22 stycznia 2013

Cebulki faszerowane soczewicą

   Cebulki faszerowane, farsz z soczewicy, soczewica, cebula przepisy, soczewica przepisy, Frontiera Blue owcza,

Bardzo nie lubię czekać w długich kolejkach sklepowych. Nikt nie lubi. Ale gdyby nie jedna długalachna kolejka, pewnie nie natknęłabym się na ten fantastyczny przepis. Widząc przed sobą pokaźną liczbę konsumentów czekających na swoją kolej do kasy chwyciłam jakiś magazyn kulinarny i zaczęłam wizualnie pochłaniać coraz to bardziej apetyczne przepisy. Swoją drogą, co za fantastyczny pomysł aby ustawić przy kasach stoisko z prasą!
Tak znalazłam przepis na cebulki faszerowane soczewicą. Prosty i efektowny przepis, czyli to co lubię najbardziej :)

Dodatkowo, mniej więcej w tym samym czasie dostałam propozycję współpracy barterowej. Jak to zwykle bywa, firma zaproponowała swoje produkty, które miałabym użyć w mojej kuchni. Zdarzało mi się już dostawać tego typu propozycje, ale po raz pierwszy się zgodziłam. W dodatku z wielką przyjemnością!
Firmą, z którą tak chętnie postanowiłam współpracować to firma Sery Polskie
Już rozumiecie mój zachwyt? 
Tak, jestem wielką fanką każdego rodzaju sera, a na na widok tych najbardziej nietuzinkowych cieknie mi ślinka. Nic więc dziwnego, że mając możliwość wybrania 3 gatunków sera w sklepie internetowym, wybrałam te, których nigdy wcześniej nie jadłam i które wydały mi się wyzwaniem kulinarnym. Wybór był ciężki, ponieważ wszystkie serki są wyjątkowe, a świadomość, że są produkowane w małych gospodarstwach z wielką pasją nie ułatwiała mi wyboru. Ostatecznie udało mi się podjąć decyzję i oto one: ser Grądzki, Frontiera Blue owcza i Kozia Chałwa.


Sery Polskie, kozia chałwa, sery zagrodowe, Fortiera Blue owcza, grądzki

Kiedy dostałam paczkę od firmy Sery Polskie, wiedziałam dokładnie do czego użyję jeden z tych przecudnych serów. Do faszerowanych cebulek użyłam sera Frontiera Blue owcza. Jest to ser z surowego mleka owczego, który króluje na rynku dopiero od sześciu lat, ale moje serce podbił już przy pierwszym poznaniu. Wyrazisty, pikantny i słony. Genialny!
 
Składniki:
5 czerwonych cebul
1 szklanka suchej soczewicy (u mnie czarna)
150g sera Frontiera Blue owcza
oliwa z oliwek
pęczek natki pietruszki drobno posiekany
1 łyżeczka cukru
świeżo mielony pieprz
sól

Przygotowanie:
Soczewicę opłucz pod bieżącą wodą i gotuj do miękkości, soląc wodę pod koniec gotowania (szczegółowe info na opakowaniu). Cebule obierz z suchej łupiny i odetnij minimalnie wierzchy. Przekrój każdą cebulę na pół i wydrąż środki, zostawiając ścianki o grubości 3 warstw. Tak wydrążone cebule przełóż do garnka i zalej wrzątkiem. Odstaw na 2 minuty, aż lekko zmiękną, a następnie wyjmij, odsącz i ułóż na blaszce wyłożonej pergaminem lub matą do pieczenia.
Wydrążone kawałki cebuli pokrój drobno i zeszklij na patelni na oliwie. Dodaj ugotowaną i odsączoną soczewicę, a następnie pokruszony ser. Dopraw solą, pieprzem oraz cukrem i mieszaj do połączenia składników. Zdejmij z ognia i dodaj posiekaną pietruszkę.
Cebule napełnij lekko przestygniętym farszem i piecz w piekarniku  nagrzanym do 200*C przez około 25-30minut.

Smacznego :)

Cebulki faszerowane, farsz z soczewicy, soczewica, cebula przepisy, soczewica przepisy, Frontiera Blue owcza,
Cebulki faszerowane, farsz z soczewicy, soczewica, cebula przepisy, soczewica przepisy, Frontiera Blue owcza,
Cebulki faszerowane, farsz z soczewicy, soczewica, cebula przepisy, soczewica przepisy, Frontiera Blue owcza,
Cebulki faszerowane, farsz z soczewicy, soczewica, cebula przepisy, soczewica przepisy, Frontiera Blue owcza,



50 komentarzy:

