8 stycznia 2013
Domowe frytki
Ziemniaki były zawsze stałym punktem obiadu w moim domu rodzinnym, bo rzadko jadałam coś innego. Jak już wspominałam, jako dziecko nie lubiłam ani ryżu, ani makaronu, a i z mięsem było u mnie bardzo różnie. Bardzo lubię ziemniaki, więc nic dziwnego, że przepadam również za frytkami. Jednak dla osób, które za ziemniakami nie przepadają, ich pieczona wersja jest zazwyczaj jedyną akceptowaną. Kompletnie tego nie pojmuję, ale ze względu na M., który również należy do grupy ziemniaczanych niejadków, pieczone talarki bądź frytki robię bardzo często :)
I teraz pytanie, jakie frytki lubicie najbardziej? Cienkie czy grube? Blade czy mocno przypieczone?
Ja zdecydowanie wybieram grube i tylko lekko zarumienione, aby jak najbardziej wyczuwalny był miąższ ziemniaka :)
Domowe frytki są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego sto razy lepsze niż sklepowa mrożonka :)
Składniki (dla 2 osób):
ok 5 sporych ziemniaków
sól
odrobina świeżo mielonego pieprzu (opcjonalnie)
1 gałązka świeżego rozmarynu
2 gałązki świeżego tymianku
olej lub oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, umyj i osusz. Jeśli ziemniaki są młode i mają ładną skórkę nie trzeba ich obierać. Pokrój je w słupki w miarę możliwości o takiej samej grubości. Pokrojone ziemniaki wyłóż na lekko natłuszczoną blachę lub matę do pieczenia i lekko skrop oliwą po wierzchu. Najlepiej jeśli ziemniaki są luźno rozłożone i nie przylegają do siebie. Na tym etapie możesz je już posolić i doprawić odrobiną pieprzu (opcjonalnie). Posyp ziołami i wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika i piecz do zarumienienia (u mnie około 30minut).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wyglądaja obłędnie. Szczególnie kiedy ostatnie dietetyczny na dodatek posiłek był 6 godzin temu!!!Twoja wesja frytek taka nowoczesna i zdrowa ale przyznam się, że lubię posmażyc w głebokim tłuszczu. Najlepiej gęsim. NA dwa razy żeby były w środku miękkie a z zewnątrz chrupiące. Czy ja juz zaczęłam śnić?Pora iść spać:) POzdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńFrytki smażone w głębokim tłuszczy są pyszne, ale wydaje mi się, że więcej z nimi roboty i oczywiście są cięższe od tych pieczonych.
UsuńPozdrawiam ciepło :)
Magda, NA PIS
Usuńnajbardziej lubię takie, jak na Twoim zdjęciu, u nas w domu są bardzo często, już czasami nawet się obawam, czy nie za często ;-)
OdpowiedzUsuńOj tam za często ;) Jeśli smakują to nie ma się co przejmować :)
UsuńJa też takie jak na zdjęciu. Mój mąż dziś jest w domu i spróbuję go namówić na takie frytki dzisiaj :)
OdpowiedzUsuńW takim razie życzę powodzenia w namawianiu i smacznego :)
UsuńPyszności! I jak pięknie podane. Ja też należę do ziemniaczanych niejadków i jedyne opcje to pieczone albo w mundurkach (ale koniecznie ze śldziem i śmietaną :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia!
Monia :) Te brzydale smaczne, to właśnie te burgery, co są na ilustracjach, tylko ciut zmodyfikowane :P hihihih
UsuńHehehe, no to teraz wszystko jasne ;)
UsuńPozdrawiam :)
Ja uwielbiam frytki domowe. Tylko że ja mam taką maszynke do krojenia frytek :) Musze spróbować upiec w piekarniku bo zawsze piekłam na głębokim tłuszczu :)
OdpowiedzUsuńZ maszynką to już w ogóle prawie same się robią :)
UsuńAleż apetycznie wyglądają te fryteczki!
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Były pyszne :)
UsuńSklepowa mrożonka... ble Domowe frytki grube uwielbiam Jeszcze z czosnkiem i gruboziarnistą solą. Kocham. Jestem ziemniaczana i to bardzo! W moim domu często zajadamy się ziemniakami pokrojonymi w kostkę średniej wielkości z solą tymiankiem i czosnkiem w skorupkach...
OdpowiedzUsuńPyszota
Ściskam Ilona
Czochal to jednak mistrz! ;) Wraz z tymiankiem świetnie komponują się z ziemniakami :)
UsuńPozdrawiam :)
Lubię grube, chrupiące na wierzchu i miękkie w środku i do tego niezdrowy majonez albo z oliwą i ziołami!:)
OdpowiedzUsuńJa zwykle jadam same, ewentualnie z ketchupem :) Ale te akurat zajadałam do burgera, który był z majonezem i ketchupem :)
UsuńPozdrawiam :)
oj dawno takich domowych nie jadłam ... pycha!
OdpowiedzUsuń:)
Usuńjakie piękne zdjęcia :) Mniam
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZgadzam się co do zdjęć :) A takie domowe frytki w towarzystwie przyprawy do ziemniaków i keczupu najlepsze i o wiele zdrowsze od tych podawanych w barach :D
Usuńdzięki :)
UsuńNie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale można robić dobre domowe fryteczki bez posiadania frytownicy? ;>
OdpowiedzUsuńSiur :) Frytki można smażyć w tłuszczu ale i piec! Ja osobiście uwielbiam smak pieczonego ziemniaka :)
UsuńMi najbardziej smakują frytki przygotowane we frytownicy, dzięki zimnej strefie mają znacznie lepszy smak. Nie czuć spalenizny, nawet gdy coś sie przypali ;)
OdpowiedzUsuńChwila w kuchni i można zrobic pyszne frytki.
OdpowiedzUsuńsupreme clothing
OdpowiedzUsuńcurry 8 shoes
yeezy
hermes online
off white
off-white
yeezy shoes
kyrie 6 shoes
kevin durant shoes
off white shoes
informative post dolabuy louis vuitton why not find out more Dolabuy Valentino this link have a peek at this web-site
OdpowiedzUsuńgolden goose
OdpowiedzUsuńair jordan
bape
Golden Goose Deluxe Brand
off white outlet
kyrie irving
kd shoes
a bathing ape
nike dunks
off-white
Aby frytki wyszły musi być przede wszystkim wysokiej jakości olej, w przeciwnym wypadku niestety wyjdą nam albo gumowe, albo zbyt twarde
OdpowiedzUsuń