6 maja 2013

Krewetki z warzywami i makaronem ryżowym

kuchnia azjatycka, przepisy, krewetki, z warzywami, makaron ryżowy

Post sponsorowany
Kuchnia azjatycka ostatnimi czasy sprawia najwięcej radości moim kubkom smakowym. Odkryłam ją stosunkowo niedawno, dlatego staram się szybko nadrabiać zaległości. Choć dania azjatyckie mogą niektórych przerażać długą listą składników (często nieznanych), to gwarantuję Wam, że warto jest wyposażyć się w każdy z nich. Ja tym razem poszłam nieco na łatwiznę i użyłam gotowej mieszanki mrożonych warzyw. Przez to przygotowanie tego dania jest banalnie proste i zajęło mi nie więcej niż 25 minut.
Duża ilość różnorodnych składników nadaje potrawie wspaniałej tekstury.
Jeśli nie przepadasz za krewetkami, możesz zastąpić je drobiem.

kuchnia azjatycka, przepisy, krewetki, z warzywami, makaron ryżowy

Składniki (dla 2 os.):
warzywa na patelnię d'aucy* - CHINA z przyprawą orientalną 450g (nie użyłam dołączonej przyprawy)
250g krewetek obranych i ugotowanych
100g makaronu ryżowego
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka sosu rybnego (opcjonalnie)
garść prażonych i solonych orzeszków ziemnych
garść sezamu
2 łyżki oliwy + 1 łyżka oleju sezamowego

sok i skórka otarta z jednej limonki
4 ząbki czosnku
5 cm korzenia imbiru
1 zielona papryczka chilli
1/2 łyżeczki płatków chilli
spora garść posiekanej zielonej części dymki
1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
sól
świeżo mielony pieprz

*skład mieszanki: kiełki fasoli Mung 15%, fasola szparagowa 15%, marchew 14%, papryka 10%, grzyby czarne Mun 10%, por 10%, cebula 10%, pędy bambusa5%, kapusta biała 5%, seler 5% + przyprawa

Przygotowanie:
Makaron ryżowy przygotuj według instrukcji na opakowaniu. (Zalej wrzątkiem, pozostaw pod przykryciem na kilka minut i odcedź).
Na dużą rozgrzaną patelnię lub wok wlej 2 łyżki oliwy i podsmaż na niej pokrojony drobno czosnek, imbir i papryczkę chilli. Po chwili dorzuć krewetki, dopraw solą i pieprzem i smaż, aż się zarumienią (ok minutę z każdej strony). Następnie przełóż same krewetki do miseczki, a na patelnię/wok wrzuć mieszankę warzyw i dopraw solą i pieprzem. Smaż kilka minut (do miękkości) z dodatkiem oleju sezamowego. Następnie dopraw sosem sojowym, sosem rybnym (opcjonalnie) sokiem z limonki wraz ze skórką i cynamonem. Na patelnie przełóż odsączony makaron ryżowy oraz krewetki, a także orzechy ziemne i sezam. Wymieszaj i smaż przez chwilę aby wszystkie składniki złapały temperaturę. Aby dodać jeszcze trochę pikanterii całość dopraw płatkami chilli. Gorącą potrawę przełóż z patelni do miseczek i posyp posiekaną dymką.

Smacznego :)

kuchnia azjatycka, przepisy, krewetki, z warzywami, makaron ryżowy
kuchnia azjatycka, przepisy, krewetki, z warzywami, makaron ryżowy

kuchnia azjatycka, przepisy, krewetki, z warzywami, makaron ryżowy



20 komentarzy:

  1. Porywam miseczkę pełną smaków!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne zdjęcia, dania zdecydowanie w moim klimacie :) Kuchnia azjatycka jest niezmiernie kolorowa, a smaki są zdecydowane i wyraziste. Moim faworytem jest kuchnia indyjska,
    zapraszam do wypróbowania przepisów.

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda bardzo smakowicie :) lubię krewetki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ach te Twoje zdjęcia! Właśnie liżę monitor ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. eheheh ;) cieszę się, że się podoba :)

      Usuń
  5. Chyba i ja oszaleję na punkcie wschodnich smaków i będzie to wyłącznie za sprawą Twoich zdjęć!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jej, dzięki Aguś :) Pozdrawiam i całuję ;)

      Usuń
  6. Bardzo lubię takie dania jak to Twoje :) Wok to od dawna jeden z moich ulubionych sprzętów :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jak dla mnie BOMBA! idealnie trafiłaś w mój gust :D

    OdpowiedzUsuń
  8. jakie ładne, kolorowe :) Dziękujemy za zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Krewetki w każdej postaci są świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. witaj,ale tu u CIEBIE pięknie,zdrowo,smacznie,słodko i kolorowo.Jestem zachwycona.Jeśli pozwolisz to rozgoszczę się i pozostanę na dłużej.W wolnej chwili zapraszam w odwiedziny do Dobrych Czasów.Pozdrawiam wiosennie,dodam tylko,że Twoje fotki są bardzo ładne.J.

    OdpowiedzUsuń
  11. Hi, I don't recognize that if your website to my RSS subscriber. Are you able to assist please:)

    Also visit my web site - private familienkrankenversicherung vergleich

    OdpowiedzUsuń
  12. pyszne danie!:) to również są moje klimaty!:D

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam te połączenia smakowe i te kolory na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ile porcji wychodzi z tego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już nieważne, mój błąd - wszystko jest napisane :)

      Usuń
  15. Jedzonko wyszło pyszne! Polecam, nawet taki nowicjusz jak ja da radę przygotować ten posiłek :D

    OdpowiedzUsuń