26 listopada 2013

Muffiny kokosowo-cytrynowe

muffiny, kokosowe, cytrynowe, kokosowo-cytrynowe, przepis, ciasta, muffinki

Muffiny sprawdzają się najlepiej przy napiętym grafiku i braku wymyślnych produktów w kuchni. Dokładnie taka sytuacja panuje ostatnio w moim życiu, są i więc muffiny kokosowo-cytrynowe! :)
Choć przepis podaję na 12 wysokich babeczek pieczonych w papilotkach typu tulipan, to do sesji wybrałam dużo bardziej urokliwe - zwykłe niskie papierowe foremki. Dziwna sprawa... Mam jednak nadzieję, że każdy wie o jakie chodzi. Jeśli nie - zerknijcie na te zdjęcia.

Składniki (na 12 wysokich muffinów - użyłam wysokich papilotek typu tulipan):
1 szklanka jogurtu naturalnego
100g masła
2 jaja
1,5 szklanki mąki
ok. 1/2 szklanki cukru (użyłam trzcinowego)
1 szklanka wiórków kokosowych
1/2 szklanki mleka
sok i skórka otarta z 1 cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:
Wszystkie składniki wyjmij wcześniej z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Wiórki kokosowe przełóż do miski i zalej mlekiem na 15minut przed wyrabianiem ciasta. Metalowy stelaż wyłóż papierowymi papilotkami, bądź przygotuj inne foremki (np silikonowe).
Suche składniki (mąkę, proszek, sodę) przesiej do jednej miski. W drugiej misce utrzyj masło z cukrem i dodawaj kolejno jajka, jogurt, a na końcu wiórki z mlekiem. Zawartość obu misek połącz w jedną masę i napełnij nim papilotki. Piecz w nagrzanym do 190*C (funkcja góra-dół) piekarniku przez około 15-20minut, sprawdzając metodą suchego patyczka. Jeśli używasz termoobiegu, piekarnik nastaw na 180*C.

Smacznego :)

muffiny, kokosowe, cytrynowe, kokosowo-cytrynowe, przepis, ciasta, muffinki
muffiny, kokosowe, cytrynowe, kokosowo-cytrynowe, przepis, ciasta, muffinki
muffiny, kokosowe, cytrynowe, kokosowo-cytrynowe, przepis, ciasta, muffinki
muffiny, kokosowe, cytrynowe, kokosowo-cytrynowe, przepis, ciasta, muffinki
muffiny, kokosowe, cytrynowe, kokosowo-cytrynowe, przepis, ciasta, muffinki
muffiny, kokosowe, cytrynowe, kokosowo-cytrynowe, przepis, ciasta, muffinki



12 komentarzy:

  1. Te wiórki wyglądają jak śnieg <3 Cudne !

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudnie wyglądają :) Zjadłabym sobie taką :)

    OdpowiedzUsuń
  3. naprawdę piękne zdjęcia! a te wiórki w temacie sniegu, który właśnie spadł;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ach dawno mnie u Ciebie nie było, ale wciąż tu pięknie i pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. pycha:d ostatnio się zakochałam w cytrynowych wypiekach, na pewno wypróbuję przepis:d

    OdpowiedzUsuń
  6. muffinka świetny dodatek do herbaty :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A ile cukru? :) W przepisie nie ma informacji. Dałam niecale pół szklanki (nie lubię zbyt słodkich), zobaczymy co wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie gdzieś mi umknął:P Ok. 1/2 szklanki cukru.

      Usuń
  8. Good blog post. I definitely love this website. Thanks!


    my homepage lead generation tool

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepiękne są te mufinki, działają mi na smaczek, zrobię jutro.

    OdpowiedzUsuń