12 grudnia 2013

Czekoladowy sernik na zimno

czekoladowy, sernik na zimno, z orzechami, przepis, bez pieczenia, łatwy, prosty, deser

Zeszły weekend był prawie idealny! Udało mi się zrobić trzy sesje zdjęciowe i to tylko w niedzielę! W dodatku, w ruch poszedł nowy obiektyw 100mm (choć do tej sesji wybrałam zdjęcia robione 50tką). Jejku, jakie to cudowne uczucie trzymać w ręku porządne szkło. Już w trakcie sesji przestałam się przejmować tym jak bardzo 'eLka' obciążyła moją kieszeń. Póki co liczę jeszcze na cashback - sprawdźcie :)
A teraz trochę o serniku. Czekoladowa rozpusta! Prawdę mówiąc jak tylko patrzę na te zdjęcia (bo już nic innego po nim nie zostało) to cieknie mi ślinka. Delikatny czekoladowy krem na lekko słonym spodzie i chrupiąca orzechowa posypka. Na pewno zrobię ponownie, a to chyba najlepsza rekomendacja.
Niewątpliwą zaletą serników na zimno jest brak pieczenia i łatwość przygotowania, a więc w trakcie świątecznych zawirowań sprawdzi się idealnie. Zmarzluchy mogą poeksperymentować z dodatkiem chilli.

Pomysł na sernik zaczerpnięty z książki Nigelli Lawson Nigellissima .

Składniki (tortownica 23cm):
wszystkie składniki w temperaturze pokojowej

400g kremu czekoladowo-orzechowego *
500g serka śmietankowego **
250g ciastek owsianych ***
70g masła
100g orzechów (można je wcześniej podprażyć na suchej patelni), użyłam laskowych i nerkowca
1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
szczypta chilli (opcjonalnie)


* np. nutella
** np. philadelphia - ma niesamowitą konsystencję
*** np. degistive - uwielbiam je za lekko słony posmak, który idealnie komponuje się z czekoladą

Przygotowanie:
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
Ciastka owsiane bardzo drobno rozgnieć lub zmiksuj malakserem i połącz z masłem oraz 1 łyżką kremu czekoladowego.Tak przygotowaną masę przełóż do tortownicy i ugnieć dłonią lub łyżką, aby powstał zwięzły spód sernika. Tortownicę włóż do lodówki.
W misce połącz serek z kremem czekoladowym (w razie potrzeby dodaj cukier puder i/lub szczyptę chilli). Po uzyskaniu jednolitej masy pokryj owsiany spód kremem i posyp posiekanymi orzechami.
Sernik przed podaniem należy chłodzić w lodówce przez około 8 godzin. Jeśli jednak użyjesz serka o lżejszej konsystencji, możliwe, że będzie zwięzły dopiero po ok 12h.

Smacznego :)

czekoladowy, sernik na zimno, z orzechami, przepis, bez pieczenia, łatwy, prosty, deser
czekoladowy, sernik na zimno, z orzechami, przepis, bez pieczenia, łatwy, prosty, deser
czekoladowy, sernik na zimno, z orzechami, przepis, bez pieczenia, łatwy, prosty, deser
czekoladowy, sernik na zimno, z orzechami, przepis, bez pieczenia, łatwy, prosty, deser



23 komentarze:

  1. czekolada, sernik, orzechy, owsiany spód - raj dla mojego podniebienia!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda jak milion dolarów ;D
    zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Omomom mój mąż oszaleje!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nic dodać nic ująć - wygląd cudowny. Z kawą musi smakować po prostu genialnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak:) z kawą, herbatą i mlekiem jest boski :)

      Usuń
  5. Mmmm czaekolada! Ostatnio mamy na nią ogromny deficyt! Taki sernik jak znalazł!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kawałek nieba...:) Aż ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale przecież nutella jest bardziej kremem orzechowym? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poprawiłam na 'krem czekoladowo-orzechowy' :)

      Usuń
  8. Dużo orzechów , dużo czekolady - to jest to ! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. zjadłabym takiego serniczka, mmmm.... :)

    OdpowiedzUsuń
  10. drogi biznes jak dla mnie,bo zjadlabym pewnie w godzine caly:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe bardzo prawdopodobne ;) Możesz jednak użyć tańszych produktów i spróbować zjeść go w dwie godziny ;)

      Usuń
  11. chyba nie widziałam drugiego tak cudnie wyglądającego sernika na zimno, piękne zdjęcia, a że wolę ciasta bez pieczenia to coś w sam raz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo Ci dziękuję za takie wyróżnienie :) Mam nadzieję, że smak również Cię zadowoli :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  12. pięknie wygląda i nie dziwię się, że już znikł!:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy można użyć serka mascarpone zamiast philadelphia?

    OdpowiedzUsuń
  14. Czekolada to jeden z moich ulubionych smakołyków. Często dodaję ją do domowych wypieków. Ostatnio np. robiłem przepyszne czekoladowe markizy z kremem wg. przepisu znalezionego na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Jak dla mnie jeden z lepszych, czekoladowych deserów, które miałem okazję wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  15. fajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)

    OdpowiedzUsuń