26 listopada 2013

Muffiny kokosowo-cytrynowe

muffiny, kokosowe, cytrynowe, kokosowo-cytrynowe, przepis, ciasta, muffinki

Muffiny sprawdzają się najlepiej przy napiętym grafiku i braku wymyślnych produktów w kuchni. Dokładnie taka sytuacja panuje ostatnio w moim życiu, są i więc muffiny kokosowo-cytrynowe! :)
Choć przepis podaję na 12 wysokich babeczek pieczonych w papilotkach typu tulipan, to do sesji wybrałam dużo bardziej urokliwe - zwykłe niskie papierowe foremki. Dziwna sprawa... Mam jednak nadzieję, że każdy wie o jakie chodzi. Jeśli nie - zerknijcie na te zdjęcia.

Składniki (na 12 wysokich muffinów - użyłam wysokich papilotek typu tulipan):
1 szklanka jogurtu naturalnego
100g masła
2 jaja
1,5 szklanki mąki
ok. 1/2 szklanki cukru (użyłam trzcinowego)
1 szklanka wiórków kokosowych
1/2 szklanki mleka
sok i skórka otarta z 1 cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wyjmij wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Wiórki kokosowe przełóż do miski i zalej mlekiem na 15minut przed wyrabianiem ciasta. Metalowy stelaż wyłóż papierowymi papilotkami, bądź przygotuj inne foremki (np silikonowe).
Suche składniki (mąkę, proszek, sodę) przesiej do jednej miski. W drugiej misce utrzyj masło z cukrem i dodawaj kolejno jajka, jogurt, a na końcu wiórki z mlekiem. Zawartość obu misek połącz w jedną masę i napełnij nim papilotki. Piecz w nagrzanym do 190*C (funkcja góra-dół) piekarniku przez około 15-20minut, sprawdzając metodą suchego patyczka. Jeśli używasz termoobiegu, piekarnik nastaw na 180*C.

Smacznego :)

muffiny, kokosowe, cytrynowe, kokosowo-cytrynowe, przepis, ciasta, muffinki
muffiny, kokosowe, cytrynowe, kokosowo-cytrynowe, przepis, ciasta, muffinki
muffiny, kokosowe, cytrynowe, kokosowo-cytrynowe, przepis, ciasta, muffinki
muffiny, kokosowe, cytrynowe, kokosowo-cytrynowe, przepis, ciasta, muffinki
muffiny, kokosowe, cytrynowe, kokosowo-cytrynowe, przepis, ciasta, muffinki
muffiny, kokosowe, cytrynowe, kokosowo-cytrynowe, przepis, ciasta, muffinki



13 komentarzy:

  1. Te wiórki wyglądają jak śnieg <3 Cudne !

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie wyglądają :) Zjadłabym sobie taką :)

    OdpowiedzUsuń
  3. naprawdę piękne zdjęcia! a te wiórki w temacie sniegu, który właśnie spadł;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ach dawno mnie u Ciebie nie było, ale wciąż tu pięknie i pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. pycha:d ostatnio się zakochałam w cytrynowych wypiekach, na pewno wypróbuję przepis:d

    OdpowiedzUsuń
  6. muffinka świetny dodatek do herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A ile cukru? :) W przepisie nie ma informacji. Dałam niecale pół szklanki (nie lubię zbyt słodkich), zobaczymy co wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie gdzieś mi umknął:P Ok. 1/2 szklanki cukru.

      Usuń
  8. Good blog post. I definitely love this website. Thanks!


    my homepage lead generation tool

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepiękne są te mufinki, działają mi na smaczek, zrobię jutro.

    OdpowiedzUsuń
  10. fajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)

    OdpowiedzUsuń