Tak, tak, specjalnie w tytule na pierwszym miejscu jest sos kurkowy, a dopiero później makaron, bo to przecież kurki odgrywają tu role pierwszoplanową!
Uwielbiam te żółto-pomarańczowe grzybki i mogłabym je jeść codziennie:)
Były już kurki w jajecznicy, a tym razem proponuję pyszny sos kurkowy na masełku i winie z dodatkiem cebulki i czosnku - niebo w gębie!
Zjedliśmy z moim chłopakiem całą patelnię i chciało się krzyczeć MAŁO!
Składniki (na 2 porcje):
makaron dla 2óch osób ( u mnie rurki żytnie razowe)500g świeżych kurek
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki tartego parmezanu
3 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
60 ml białego wina półwytrawnego
sok z 1/2 cytryny
2 małe cebulki
2 ząbki czosnku
sól
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.Kurki płuczemy i czyścimy pod zimną, bieżącą woda i odstawiamy do wysuszenia lub używamy do tego ręcznika papierowego. Na 1 łyżce masła i oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, doprawiamy solą i smażymy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy wyciśnięty czosnek i po chwili zalewamy patelnię białym winem. Po 2-3 minutach, jak alkohol odparuje dodajemy nasze kurki i sok z cytryny i doprawiamy dużą ilością pieprzu. Jeśli grzyby są bardzo duże możemy je wcześniej pokroić. Całość smażymy ok. 5-6min. Po tym czasie ok 3/4 filiżanki zawartości patelni wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę*, do której dodajemy śmietanę i przekładamy śmietanowo-grzybową masę z powrotem na patelnie. Doprawiamy całość solą i świeżo mielonym pieprzem.
Makaron wykładamy na talerze, dodajemy pyszny sos kurkowy obsypujemy delikatnie parmezanem i gotowe!
Sama ostatnio taki robiłam i wiem, że jest po prostu przepyszny! Pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńdziękuję:) ja bym mogła robić go codziennie;)
UsuńPychota, ja taki sos to moge jeść nawet bez żadnych dodatków :)
OdpowiedzUsuńto co zostało na patelni wyjedliśmy właśnie bez dodatków:D
Usuńpozdrawiam:)
boski! mam kurki, chętnie zrobię, proszę tylko o podpowiedź: czy białe wino mogę zastąpić wodą (albo czymś bezalkoholowym)?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko! ;)
Możesz po prostu pominąć wino i nic nie dodawać, albo możesz dolać bulionu:) ja zwykle jak robię bulion to zamrażam w kostkach i później dorzucam ok 3 kostki - podkreśla smak:) Wodą bym nie zalewała:)
Usuńpozdrawiam i życzę smacznego:)
sos mistrzowski! danie rewelacyjne... mmm... W tym roku kurek jeszcze nie dotykałam, ale myślę... myślę, że na początek sosik podobny sobie zrobię :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)))
koniecznie!:)
UsuńPozdrawiam:)
Ubóstwiam kurki, a Twoje wyglądają cudnie :-)
OdpowiedzUsuńNa pewno spróbuję :-)
Pozdrawiam serdecznie!
dziękuję:) pozdrawiam:)
UsuńPyyszności, ja bym tylko zamieniła makaron razowy na zwykły, choć wiem dobrze, że ten razowy jest zdrowszy. Smak "białego" makaronu jednak zwycięża. U mnie będzie wkrótce podobnie, też kurkowo i makaronowo, ale w ciut innej odsłonie :-)
OdpowiedzUsuńu mnie wybór razowego makaronu bądź pieczywa polega na walorach smakowych a nie zdrowotnych;) taki mi bardziej smakuje:)
UsuńPozdrawiam:)
Na pewno wypróbuje :]
OdpowiedzUsuńna pewno pyszne, uwielbiam kurki :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzy taki sosik nada się również do jakiegoś mięska, np. polędwicy?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej:) Kurki można też zastąpić innymi grzybami leśnymi lub pieczarkami :)
UsuńPozdrawiam i życzę miłego gotowania :)
Jakieś kwaśne wyszło. Czy to ok?
OdpowiedzUsuńRaczej nie ok...może któryś z produktów nie był pierwszej świeżości bądź trzeba było dłużej odparowywać wino...
Usuńoff white clothing
OdpowiedzUsuńoff white nike
paul george
kyrie 7 shoes
kd 14
palm angels
bape
off white
golden goose
hermes
efr57u8jcds
OdpowiedzUsuńgolden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
supreme outlet
golden goose outlet
golden goose outlet