16 grudnia 2012

Pieczone pierogi z grzybami

pierogi, grzyby, potrawa wigilijna, orzechy włoskie, cebulka, czosnek, grzyby leśne, pieczone pierogi


Nie wyobrażam sobie świąt bez pierogów, ale zanim pojadę do domu i rozsmakuję się w gotowanych pierożkach postanowiłam zrobić pieczone :) Oczywiście z grzybami leśnymi, przecież zaraz święta :)
Do grzybów dodałam orzechy włoskie i muszę przyznać, że to połączenie jest świetne! Chrupkość orzechów i miękkość grzybów tworzy naprawdę fajny duet :)
Pierogi pieczone jedliśmy z M. na obiad, ale maczane w sosie świetnie nadadzą się na imprezkę :)

Składniki:
ciasto:
1 i 2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki ciepłego mleka
10 g drożdży świeżych
1 łyżka oliwy
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru

farsz:
300g świeżych grzybów - ja użyłam grzyby leśne suszone - 1 litrowy słoik
1 cebula - użyłam czerwonej - drobno posiekana
3 ząbki czosnku - pokrojony w plasterki
50ml wina
1 pęczek natki pietruszki - posiekany
1 gałązka rozmarynu
70 g orzechów włoskich - drobno posiekanych
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy

sos:
5 łyżek jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 12 %
4 gałązki tymianku
sól, pieprz
1 łyżeczka octu balsamicznego

Przygotowanie:
W przeddzień pieczenia:
Suszone grzyby przepłucz na sicie pod bieżącą wodą, a następnie zalej w misce lub garnku i odstaw na minimum 6 godzin lub całą noc.

W dzień pieczenia:
Do 125ml ciepłego mleka dodaj pokruszone drożdże i cukier, wymieszaj i odstaw na chwilę. W tym czasie do miski przesiej mąkę, sól i wydrąż dołek. Do dołka wlej mleko z drożdżami i cukrem, wymieszaj i wyrób ciasto, aż będzie elastyczne (ciasto przestanie się kleić do rąk). Na koniec wlej na dno miski oliwę i jeszcze chwilowo wyrabiaj. Miskę z ciastem odstaw w ciepłe miejsce na około 40min (aż ciasto podwoi swoją objętość). W tym czasie poszatkuj cebulę i zeszklij ją z dodatkiem soli na łyżeczce masła i oliwy na patelni. Dodaj pokrojony czosnek i smaż przez 2 minuty. Dodaj odsączone grzyby, rozmaryn oraz wino i duś przez około 10 minut. Pod koniec smażenia dopraw solą, pieprzem, a następnie  dodaj pietruszkę orzechy i ocet balsamiczny. Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.

Oddzielnie w małej miseczce roztrzep 1 jajko.
Również składniki na sos wymieszaj w oddzielnej miseczce.

Po 30 minutach uderz w ciasto pięścią aby je odpowietrzyć i chwilowo wyrabiaj. Ciasto rozwałkuj na obsypanej mąką stolnicy i wykrawaj okrągłe placuszki. Każdy z placków jeszcze raz rozwałkuj aby uzyskać cieniutkie ciasto i na środek każdego z nich nałóż farsz (ok 1-2 łyżeczki farszu na 1 placuszek) i zawiń ciasto w półksiężyc. Na brzegach odciśnij wzorek widelcem, a następnie posmaruj ciasto roztrzepanym jakiem. Pierożki układaj na blaszce wyłożonej pergaminem lub matą do pieczenia i piecz w nagrzanym do 180*C piekarniku przez ok 20minut (góra - dół). Podawaj gorące, z sosem.


Smacznego :)

pierogi, grzyby, potrawa wigilijna, orzechy włoskie, cebulka, czosnek, grzyby leśne, pieczone pierogipierogi, grzyby, potrawa wigilijna, orzechy włoskie, cebulka, czosnek, grzyby leśne, pieczone pierogi
pierogi, grzyby, potrawa wigilijna, orzechy włoskie, cebulka, czosnek, grzyby leśne, pieczone pierogi
 pierogi, grzyby, potrawa wigilijna, orzechy włoskie, cebulka, czosnek, grzyby leśne, pieczone pierogi
 pierogi, grzyby, potrawa wigilijna, orzechy włoskie, cebulka, czosnek, grzyby leśne, pieczone pierogi
 pierogi, grzyby, potrawa wigilijna, orzechy włoskie, cebulka, czosnek, grzyby leśne, pieczone pierogi
 pierogi, grzyby, potrawa wigilijna, orzechy włoskie, cebulka, czosnek, grzyby leśne, pieczone pierogi
pierogi, grzyby, potrawa wigilijna, orzechy włoskie, cebulka, czosnek, grzyby leśne, pieczone pierogi
 pierogi, grzyby, potrawa wigilijna, orzechy włoskie, cebulka, czosnek, grzyby leśne, pieczone pierogi
 pierogi, grzyby, potrawa wigilijna, orzechy włoskie, cebulka, czosnek, grzyby leśne, pieczone pierogi



20 komentarzy:

  1. aż się głodna zrobiłam...
    Ciekawe połączenie z tymi orzechami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziś mieliśmy też pierożki, też razowe ale klasyczne z serem:)
    Te wyglądają naprawdę obłędnie, do tego pieczone! super pomysł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Pieczone pierogi to miła odmiana, ale już się nie mogę doczekać tradycyjnych na Wigilię - z kapustą i grzybami :)
      Pierogi z serem i cukrem kojarzą mi się z dzieciństwem :)
      Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  3. oj chcę takie pierożki, wyglądają znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Powiem Ci, ze pieczonych nigdy nie robiłam ale Twoje mają tak piękny kolor, że czuję się zobowiązana by je popełnić. Lubię te przedświąteczne motywy..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Popełniaj ! Są super chrupiące :) W wersji z pieczonymi warzywami czekają w mojej kolejce :)

      Usuń
  5. No ładnie, zapatrzyłam się na nie i nie mi innej rady jak zrobić na święta. :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię kiedy gospodyni farszu gościom nie żałuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Och tak! Pierogi wypchane farszem po same brzegi ♥
      Dzięki i pozdrawiam :)

      Usuń
  7. chyba nie ma większej Fanki pierogów ode mnie ! szczególnie ruskich! - jak patrze na Twoje to ślinka mi cieknie ! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też jestem wielką fanką pierogów :) Ślinka jest jak najbardziej na miejscu ;)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. i ja :). zaraziłam już nawet Hiszpanów!! (i nauczyłam ich robić :), jestem z nich dumna)!!

      Usuń
  8. Miałam resztki innego farszu, ale zrobiłam ciasto z Twojego przepisu i bardzo mi pasują takie pieczone pierożki :)

    OdpowiedzUsuń