20 lipca 2012

Muffiny jogurtowo-maślane z konfiturą z czerwonych porzeczek!

muffiny, muffina, jogurtowe, maślane, konfitura, porzeczkowa

Były już owsiane, dietetyczne muffiny, i otrębowe babeczki marchewkowe, ale tym razem przyszedł czas na deserową rozpustę czyli muffiny jogurtowo-maślane z konfiturą z czerwonych porzeczek. Takie muffiny są przepyszne, ale w połączeniu z konfiturą - obłędne. Możecie użyć konfitury ze sklepu, jednak bardzo polecam zrobić ją samemu:) Nie jest to bynajmniej trudne, a efekt jest piorunujący i bardzo satysfakcjonujący:)

Jeszcze bardziej kaloryczne muffiny? Polecam bardzo czekoladowe muffiny



muffiny, muffina, jogurtowe, maślane, konfitura, porzeczkowa

Składniki:
2 i 1/2 filiżanki mąki pszennej
1/2 filiżanki cukru (ja użyłam brązowego)
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
100g masła
1 filiżanka jogurtu naturalnego
1 filiżanka mleka
2 duże jajka

muffiny, muffina, jogurtowe, maślane, konfitura, porzeczkowa

Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie suche składniki w jednej misce, a w drugiej zmiksuj jajka, masło, cukier brązowy i waniliowy. Dodaj jogurt i połącz ze sobą zawartość obu misek. Następnie wlej mleko i wymieszaj na gładką masę (niezbyt długo). Foremki (sylikonowe, bądź papilotki na stelażu) wypełnij ciastem prawie po brzegi i posyp delikatnie cukrem cynamonowym i odrobinę posól.
Pełne foremki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180* i piecz przez 25min.

Smacznego!:)

6 komentarzy:

  1. Kiedy widzę takie zdjęcia mam ochotę powiedzieć "food porn" :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdjęcia są zachwycające, a do tego ta animacja...:) Ślinka cieknie, pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  3. Że tak się ładnie zapytam czy filiżanka to to samo co szklanka ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Filiżanka to ok 140g mąki pszennej. Szklanka 160g.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź :) często w przepisach pojawia się filiżanka i nie byłam pewna o jaką ich wielkość chodzi :)

      Usuń