na miodzie, jak zrobić piernik, piernik bożonarodzeniowy, na piwie, szybki, pyszny, łatwy
piernik, przepis, prosty, ciasta, świąteczne, z miodem, na miodzie, jak zrobić piernik, piernik bożonarodzeniowy, na piwie, szybki, pyszny, łatwy

Z lukrem

piernik, przepis, prosty, ciasta, świąteczne, z miodem, na miodzie, jak zrobić piernik, piernik bożonarodzeniowy, na piwie, szybki, pyszny, łatwy
piernik, przepis, prosty, ciasta, świąteczne, z miodem, na miodzie, jak zrobić piernik, piernik bożonarodzeniowy, na piwie, szybki, pyszny, łatwy
piernik, przepis, prosty, ciasta, świąteczne, z miodem, na miodzie, jak zrobić piernik, piernik bożonarodzeniowy, na piwie, szybki, pyszny, łatwy
piernik, przepis, prosty, ciasta, świąteczne, z miodem, na miodzie, jak zrobić piernik, piernik bożonarodzeniowy, na piwie, szybki, pyszny, łatwy
piernik, przepis, prosty, ciasta, świąteczne, z miodem, na miodzie, jak zrobić piernik, piernik bożonarodzeniowy, na piwie, szybki, pyszny, łatwy

Z polewą czekoladową

piernik, przepis, prosty, ciasta, świąteczne, z miodem, na miodzie, jak zrobić piernik, piernik bożonarodzeniowy, na piwie, szybki, pyszny, łatwy
 piernik, przepis, prosty, ciasta, świąteczne, z miodem, na miodzie, jak zrobić piernik, piernik bożonarodzeniowy, na piwie, szybki, pyszny, łatwy
piernik, przepis, prosty, ciasta, świąteczne, z miodem, na miodzie, jak zrobić piernik, piernik bożonarodzeniowy, na piwie, szybki, pyszny, łatwy

Z cukrem pudrem

piernik, przepis, prosty, ciasta, świąteczne, z miodem, na miodzie, jak zrobić piernik, piernik bożonarodzeniowy, na piwie, szybki, pyszny, łatwy
piernik, przepis, prosty, ciasta, świąteczne, z miodem, na miodzie, jak zrobić piernik, piernik bożonarodzeniowy, na piwie, szybki, pyszny, łatwy
piernik, przepis, prosty, ciasta, świąteczne, z miodem, na miodzie, jak zrobić piernik, piernik bożonarodzeniowy, na piwie, szybki, pyszny, łatwy



18 komentarzy:

  1. Cudowne zdjęcia. Jeden piernik niczym delikatnie oprószony śniegiem, drugi przybrany gęstą snieżną czapą, trzeci przywołujący czysto kulinarne skojarzenia pyszne - czekoladowe. Ja pierniczę! Cudowności!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Aguś :) Świetnie się bawiłam przy robieniu tych zdjęć :)

      Usuń
  2. Piękne zdjęcia i świetny przepis. Od samego czytania poczułam atmosferę świąt i przypomniałam sobie zapach piernika... Nie mogę się doczekać, aż zabiorę się za jego pieczenie w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Życzę udanych wypieków i czekam na relację ;)

      Usuń
  3. Zdjęcia mnie powaliły piękne.. a piernik musi być doskonały. Obłęd w oczach

    pozdrawiam
    ilona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również pozdrawiam :)

      Usuń
  4. nie mogę się napatrzeć na Twoje zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki wielkie za miłe słowa :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Wygląda cudownie :-) Mam na niego chrapkę, mimo, że u mnie w piekarniku siedzi właśnie inny piernik, staropolski, długo dojrzewający :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ja staropolski zostawiłam do przetestowania na przyszły rok, bo obawiałam się, że nie zdąży dojrzeć ;)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. jaki wyrośnięty, wspaniały!
    cudne fotki ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za tak miły komentarz :)

      Usuń
  7. Mam pytanko, ile sody należy do niego użyć bo nie widzę w przepisie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, umknęły mi...2 łyżeczki sody :) Dziękuję, już poprawiam :)

      Usuń
  8. Mam pytanie, właśnie zrobiłam ten piernik, pachnie pięknie i wyrósł jak na zdjęciu (choć musiał się piec 60 min.) Ale mam pytanie jak najlepiej przechować go do świąt, szczelnie zamknięty czy bez żadnego przykrycia ?
    Z góry dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możliwe :) Wszystko zależy od wielkości formy. Z tego samego przepisu robiłam muffinki i piekłam 15min :)
      Piernik owiń folią spożywczą. Można go również zamrozić, ale bez polewy | lukru.
      Pozdrawiam :)

      Usuń