30 lipca 2012

Jajko na miękko w migdałowo-słonecznikowej panierce


Buszując od rana w sieci napotkałam się na pyszne zdjęcie jajka panierowanego w bułce tartej i pomyślałam....jej! to musi być pyszne!
Nie myśląc długo zabrałam się za zrobienie własnego jajka w migdałowo-słonecznikowej panierce:)
Jajko, samo w sobie jest w top 5 moich ulubionych składników:D i właściwie nie potrzebuje żadnego podrasowania, aby było pyszne! W panierce jest jednak genialne!
Oczywiście można zarzucić temu daniu kaloryczność, ale...!
Ale polega na tym, że przecież możemy zacząć dzień od czegoś mniej dietetycznego, bo po pierwsze potrzebujemy dużo białka o poranku (jajko ma go mnóstwo), a po drugie i tak spalimy tę całą panierkę;)
Myślę, że taka wersja jajek świetnie spisze się na przyjęcie, jako alternatywa dla standardowych jajek z majonezem:P
Zachęcam wszystkich do eksperymentowania z panierką:)



Składniki:
2 jajka ugotowane na miękko
1 roztrzepane jajko
1-2 łyżki maki pszennej
2 łyżki zmielonego prażonego słonecznika (może być solony)
2 łyżki zmielonych migdałów
1,5 szklanki oliwy z oliwek lub olej rzepakowy (ilość zależy od wielkości waszego najmniejszego rondelka)
1 łyżka masła
sól
świeżo mielony pieprz
mielone płatki chilli


Przygotowanie:
Ugotuj jajka na miękko. Przygotuj 3 talerzyki. Na jednym roztrzep surowe jajko, na drugim wymieszaj orzechy ze słonecznikiem, a na trzecim umieść mąkę. W rondelku podgrzej oliwę lub olej z masłem (którą ja trochę doprawiłam solą ziołową), a w międzyczasie obierz ze skorupek ostudzone jajka. Każde jajko obtocz w mące, następnie w jajku i w końcu w panierce:) Tak upanierowane jajka wkładaj do rozgrzanego głębokiego tłuszczu i smaż przez ok 30sekund. Wyjmuj na papierowy ręcznik, aby odsączyć z tłuszczu i podawaj na ciepło bądź w temperaturze pokojowej doprawione solą, świeżo mielonym pieprzem i płatkami chilli:)*

* płatki chilli możesz dodać już do panierki:)


Smacznego!:)

24 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna propozycja, pięknie wygląda takie jajko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialny pomysł na elegancką przystawkę czy śniadanie :) Wygląda świetnie i pewnie równie świetnie smakuje :) Bardzo nietypowa propozycja:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakuje obłędnie, polecam spróbować:)
      pozdrawiam:)

      Usuń
  4. no no to dopiero fantazja na całego :)
    super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  5. To jest fantastyczny pomysl! Musze koniecznie wyprobowac w ktorys weekend, kiedy bede miala wiecej czasu na sniadanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. daj później znać czy smakowało:)

      Usuń
  6. kreatywnie! nigdy jeszcze nie widziałam jajek w takiej wersji

    OdpowiedzUsuń
  7. Obłędne! Będę musiała spróbować kiedyś!

    OdpowiedzUsuń
  8. oglądając zdjęcia dostaje się ogromnego apetytu, na jajko :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają nieziemsko! :) Ale do głębokiego smażenia polecam raczej olej rzepakowy, nie oliwę z oliwek - olej lepiej znosi zmiany temperatur i nie przypala się tak łatwo.

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam jaka na miękko! Ta wykwintna wersja bardzo mi się podoba. Już wiem co zjem jutro na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. dziękuję wszystkim za miłe komentarze:)
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Za dlugo gotowane, ale fakt faktem, ze dobrze zrobione jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń