14 lipca 2012

Jak ugotować bób?

Niewiele osób tak naprawdę wie jak najlepiej ugotować bób. Postanowiłam więc zrobić mały poradnik:)

1. Świeży bób dokładnie opłucz pod bieżącą zimną wodą
2. Przełóż bób do garnka i zalej wodą w proporcjach 1:2 (2x więcej wody niż bobu)
3. Dosyp cukier (ok 1 łyżeczkę na 1kg bobu)
4. Zagotuj bób i dopraw go solą (ok 1 łyżeczka na 1kg bobu)
5. Możesz dodać koperek do gotowania (kilka gałązek na 1 kg bobu) - opcjonalnie
6. Bób gotuj na dużym ogniu, pod przykryciem.

Czas gotowania: 15minut.
Jeśli jednak bób jest starszy czas gotowania może się wydłużyć nawet do 25-30minut.
Najlepiej wyjmij z garnka kilka nasion o różnej wielkości i spróbuj po uprzednim ostudzeniu.

Jakie danie zrobić z gotowanego bobu?
Tu parę pomysłów:
Jajecznica z bobem na masełku
Pasta z bobu

20 komentarzy:

  1. Nigdy nie słodziłam bobu, muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście ze słodzenia można zrezygnować, ale ja myślę, że warto chociaż spróbować:)

      Usuń
  2. idę gotować bób!
    pierwszy raz :D

    http://islandofflove.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też :) i to nawet z cukrem zaszalejem ;)

      Usuń
  3. tez gotujemy thanks

    OdpowiedzUsuń
  4. A więc do boju! Idę gotować bób! ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. posłodziłam, zobaczę jak wyjdzie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Probowalam i wyszedl idealnie. Mlody bob ok 15 min sie gotowal

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smaczny bób wyszedł z Twojego przepisu. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  8. Tez ide walsnie gotowac, dzieki za podpowiedz;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ugotowałam z odrobiną soli, a teraz mnie podkusiło żeby ząbek czosnku i troszkę oliwy wymieszać, powstał niby sosik i omasta do bobu... jak dla mnie pyszotka :-)) pozdrowienia dla bobożerców :-)))

    OdpowiedzUsuń
  10. "spróbuj po ówczesnym ostudzeniu" Chyba uprzednim?

    OdpowiedzUsuń
  11. idę gotować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie gotuję dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam! Pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam bób ale nigdy nie wpadłam na to żeby dodać cukier. Za to soli sypię więcej, nie łyżeczkę tylko łyżkę na 1 kg. Muszę spróbować wg tego przepisu. Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja też uwielbiam bób :) Bardzo fajny przepis, a ja jeszcze ciekawy znalazłem na http://ibeauty.pl/jak-ugotowac-bob/:) Szkoda, że bób jest kaloryczny i nie można sie nim objadać dowoli !

    OdpowiedzUsuń