Aż
strach się przyznać, że robiłam go po raz pierwszy w życiu. Każdego
roku to pierniczki należały do moich domowych obowiązków, a właściwie
rodzinnej świątecznej tradycji :) W tym roku postanowiłam zmierzyć się z
tym nieźle przyprawionym grudniowym ciachem, a efekt przerósł moje oczekiwania :)
Przepis jest banalnie
prosty, a jego przygotowanie nie zajęło mi więcej niż 30 minut! W trakcie
pieczenia po mieszkaniu unosiły się boskie zapachy, które już na dobre
wprowadziły mnie w świąteczną błogość ;) Dodatek piwa miodowego jest pysznym urozmaiceniem :) Nie wiem jak Wy, ale ja odczuwam jakąś magię dodając alkohol do ciast ;) W przyszłości z pewnością dodam do piernika inne trunki, na pewno mocniejsze ;)
Składniki (forma-keksówka 25x11cm):
piernik:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
100g masła pokrojonego na mniejsze kawałki
5 łyżek miodu
40g przyprawy do piernika (cała torebeczka)
1/2 szklanki cukru, użyłam trzcinowego *
2 jaja roztrzepane
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka ciemnego piwa, użyłam miodowej fortuny
1 czubata łyżka kakao
Zrobiłam w trzech wersjach:
polewa:
1 tabliczka mlecznej czekolady
2 łyżki mleka
lukier:
sok i skórka z 1/2 małej pomarańczy
ok 10 łyżek cukru pudru
cukier puder
* Jeśli chcesz podać ciasto bez polewy/lukru/cukru pudru lub z polewą z gorzkiej czekolady proponuję zwiększyć ilość cukru do 3/4 szklanki :)
Przygotowanie:
W garnku rozpuść masło wraz z cukrem. Dodaj miód, kakao i pzyprawę korzenną i cały czas mieszaj. Następnie zdejmij garnek z ognia i dodaj piwo, sodę i roztrzepane jajka. Ostatnim składnikiem jest mąka. Dodawaj ją partiami i mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
Keksówkę, wyłożoną papierem do pieczenia, napełnij masą, a wierzch obsyp delikatnie cukrem. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C i piecz przez 45 minut, sprawdzając pod koniec za pomocą patyczka (wyjmowany patyczek powinien być suchy). Pozostaw do ostygnięcia.
Ja podzieliłam mój piernik na trzy części i udekorowałam go na różne sposoby:
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka, a następnie polej nią wystudzony piernik.
- Wyciśnij sok z pomarańczy do miseczki przygotowanej do kąpieli wodnej. Następnie dodawaj cukru pudru do momentu uzyskania pożądanej konsystencji. Polej piernik ciepłym lukrem i udekoruj skórkę otartą z pomarańczy.
- Posyp piernik cukrem pudrem.
Smacznego :)
Z lukrem
Z polewą czekoladową
Z cukrem pudrem
Boski jest ten piernik:-))
OdpowiedzUsuńCudowne zdjęcia. Jeden piernik niczym delikatnie oprószony śniegiem, drugi przybrany gęstą snieżną czapą, trzeci przywołujący czysto kulinarne skojarzenia pyszne - czekoladowe. Ja pierniczę! Cudowności!!!
OdpowiedzUsuńDzięki Aguś :) Świetnie się bawiłam przy robieniu tych zdjęć :)
UsuńPiękne zdjęcia i świetny przepis. Od samego czytania poczułam atmosferę świąt i przypomniałam sobie zapach piernika... Nie mogę się doczekać, aż zabiorę się za jego pieczenie w weekend :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Życzę udanych wypieków i czekam na relację ;)
UsuńZdjęcia mnie powaliły piękne.. a piernik musi być doskonały. Obłęd w oczach
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
ilona
nie mogę się napatrzeć na Twoje zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńDzięki wielkie za miłe słowa :)
UsuńPozdrawiam :)
Wygląda cudownie :-) Mam na niego chrapkę, mimo, że u mnie w piekarniku siedzi właśnie inny piernik, staropolski, długo dojrzewający :-D
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ja staropolski zostawiłam do przetestowania na przyszły rok, bo obawiałam się, że nie zdąży dojrzeć ;)
UsuńPozdrawiam :)
jaki wyrośnięty, wspaniały!
OdpowiedzUsuńcudne fotki ...
Dziękuję za tak miły komentarz :)
UsuńMam pytanko, ile sody należy do niego użyć bo nie widzę w przepisie:)
OdpowiedzUsuńOjej, umknęły mi...2 łyżeczki sody :) Dziękuję, już poprawiam :)
UsuńMam pytanie, właśnie zrobiłam ten piernik, pachnie pięknie i wyrósł jak na zdjęciu (choć musiał się piec 60 min.) Ale mam pytanie jak najlepiej przechować go do świąt, szczelnie zamknięty czy bez żadnego przykrycia ?
OdpowiedzUsuńZ góry dziękuję
Możliwe :) Wszystko zależy od wielkości formy. Z tego samego przepisu robiłam muffinki i piekłam 15min :)
UsuńPiernik owiń folią spożywczą. Można go również zamrozić, ale bez polewy | lukru.
Pozdrawiam :)
Uwielbiam piernika z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńdzięki, bardzo mnie to cieszy :)
UsuńPozdrawiam :)
n6j11w8s84 k3m84j3z74 j0x86j3d68 m4m30p3w46 j3x67b4i03 q0e25v8e79
OdpowiedzUsuńhermes outlet
OdpowiedzUsuńsupreme
hermes birkin
jordan shoes
kyrie 9
kobe byrant shoes
Jordan Travis Scott
supreme t shirt
yeezy shoes
off white outlet
vw57njoibc
OdpowiedzUsuńgolden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet