4 grudnia 2013

Złote spaghetti z sosem szafranowym

spaghetti z szafranem, przepis, sos szafranowy, makaron, złote spaghetti, obiad, przepisy

Złote spaghetti z sosem szafranowym to kolejny sposób na pyszne i szybkie danie z makaronem. Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson Nigellissima. Włoskie inspiracje i jest bajecznie prosty.
Na talerzu totalny minimalizm, za to pełen wdzięku i klasy. Szafran i wino sprawiają, że dania nie można nazwać zwyczajnymi kluchami ;)

Składniki:

1/4 łyżeczki nitek szafranu
3 łyżki marsali (ja użyłam czerwone wytrawne)
200g spaghetti
sól, świeżo mielony pieprz
4 łyżki startego parmezanu lub pecorino
2 łyżki śmietany kremówki
2 jajka
1 łyżka miękkiego masła

Przygotowanie:
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, sprawdzając ok 2min przed końcem wyznaczonego czasu czy jest już al dente. W czasie gdy makaron będzie się gotował, do małego rondelka włóż szafran, zalej go winem i zagotuj. Zaraz jak zacznie wrzeć, zdejmij z ognia.
W miseczce roztrzep jajka, a następnie wymieszaj je ze śmietaną i serem. Całość dopraw solą i pieprzem.
Ugotowany makaron odcedź pozostawiając ok 1/3 szklanki wody po gotowaniu na później. Makaron przełóż z powrotem do garnka, następnie dodaj masło i postaw garnek na małym ogniu, mieszając aż masło pokryje spaghetti. Do rondelka z szafranem dodaj 2 łyżki wody po gotowaniu, a następnie całość wlej do makaronu i wymieszaj. Garnek zdejmij z ognia, dodaj śmietanę z jajkami i parmezanem, a następnie dokładnie wymieszaj.
Spaghetti wyłóż na talerze. Posyp dodatkowo parmezanem (opcjonalnie).
 
Smacznego :)
   
spaghetti z szafranem, przepis, sos szafranowy, makaron, złote spaghetti, obiad, przepisy
spaghetti z szafranem, przepis, sos szafranowy, makaron, złote spaghetti, obiad, przepisy

7 komentarzy:

  1. Ale elegancko wygląda ! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dodatek Marsali bardzo mnie przekonuje do tego dania, no i wiadomo -szafran, który kocham :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Szafran to afrodyzjak o ile się nie mylę ....szczególnie dla Kobiet.
    Ze spagetti jeszcze nie próbowałam...Mniam Mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dobrze wiedzieć :) Będę częściej wykorzystywać w swojej kuchni ;)
      Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  4. Ten sos nadaje całości unikalnego, wybornego smaku :)

    OdpowiedzUsuń