27 marca 2013

Babka cytrynowa

babka, przepisy, piaskowa, cytrynowa, wielkanocna,

Powoli zbliża się Wielkanoc czyli czas mojego ulubionego wypieku :) Jako dziecko uwielbiałam babkę i nic się do tej pory nie zmieniło. Pokazywałam Wam już Wielkanocną babkę piaskową z
Baileysem tutaj i kawową tutaj. Teraz przyszedł czas na prawdziwy klasyk wśród wielkanocnych bab czyli babka cytrynowa. Przepis na tę pyszną, puszystą i wilgotną babkę dostałam od Mamy M. i muszę przyznać, że to jedna z lepszych piaskowych bab jakie jadłam :) Gorąco polecam! :)


Składniki (na formę Ø 25cm z kominem):
5 jajek
1,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki oleju
sok i skórka otarta z jednej dużej cytryny

Przygotowanie:

Jajka ubij z cukrem aż podwoją swoją objętość. Stopniowo dodawaj przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodaj skórkę otartą z cytryny, olej i sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie mikserem lub trzepaczką. Formę do babki wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą lub otrębami owsianymi, a następnie napełnij ciastem. Babkę piecz w temperatzurze 180*C (góra+dół) przez około 40min, sprawdzając metodą suchego patyczka.

Smacznego :)


babka, przepisy, piaskowa, cytrynowa, wielkanocna,
babka, przepisy, piaskowa, cytrynowa, wielkanocna,

babka, przepisy, piaskowa, cytrynowa, wielkanocna,
babka, przepisy, piaskowa, cytrynowa, wielkanocna,



52 komentarze:

  1. bardzo lubię babkę, ale wstyd się przyznać nigdy jej sama nie robiłam... na te święta planuję zadebiutować, ale z babką piaskową, bo to moja ulubiona. mam nadzieję, że się uda :)

    pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest babka piaskowa :)
      Życzę udanego debiutu :)

      Usuń
  2. Mam nadzieję, że coś mi zostawisz!;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmmmm.... no to jaka w końcu jest ta babka - cytrynowa, czy pomarańczowa? :-) Na liście składników figurują sok i skórka otarta z pomarańczy, a w opisie wykonania dodajemy sok i skórkę z cytryny......:-))))))))). Bez względu na smak wygląda przepysznie. Jestem wielką amatorką babek wszelkiej maści.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cytrynowa jak w tytule:) Dziękuję i już poprawiam składniki :)

      Usuń
  4. Ta babka mówi do mnie: "Zjedz mnie!"

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne zdjęcia! ; )
    spodobało mi się tutaj!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nic dodać nic ująć, jest przepiękna!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Super!!! też zamierzam upiec babę, tylko właśnie się zastanawiam czy cytrynową czy pomarańczową :) Pozdrowionka....:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Baba cytrynowa to podstawa i jest najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ta babka wygląda cudownie !!

    OdpowiedzUsuń
  10. zapisuję przepis! wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda cudnie :) Cytrynowe to moje ulubione babki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękna babka... i choć cytrynę lubię tylko w herbacie, Twoja babka wygląda tak apetycznie, że muszę się skusić.
    Ściskam Ilona

    OdpowiedzUsuń
  13. Jejku, ale śliczna ta babeczka, uwielbiam cytrynową :) Monia, wesołych świąt Ci życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  14. babka cytrynowa jest moja ulubioną babką. Twoja prezentuje się znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. WESOŁYCH I POGODNYCH ŚWIĄT

    OdpowiedzUsuń
  16. spóźnione bo już ich koniec ale na ich koniec chociaż życzę by były nadal świąteczne i rodzinne pełne zapachów:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Lubie babke cytrynowa :) Wprawdzie mam podobny przepis, to jednak twoj chetnie wyprobuje :)

    OdpowiedzUsuń
  18. wygląda doskonale, jak wszystko u Ciebie :) pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  19. Jest pyszna!! polecam wszystkim!

    OdpowiedzUsuń
  20. Rewelacyjna...dawno nie jadłam takiej dobrej babki.....polecam

    OdpowiedzUsuń
  21. Upiekłam babkę według Twojego przepisu już kilka razy. Za każdym razem goście zachwyceni jej smakiem. Polecam wszystkim ten przepis. Dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Super. Wszędzie margaryna, a tu olej! Hurrah! ;D
    Zamierzam upiec, wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  23. A moja chyba sie nie uda :( pieke w keksowce i malo co wyrosla :(

    OdpowiedzUsuń
  24. A jednak sie udala :) i rzeczywiscie jest pyszna! Super przepis :)pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  25. upiekłam i wyszła przepyszna polecam wszystkim

    OdpowiedzUsuń
  26. To jest zdecydowanie najlepszy przepis na babkę cytrynową jakiego próbowałam. Pierwszy raz nie wyszedł mi zakalec :) Dziękuje!

    OdpowiedzUsuń
  27. zrobiłam wczoraj i szybko zniknęła z tekstem: "obłędna" :D babka wyszła puszysta, lekka i wilgotna - idealna, dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  28. Czy moge z tego ciasta zrobic muffiny? Czy beda dobre ?i czy po dodaniu kakao moge zrobic czekoladowe? Babke robilam - swietna !;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne:) Muffiny powinny się piec ok. 15minut, ale najlepiej sprawdzać suchym patyczkiem :) Kakao jak najbardziej możesz oddać :)

      Usuń
  29. Wczoraj zrobiłam tę babkę i jest przepyyyyysznaaaaaaa :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Babka wygląda smacznie więc postanowiłam ja upiec. Pierwszy raz zzrobił mi się zakalec w babce. Piekłem wg przepisu góra dół 180 stopni ok 50 min. Żałuję że nie piekłem jak zawsze w termoobiegu, może babka nie wylądowałaby w koszu :(

    OdpowiedzUsuń
  31. Bardzo mi przykro, że babka się nie udała. Winy szukałabym raczej w przygotowywaniu, a nie piekarniku. Ja zawsze piekę bez termoobiegu (który bardzo wysusza ciasto) i nigdy z tego przepisu nie wyszedł mi zakalec...W każdym razie powodzenia przy następnym razie :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Właśnie zrobiłam. Pyszna.! Polecam przepis.

    OdpowiedzUsuń
  33. Babka bardzo smaczna :) Zawsze się udaje :) Robiłam już kilka razy i zawsze wychodzi pyszna :) Polecam ten przepis, jest super, za chwilę będzie po raz kolejny :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Przepyszna babka - najlepsza jaką piekłam:) Wszystkim bardzo smakowała. Jest puszysta i wilgotna jak w opisie - po prostu rozpływa się w ustach:) Brawo za genialny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  35. Witam.Mam pytanie czy zamiast cytryny mozna dodać ekstrat z wanilii lub czym można to zastąpić?Ja ją uwielbiam ale córka nie lubi cytryn :(
    Z góry dziękuję za odpowiedz.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  36. Babka jest PRZEPYSZNA! Koniecznie musicie ja zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  37. Przepis bardzo prosty a efekt wspaniały, pięknie wyrosła i smacznie wygląda

    OdpowiedzUsuń