28 listopada 2011

Masło orzechowe

Jeśli ktoś nie wyobraża sobie życia bez masła orzechowego to bardzo polecam przyrządzenie go własnoręcznie:) Szybko i smacznie!



Składniki:
300g niesolonych orzechów ziemnych
1 łyżka dobrego masła
olej sezamowy/ arachidowy
sól


Przygotowanie:
Zmielić orzechy partiami w malakserze i przesypywać do miski. Po zmieleniu wszystkich, przesypać z powrotem do malaksera i dodawać małymi porcjami masło, olej i sól. Po każdej dokładce soli sprawdzajcie smak powstającego masła orzechowego. Oleju wlejcie tyle, aby konsystencja Was zadowalała.
Moje masło jest bardziej zbite i sypkie, ponieważ zmielone w malakserze orzechy i resztę produktów mieszałam łyżką. Czyli nie przesypywałam wszystkiego z powrotem do robota. Powód? Masło jest bardziej chrupkie niż kremowe co bardzo mi odpowiada.


1 komentarz:

  1. robilam kiedys cos podobnego jako spod do ciasta, mega;D

    OdpowiedzUsuń