3 lipca 2012

Croissanty z czekoladowo orzechowym nadzieniem


Croissanty z czekoladą, czyli kolejne idealne śniadanie:)
Nie wiem czy można mój wypiek nazwać croissantem,ponieważ zaprzestałam zwijanie rogalików i stworzyłam mniejsze wygibasy bez wyraźnej formy:P
Ale smakują tak jak powinny...lekkie (z pewnością nie chodzi o kalorie) i chrupiące:)




Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
3/4 filiżanki rozdrobnionych orzechów laskowych
1/3 filiżanki mleka
1 łyżka brązowego cukru
1 roztrzepane jajko do posmarowania ciasta


Przygotowanie:
Nad garnkiem z gotującą się wodą połóż większą miskę z grubym dnem i rozpuść w niej czekoladę z dodatkiem mleka i cukru (możesz zrezygnować z cukru, bądź użyć mlecznej czekolady jeśli wolisz). Po uzyskaniu jednolitej masy dodaj orzechy, dobrze wymieszaj, a następnie odstaw do ostygnięcia. Jeśli Ciasto francuskie podziel na mniejsze fragmenty, posmaruj ostudzonym czekoladowo-orzechowym musem i zawiń tworząc dowolny kształt. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i włóż do rozgrzanego do 200* piekarnika i piecz do momentu, aż croissanty się ładnie zarumienią.


10 komentarzy:

  1. To nadzienie musi smakować obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czasem można sobie pozwolić na rozpustę:P

      Usuń
  2. To nadzienie to pewnie moglabym jesc lyzkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrobiłam nadzienie z całej tabliczki czekolady, a jedzeniem nadwyżki "łyżkami" zajął się mój chłopak:P

      Usuń
  3. kocham połączenie czekolady i orzechów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nadzienie- pierwsza klasa. Wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakuśne i to z moim ulubionym ciastem francuskim,ostatnio kupuję w Lidl je hurtowo bo tam najtaniej i zawijam w nie wszystko na co mama akurat smaka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe:) też miałam taką fazę:P niestety ciasto francuskie jest kaloryczne więc to trochę 'odświętny" składnik...
      pozdrawiam:)

      Usuń