21 lipca 2012

Jajecznica z bobem na masełku z czosnkiem

 jajacznica, bób, czosnek, masło, śniadanie

Jajecznica to przecież jedno z najbardziej popularnych śniadań wśród Polaków, zaraz obok kanapek i parówek;) Co Polacy dodają do jajecznicy? Mam nadzieję, że same pyszne i zdrowe produkty:)
Ja tym razem zrobiłam jajecznicę z bobem i na pewno nie był to ostatni raz:)
Jeśli jesteś fanem bobu, polecam również pastę z bobu:)

Zdaję sobie sprawę, że nie możecie sobie zwykle pozwolić na pracochłonne w przygotowaniach śniadania (też jestem osobą pracującą), ale na pewno w weekendy znajdziecie odrobinę więcej czasu. Poza tym, nie potrzebujemy aż tak wiele czasu, żeby cieszyć się smakiem bobu w towarzystwie jajek:)

jajacznica, bób, czosnek, masło, śniadanie

Składniki (na 1 dużą porcję):
3 jajka kurze
1/2 filiżanki ugotowanego bobu
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki masła
sól
świeżo zmielony pieprz
1 łyżka sera pecorino (może być parmezan)
pieczywo do podania

jajacznica, bób, czosnek, masło, śniadanie

Przygotowanie:
Ugotowany już bób (jak ugotować bób?) obierz z łupinek i podsmaż na 1 łyżce masła w towarzystwie czosnku. Po kilku minutach dodaj kolejną łyżkę (lub 2 łyżki) masła i wbij jajka. Dopraw solą i pieprzem i smaż do momentu, aż uzyska Twoją ulubioną konsystencję.
Podawaj na gorąco z pieczywem i posypane tartym serem.

Smacznego!:)



21 komentarzy:

  1. Nigdy nie próbowałam bobu w takiej postaci, ale zapowiada się bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Intrygujące! Bób i jajecznica... muszę spróbować!
    Pozdrawiam Cię!
    Pysznie u Ciebie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Przypuszczam, że jajecznice większości Polaków niekoniecznie zaliczają się do tych zdrowych, a szkoda, bo bób jest sto razy lepszy, niż boczek. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to prawda! Co prawda nikomu plasterek boczku nie zaszkodzi, ale dobrze jest urozmaicać swoje dania zdrowymi warzywami:)

      Usuń
  4. Bardzo niebanalna ta twoja jajecznica, na pewno sprobuje!

    OdpowiedzUsuń
  5. Taka jajecznica musi być pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. może warto poświęcić jeden wpis na smażenie jajek, bo nie każdy potrafi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masz na myśli jajecznicę?
      właściwie robi się sama:D
      na 1-2 łyżeczki masła wbijasz jajka, solisz, pieprzysz, czekasz aż się zetnie i gotowe:)

      Usuń
  7. interesujące połączenie, nigdy bym nie pomyślała, żeby zrobić taką jajecznicę, cóż, czas spróbować :))))

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie jadłam nigdy takiej...ale to mi się podoba:))

    OdpowiedzUsuń
  9. @_@ Obłęd. Moja lista potraw do spróbowania niebezpiecznie się rozrasta! Niestety równomiernie z dupą, ale czego się nie robi dla rozwoju swoich umiejętności kucharskich i cukierniczych oraz edukacji kubków smakowych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ahahah no cóż...ja tam żyje żeby jeść a nie na odwrót:P więc popieram:D powodzenia:)

      Usuń
  10. Woow wyglada smacznie ! :)
    Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. to jest po postu zaje.iste!! :>

    OdpowiedzUsuń