23 lipca 2012

Bardzo czekoladowe muffiny. Najlepsze!

muffiny, muffinki, muffina, bardzo czekoladowe, puszyste,


Zwykle dbam o to aby moje ciasta i desery były nieco odchudzone:P Wcześnie robiłam dietetyczne Muffiny owsiane z czekoladą i owocami leśnymi i nieco bardziej kaloryczne, ale mimo wszystko można je nazwać light: Muffiny jogurtowo-maślane z konfiturą z czerwonych porzeczek.
Tym razem złamałam tę dietetyczną zasadę. Nie mogłam się powstrzymać przed zrobieniem mocno czekoladowych muffinów. Nawet jeśli dałabym gorzką czekoladę zamiast mlecznej...nie uszczupliłam bym za bardzo kaloryczności tego przepisu...Postanowiłam iść na całość i muszę przyznać że efekt był zachwycający:)
Najbardziej zadowolony z muffinów był mój chłopak, który z zasady nie przepada za dietetycznymi deserami;)
Tak oto powstało bardzo czekoladowe i puszyste ciasto, pełne kawałków mlecznej czekolady.


muffiny, muffinki, muffina, bardzo czekoladowe, puszyste,

Składniki (na 12 muffinów):
2 filiżanki mąki pszennej
2/3 filiżanki kakao
2 jajka
1 i 1/3 filiżanki mleka
2/3 filiżanki cukru
2 tabliczki mlecznej czekolady
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej*
1/3 szklanki tłuszczu roślinnego (np olej)
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli

* nie przesadźcie z sodą, jej smak będzie wyczuwalny



Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 180-190*. Formę do muffinów wypełnij papilotkami. Czekoladę pokrój na mniejsze kawałki. W jednej dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki z wyjątkiem cukru. W drugiej utrzyj jajka z cukrem, a następnie dodaj mleko. Połącz zawartośc obu misek i dodaj tłuszcz. Mieszaj przez chwilę, aby powstało jednolite ciasto, ale nie za długo (ciasto jest gęste i dość ziarniste). Wypełnij papilotki gęstym ciastem i piecz w piekarniku ok 20min. Gotowe muffinki możesz obsypać cukrem pudrem (opcjonalnie).

Smacznego!:)


33 komentarze:

  1. I wcale nie dziwię się Twojemu chłopakowi, że był zachwycony, bo i kto by nie był :) Zwykle też staram się piec odrobinę "zdrowiej" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czego się nie robi dla swojego chłopaka;)

      Usuń
  2. Dawno nie jadłam i nie robiłam muffinów. Chyba czas to zmienić :) A Twoje wyglądają przecudnie, jeszcze do tego oprószone cukrem pudrem! mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tak dawno nie robiłam muffinów, że w przeciągu paru dni zrobiłam dwa razy!:D

      Usuń
  3. Ja tez bylabym zachwycona - jest czekolada, jest dobrze!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chyba wszyscy jesteśmy miłośnikami czekolady:)

      Usuń
  4. każdy jest zachwycony takimi słodkościami ;) pycha

    OdpowiedzUsuń
  5. magiczne to pierwsze zdjęcie jakby sypał śnieg :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale super te zdjęcia ze śnieżkiem :]
    Akurat tak się właśnie składa że poszukuję przepisu na puszystsze niż norma przewiduje muffiny, łatwe w przygotowaniu i zastępujące cupcake'ki którymi się pasę :D Więc postaram się przepis wypróbować.
    A skąd masz taką paterę z klosikiem? Takiej także poszukuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe dzięki!:) śnieżek bardzo słodki:P a patera z ikea:P
      pozdrawiam:)

      Usuń
  7. 1/3 tłuszczu roślinnego (np olej) - 1/3 czego? łyżeczki, łyżki, filiżanki? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki za uwagę. Już poprawione:) Oczywiście 1/3szklanki.

      Usuń
  8. ach, ach i och.... no rozpłynęłam się :)))))))))

    OdpowiedzUsuń
  9. w takim razie cieszę się, że stało się to za sprawą moich muffinów ;)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. takie muffinki to musi być "cud - miód" - muszę kiedys spróbować ;)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie do wypróbowania :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  11. Ile to filiżanka mąki?

    OdpowiedzUsuń
  12. witam. A czy filiżankę można traktować jako szkalnke??

    OdpowiedzUsuń
  13. Filiżanka ma ok 140g mąki :) (Szklanka - 160g)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. mam pytanie, poneiwaz piekę pierwszy raz takie ciastka to czy ciastem mam wypełnić cale te foremki papierowe? nie wiem czy to dużo urośnie, żeby mi nie wykipiało:) noi ta temperatura 180 stopni to mam być ustawiona na zwykłą funkcje czy z termoobiegiem? z gory bardzo dziekuje i czekam na odpowiedz :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dosyć mocno urosną :) Należy wypełnić ok 3/4 wysokości foremki/papilotki. 180 stopni w funkcji piekarnik góra + dół.
      Pozdrawiam i życzę smacznych muffinów :)

      Usuń
  15. Witam mam pytanie odnosnie filizanki, czy twoja filizanka miała 200ml? jakiej wielkosci filizankę uzywałas, Bardzo chciałabym spróbowac przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, dokładnie :) jedna filiżanka = 200ml = 140g mąki pszennej :)
      Smacznego!:)

      Usuń