Były już owsiane, dietetyczne muffiny, i otrębowe babeczki marchewkowe, ale tym razem przyszedł czas na deserową rozpustę czyli muffiny jogurtowo-maślane z konfiturą z czerwonych porzeczek. Takie muffiny są przepyszne, ale w połączeniu z konfiturą - obłędne. Możecie użyć konfitury ze sklepu, jednak bardzo polecam zrobić ją samemu:) Nie jest to bynajmniej trudne, a efekt jest piorunujący i bardzo satysfakcjonujący:)
Jeszcze bardziej kaloryczne muffiny? Polecam bardzo czekoladowe muffiny
Składniki:
2 i 1/2 filiżanki mąki pszennej
1/2 filiżanki cukru (ja użyłam brązowego)
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
100g masła
1 filiżanka jogurtu naturalnego
1 filiżanka mleka
2 duże jajka
Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie suche składniki w jednej misce, a w drugiej zmiksuj jajka, masło, cukier brązowy i waniliowy. Dodaj jogurt i połącz ze sobą zawartość obu misek. Następnie wlej mleko i wymieszaj na gładką masę (niezbyt długo). Foremki (sylikonowe, bądź papilotki na stelażu) wypełnij ciastem prawie po brzegi i posyp delikatnie cukrem cynamonowym i odrobinę posól.
Pełne foremki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180* i piecz przez 25min.
Smacznego!:)
Kiedy widzę takie zdjęcia mam ochotę powiedzieć "food porn" :)
OdpowiedzUsuńahahaha, coś w tym jest;)
UsuńZdjęcia są zachwycające, a do tego ta animacja...:) Ślinka cieknie, pyszności!
OdpowiedzUsuńŻe tak się ładnie zapytam czy filiżanka to to samo co szklanka ??
OdpowiedzUsuńFiliżanka to ok 140g mąki pszennej. Szklanka 160g.
UsuńDziękuję za odpowiedź :) często w przepisach pojawia się filiżanka i nie byłam pewna o jaką ich wielkość chodzi :)
Usuńjordan
OdpowiedzUsuńoff white hoodie
bape
fear of god hoodie
golden goose outlet
goyard bag
golden goose cyber monday
bape hoodie
kyrie irving shoes
goyard outlet