14 maja 2013

Risotto z buraczkami i owczym serem

risotto, przepisy, buraki, buraczki, owczy ser,

Buraczki są tak zdrowe, że grzechem jest ich nie jeść. Niestety nie wykorzystuję ich w mojej kuchni tak często jak bym tego chciała, ponieważ M. jest ich wielkim przeciwnikiem. No ale trudno, więcej risotto dla mnie ;)
Risotto z buraczkami jest genialne! Nie dosyć, że pyszne i zdrowe (jak już wspomniałam) to do tego zachwyca mnie swoim pięknym kolorem :)
Sesja z risotto była dla mnie czystą przyjemnością i mam nadzieję, że będzie również uczta dla Waszych oczu:)

Składniki:
250-300g buraków, ugotowanych, obranych i startych na dużych okach
1 łodyga selera naciowego
1 cebula (użyłam czerwonej, ale może być też biała)
1 szklanka ryżu arborio
100 ml wina (użyłam czerwonego wytrawnego)
ok 2,5 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżeczki masła
4 łyżki bułgarskiego sera owczego (podobny do fety), może być ser kozi lub feta
skórka i sok z 1/2 cytryny
3 żabki czosnku/
spora ilość świeżo mielonego pieprzu
sól
2 łyżki oliwy
szczypta kminku (opcjonalnie)
pęczek świeżgo koperku

Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnie wlej 2 łyżki oliwy i podsmaż posiekaną cebulkę i seler naciowy. Po chwili dodaj czosnek, smaż przez chwilę, aż seler zmięknie. Na patelnię dorzuć ryż i pozwól aby leciutko się przyrumienił (około 2minut). Następnie zalej całość winem i poczekaj, aż objętość płynu zredukuje się do ok. 1/5. Przykręć palnik na minimum. Kolejnym etapem jest sukcesywne dodawanie bulionu, partiami po około 100ml (bulion uzupełniaj dopiero jak poprzednia część się wchłonie). W trakcie powolnego smażenia dodaj sok i połowę skórki z cytryny, dopraw całość solą, pieprzem i kminkiem (opcjonalnie). Jeśli używasz bułgarskiego sera owczego lub fety miej na uwadze (przy doprawianiu) to, że są one słone. Po dodaniu ostatniej chochelki z bulionem poczekaj, aż częściowo się wchłonie, a następnie dodaj tarte buraki, połowę sera, a na sam koniec 2 łyżeczki zimnego masła i większość koperku. Wymieszaj całość do połączenia składników.
Podawaj gorące, dodatkowo posypane resztą sera, resztą koperku i pozostałą skórką cytryny.

Smacznego :)

risotto, przepisy, buraki, buraczki, owczy ser,
risotto, przepisy, buraki, buraczki, owczy ser,
risotto, przepisy, buraki, buraczki, owczy ser,

14 komentarzy:

  1. Ładne kolory.. Zapraszam do udziału w Akcji wegetariański obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój też nie lubi, ale takie risotto to by zjadł ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne danie, ale ja nadal się do buraczków przekonuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda pysznie :) lubię buraczki, a w takiej formie jeszcze nie próbowałam...wszystko przede mną :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale obłędne danie ! Nie jadłam nigdy risotto z burakami ale już sobie wyobrażam jakie musi być pyszne. Do tego serek..mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Może w tej postaci buraki bym chętniej zjadała, bo za samym ich smakiem nie przepadam... Jedyne, co uwielbiam z buraczków to barszcz, a konkretniej botwinka - z tych młodziutkich, pychotka! Już tyle czasu jej nie jadłam, to był dopiero smak :) No i jeszcze buraczki z jabłkiem i cebulką do obiadu, to też bardzo lubię :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. dziękuję Wam wszystkim za przemiłe komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  8. nominowałam Cię do Liebster Bloga http://bieganie-ze-sniadaniem.blogspot.com/2013/05/30.html

    OdpowiedzUsuń
  9. Fajne oryginalne danie. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
  10. Tego wlasnie szukalam! Kolorowego risotto :)

    OdpowiedzUsuń