  1. o rety, rety! coś niesamowitego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna i smakowita propozycja, a zdjęcia wyjątkowe:)
    Tylko... nie można wejść na stronę sklepu - przy każdym kliknięciu otwiera się odmowa uprawnień...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za info, już poprawiłam :)
      Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  3. Cudnie wyglądają te cebulki!!!! piękne zdjęcia...ja bym tej koziej chałwy spróbowała:) zapraszam do mnie na niespodziankę:) mam nadzieję, że miłą:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moniś, dziękuję Ci ślicznie :) Miło :)
      Kozia chałwa jest super, ale co tu dużo gadać...ja jestem zachwycona wszystkimi trzema serami :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  4. Mniam, serów to ci zazdroszczę (tak pozytywnie) Na ich widok dostaję ślinotoku i dzikich oczu. Już byłam na ich stronie i sama nie wiem co miałabym wybrać. Obłęd...
    A cebulki wyglądają smakowicie i nie wiem czy to za sprawą składników, czy jak zwykle doskonałego zdjęcia. Ale chyba oba czynniki mają wpływ.
    Ściskam Ilona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wybór tylko 3 serów to była najgorsza część tej współpracy ;)
      Zdjęcia zdjęciami, ale zapewniam, że cebulki genialnie smakują :) M. też był pod dużym wrażeniem i domagał się na drugi dzień powtórki :)
      Ściskam :)

      Usuń
    2. Ach Ci mężowie... taka żona to cud :) A ja muszę koniecznie wypróbować Twój przepis. Mój mąż ma urodzinki za chwilę, więc zaserwuję mu takie.

      Usuń
  5. Cebulki pysznie smakują w taki zimowy czas.
    A sery znam.
    Wszystkie są znakomite.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można jeszcze bardziej pobawić się barwą dobierając soczewicę w różnych kolorach :) Zimowy stół nie musi być szary :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Twoje danie wygląda niesamowicie oryginalnie i pysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Droczilko :)
      Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  7. Fajnie, że musiałaś postać w tej długalaśnej kolejce ;D
    Serki też mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehehe, no tak, przynajmniej jakiś plus kolejek ;)

      Usuń
  8. Jejkuuu ale to apetycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  9. Monia, your recipes are truly unique. I have never had anything like this before....loved the pictures!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I'm glad that you like it :) Thanks!

      Usuń
  10. Cudowne danie. Taka mała, elegancka przystawka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mała rzecz, a cieszy :) Uwielbiam przystawki! :)

      Usuń
  11. Za Frontierę Blue pokroić bym się dała, ma u mnie pierwsze miejsce na pudle, na drugim francuski Banon, na trzecim chyba Bursztyn.. Cebulki niezwykłe. Kojący ich fiolet i ta głębia Twoich zdjęć. cmoksy!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czy potrafiłabym wybrać podium wśród serów ;) Ale mogę powiedzieć, że dzisiaj Frontiera Blue owcza wygrywa ranking :)
      Dziękuję :) Cmoki!

      Usuń
  12. Piękne! I na pewno smaczne. Muszę koniecznie "zgapić" ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniałe sery ( też jestem fanką serów ), wspaniały przepis na cebulę, świetne połączenie składnikiów i bardzo oryginalne:-). Uwielbiam tu do Ciebie wpadać:-). Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Cieszę się, że Ci się podoba :)
      Ściskam :)

      Usuń
  14. Piękny kolor! I cebulek i serów. Włąściwie to nie wiem, na co bym miała większą ochotę, ale chyba jednak na cebulki, bo sery mam na codzień, a cebulek nie (ale jak zrobię to będę miałą, a zrobię na pewno). Chociaż takiej koziej chałwy nigdy nie jadłam, w jaki sposób jest taki ser robiony? Można go do czegoś porównać jesli chodzi o smak? Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehehe, zrób, zrób :)
      Kozia Chałwa powstaje na skutek karmelizacji serwatki. Jeśli chodzi o konsystencję to ciężko mi ją do czegoś porównać...troszkę krucha jak słodka znana nam wszystkim chałwa, ale nie do końca...jest bardziej zbita. Smak słodko-kwaśny z nutką orzechów :)
      Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  15. Ależ to smakowicie wygląda na Twoich zdjęciach mmmmm

    OdpowiedzUsuń
  16. Monia Twoje zdjęcia są coraz lepsze! Ja nie wiem co to będzie jak przyjdzie nowy obiektyw?! :) Cebula wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :* Zobaczymy co będzie :D Oby lepiej ;)

      Usuń
  17. cebulki wyglądają przepięknie, rzeczywiście proste i efektowne!
    oj jak ja Ci zazdroszczę tych serów!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Martuś :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  18. Moniu, cebulki mnie zachwyciły
    przekąska wygląda dekadencko i kusząco
    foty wpędzają mnie w kompleksy
    pozdrawiam/Gieno

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję prześlicznie :) Zapraszam na mały instruktaż fotografii ;)
      Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  19. bardzo owocna i smakowita ta współpraca :) a zdjęcia cudne, jak zawsze :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale pięknie wygląda ta przekąska! jestem naprawdę pod wrażeniem! i jakie zdjęcia! Pozdrawiam serdecznie, Asia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Asiu :) Było przepyszne :)

      Usuń
  21. Cudne cebulki, wspaniałe sery, zaśliniłam się:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehehe, na mnie też tak to działa ;)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  22. pięknie naprawdę a te sery byśmy spałaszowali w trymiga )

    OdpowiedzUsuń
  23. te cebulki mówią do mnie - zjedz mnie :) Wyglądają naprawdę rewelacyjnie ;) muszą być smaczne :)

    OdpowiedzUsuń