28 listopada 2011

Razowa pizza na cienkim spodzie z wędzonym łososiem

Danie z serii pyszne i szybkie? Zdecydowanie pizza! Za każdym razem może być inna, wystarczy zmienić dodatki:)

Składniki:
1/2 opakowania świeżych drożdży
2 szklanki mąki pszennej razowej
1/2 filiżanki ciepłej wody
szczypta soli
szczypta cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
zioła

łosoś wędzony
pomidor
ser blue
czosnek


Przygotowanie:
Drożdże zalej wodą i odstaw na 10min. Wszystkie sypkie produkty wsyp do miski i wydrąż dziurę. Po 10 min wlej roztwór do wgłębienia i wyrób ciasto. Dodaj oliwę i posiekane zioła. Ciasto musi odchodzić o miski i dłoni, jeśli się tak nie dzieje dodaj mąki. Odstaw ciasto na 30min.
Jeśli ciasta jest za dużo, śmiało podziel na mniejsze kule i włóż do zamrażalnika.
Ja zawsze dziele ciasto na kawałki i zamiast robić jedną wielką pizze robię 2-3 mini pizze, a resztę ciasta mrożę:) Następnym razem pizza zajmie Ci tylko 20min!

Sos pomidorowy:
Na rozgrzaną patelnie wlewam odrobinę oliwy z oliwek i przez kilka sekund smażę starty czosnek. Chwilę później dodaję posiekanych pomidorów, a następnie suszonej bazylii i oregano. Pozostawiam na małym ogniu aby pomidory się rozpuściły, ale żeby sos nie był wodnisty. Gotowe!

Na uformowanym cieście nakładam sos pomidorowy, następnie plastry wędzonego łososia i serek blue. Wkładam do piekarnika rozgrzanego do 220*C i piekę przez 10-15min.

2 komentarze: