27 marca 2013

Babka cytrynowa

babka, przepisy, piaskowa, cytrynowa, wielkanocna,

Powoli zbliża się Wielkanoc czyli czas mojego ulubionego wypieku :) Jako dziecko uwielbiałam babkę i nic się do tej pory nie zmieniło. Pokazywałam Wam już Wielkanocną babkę piaskową z
Baileysem tutaj i kawową tutaj. Teraz przyszedł czas na prawdziwy klasyk wśród wielkanocnych bab czyli babka cytrynowa. Przepis na tę pyszną, puszystą i wilgotną babkę dostałam od Mamy M. i muszę przyznać, że to jedna z lepszych piaskowych bab jakie jadłam :) Gorąco polecam! :)


Składniki (na formę Ø 25cm z kominem):
5 jajek
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju
sok i skórka otarta z jednej dużej cytryny

Przygotowanie:

Jajka ubij z cukrem aż podwoją swoją objętość. Stopniowo dodawaj przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodaj skórkę otartą z cytryny, olej i sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie mikserem lub trzepaczką. Formę do babki wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą lub otrębami owsianymi, a następnie napełnij ciastem. Babkę piecz w temperatzurze 180*C (góra+dół) przez około 40min, sprawdzając metodą suchego patyczka.

Smacznego :)


babka, przepisy, piaskowa, cytrynowa, wielkanocna,
babka, przepisy, piaskowa, cytrynowa, wielkanocna,

babka, przepisy, piaskowa, cytrynowa, wielkanocna,
babka, przepisy, piaskowa, cytrynowa, wielkanocna,



45 komentarzy:

  1. bardzo lubię babkę, ale wstyd się przyznać nigdy jej sama nie robiłam... na te święta planuję zadebiutować, ale z babką piaskową, bo to moja ulubiona. mam nadzieję, że się uda :)

    pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest babka piaskowa :)
      Życzę udanego debiutu :)

      Usuń
  2. Mam nadzieję, że coś mi zostawisz!;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmmmm.... no to jaka w końcu jest ta babka - cytrynowa, czy pomarańczowa? :-) Na liście składników figurują sok i skórka otarta z pomarańczy, a w opisie wykonania dodajemy sok i skórkę z cytryny......:-))))))))). Bez względu na smak wygląda przepysznie. Jestem wielką amatorką babek wszelkiej maści.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cytrynowa jak w tytule:) Dziękuję i już poprawiam składniki :)

      Usuń
  4. Ta babka mówi do mnie: "Zjedz mnie!"

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne zdjęcia! ; )
    spodobało mi się tutaj!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nic dodać nic ująć, jest przepiękna!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Super!!! też zamierzam upiec babę, tylko właśnie się zastanawiam czy cytrynową czy pomarańczową :) Pozdrowionka....:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Baba cytrynowa to podstawa i jest najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ta babka wygląda cudownie !!

    OdpowiedzUsuń
  10. zapisuję przepis! wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda cudnie :) Cytrynowe to moje ulubione babki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękna babka... i choć cytrynę lubię tylko w herbacie, Twoja babka wygląda tak apetycznie, że muszę się skusić.
    Ściskam Ilona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie wypróbuj :)
      Ściskam :)

      Usuń
  13. Jejku, ale śliczna ta babeczka, uwielbiam cytrynową :) Monia, wesołych świąt Ci życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  14. babka cytrynowa jest moja ulubioną babką. Twoja prezentuje się znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. WESOŁYCH I POGODNYCH ŚWIĄT

    OdpowiedzUsuń
  16. spóźnione bo już ich koniec ale na ich koniec chociaż życzę by były nadal świąteczne i rodzinne pełne zapachów:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Lubie babke cytrynowa :) Wprawdzie mam podobny przepis, to jednak twoj chetnie wyprobuje :)

    OdpowiedzUsuń
  18. wygląda doskonale, jak wszystko u Ciebie :) pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  19. Jest pyszna!! polecam wszystkim!

    OdpowiedzUsuń
  20. Rewelacyjna...dawno nie jadłam takiej dobrej babki.....polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za opinię :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  21. Upiekłam babkę według Twojego przepisu już kilka razy. Za każdym razem goście zachwyceni jej smakiem. Polecam wszystkim ten przepis. Dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Super. Wszędzie margaryna, a tu olej! Hurrah! ;D
    Zamierzam upiec, wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  23. A moja chyba sie nie uda :( pieke w keksowce i malo co wyrosla :(

    OdpowiedzUsuń
  24. A jednak sie udala :) i rzeczywiscie jest pyszna! Super przepis :)pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  25. upiekłam i wyszła przepyszna polecam wszystkim

    OdpowiedzUsuń
  26. To jest zdecydowanie najlepszy przepis na babkę cytrynową jakiego próbowałam. Pierwszy raz nie wyszedł mi zakalec :) Dziękuje!

    OdpowiedzUsuń
  27. zrobiłam wczoraj i szybko zniknęła z tekstem: "obłędna" :D babka wyszła puszysta, lekka i wilgotna - idealna, dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przyjemność po mojej stronie ;)

      Usuń
  28. Czy moge z tego ciasta zrobic muffiny? Czy beda dobre ?i czy po dodaniu kakao moge zrobic czekoladowe? Babke robilam - swietna !;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne:) Muffiny powinny się piec ok. 15minut, ale najlepiej sprawdzać suchym patyczkiem :) Kakao jak najbardziej możesz oddać :)

      Usuń
  29. Wczoraj zrobiłam tę babkę i jest przepyyyyysznaaaaaaa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowała :)

      Usuń
  30. Babka wygląda smacznie więc postanowiłam ja upiec. Pierwszy raz zzrobił mi się zakalec w babce. Piekłem wg przepisu góra dół 180 stopni ok 50 min. Żałuję że nie piekłem jak zawsze w termoobiegu, może babka nie wylądowałaby w koszu :(

    OdpowiedzUsuń
  31. Bardzo mi przykro, że babka się nie udała. Winy szukałabym raczej w przygotowywaniu, a nie piekarniku. Ja zawsze piekę bez termoobiegu (który bardzo wysusza ciasto) i nigdy z tego przepisu nie wyszedł mi zakalec...W każdym razie powodzenia przy następnym razie :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń