Uwielbiam wszelkiego rodzaju owocowe wypieki, ale przyznam szczerze, że z rabarbarem robiłam je po raz pierwszy, gdyż to moja Babcia zwykle robi placek drożdżowy z tą kwaskowatą rośliną.
Ciasto z rabarbarem to cudowne połączenie słodkiego i kwaśnego smaku:) Od dziś na stałe zagościło w moim menu:)
Dodatkowo jest to bardzo szybki przepis, dlatego w razie niezapowiedzianych gości możecie upichcić coś pysznego, nawet jeśli rabarbar byłby zastąpiony innymi owocami.
Składniki:
1,5szklanki mąki pszennej2 jajka
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki cytrynówki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki miodu
2 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżka cukru waniliowego
100g masła
1/2 łyżeczki soli
5 łodyg rabarbaru (ok 350g)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
Rabarbar obierz, pokrój w talarki i podsmażaj przez 2 minuty na łyżeczce masła z dodatkiem cukru i miodu. Odstaw do ostygnięcia.W jednej misce zmiksuj masło, jajka, miód oraz cukier brązowym i waniliowym. Następnie dodawaj na przemian składniki suche (mąkę, proszek do pieczenia, sól) i mokre (mleko i cytrynówkę).
Gładką masę wylej na posmarowane tłuszczem naczynie (u mnie o średnicy 28cm), a na wierzchu ułóż karmelizowany rabarbar i obsyp delikatnie brązowym cukrem żeby stworzyła się słodka skorupka. Włóż do rozgrzanego do 180* piekarnika i piecz przez 25min.
Smacznego!:)
apetycznie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńwygląda fantastycznie
OdpowiedzUsuń