30 czerwca 2012

Tatar z wędzonego łososia z mandarynkami, oliwkami, szalotką i serem pecorino


Tatar z wędzonego łososia idealnie nadaje się na przystawkę. Jest wykwintny, ale i prosty w przygotowaniu. Przepysznie smakuje w połączeniu z mandarynkami.
Zachęcam Was wszystkich do eksperymentowania, ponieważ czasami wychodzą niezłe smakowe cuda, które przechodzą wszelkie oczekiwania! Ja byłam nieco zaskoczona efektem:)
Jeśli masz na pozór niepasujące do siebie składniki w lodówce zacznij improwizować:)
Czyszczenie lodówki...może to jest właśnie mój sposób na doskonały przepis:)

Nie muszę chyba wspominać o jakości takiego jedzenia. Zdrowa rybka, trochę warzyw i owoców czyli kolorowo, pysznie i dietetycznie:)




Składniki:
100g wędzonego łososia
1 mała szalotka
garść zielonych lub czarnych oliwek (ok 12szt)
duża garść kawałków mandarynek ok 10 części (ja użyłam mandarynek w lekkim syropie)
1-2 łyżki sera owczego pecorino- dość intensywny w smaku i zapachu (może być parmezan)
czarny pieprz świeżo mielony
2 łyżki soku z cytryny


Przygotowanie:
Plastry wędzonego łososia pokrój na małe kawałki i przełóż do miski. Oliwki pokrój w talarki, mandarynki w kostkę, a szalotkę drobno poszatkuj i wymieszaj z łososiem. Dodaj drobno starty ser i sok z cytryny. Wymieszaj całość, przełóż do małego krągłego naczynia (ja użyłam kokilki) i odwracając do góry nogami przełóż na talerz. Posyp świeżo mielonym pieprzem i udekoruj kilkoma cząstkami mandarynki.
Smacznego!:)

11 komentarzy:

  1. tatar z takimi składnikami? bardzo ceikawe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. eksperymentów nigdy za wiele:) wyszło pyszne:D

      Usuń
  2. Fakt, wygląda smakowicie.

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapedna

    OdpowiedzUsuń
  3. tatarów nie lubię, ale że z łososia i na dodatek wędzonego, skusiłabym się ;]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wędzony łosoś jest wyjątkowy, a z mandarynkami jeszcze bardziej mnie zaskoczył;)

      Usuń
  4. Cóż za przepis! Dostałam natychmiastowego ślinotoku! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. a można zastąpic ten ser jakimś innym, bardziej dostępnym? ;)


    gosia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak jak w przepisie - można zastąpić parmezanem, bądź ostatecznie pominąć ser :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń