8 stycznia 2013

Domowe frytki


frytki, przepis, przepis na frytki, domowe, z piekarnika, ziemniaki piekarnik, pieczone frytki, pieczone ziemniaki,


Ziemniaki były zawsze stałym punktem obiadu w moim domu rodzinnym, bo rzadko jadałam coś innego. Jak już wspominałam, jako dziecko nie lubiłam ani ryżu, ani makaronu, a i z mięsem było u mnie bardzo różnie. Bardzo lubię ziemniaki, więc nic dziwnego, że przepadam również za frytkami. Jednak dla osób, które za ziemniakami nie przepadają, ich pieczona wersja jest zazwyczaj jedyną akceptowaną. Kompletnie tego nie pojmuję, ale ze względu na M., który również należy do grupy ziemniaczanych niejadków, pieczone talarki bądź frytki robię bardzo często :)

I teraz pytanie, jakie frytki lubicie najbardziej? Cienkie czy grube? Blade czy mocno przypieczone?
Ja zdecydowanie wybieram grube i tylko lekko zarumienione, aby jak najbardziej wyczuwalny był miąższ ziemniaka :)

Domowe frytki są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego sto razy lepsze niż sklepowa mrożonka :)

Składniki (dla 2 osób):
ok 5 sporych ziemniaków
sól
odrobina świeżo mielonego pieprzu (opcjonalnie)
1 gałązka świeżego rozmarynu
2 gałązki świeżego tymianku
olej lub oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, umyj i osusz. Jeśli ziemniaki są młode i mają ładną skórkę nie trzeba ich obierać. Pokrój je w słupki w miarę możliwości o takiej samej grubości. Pokrojone ziemniaki wyłóż na lekko natłuszczoną blachę lub matę do pieczenia i lekko skrop oliwą po wierzchu. Najlepiej jeśli ziemniaki są luźno rozłożone i nie przylegają do siebie. Na tym etapie możesz je już posolić i doprawić odrobiną pieprzu (opcjonalnie). Posyp ziołami i wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika i piecz do zarumienienia (u mnie około 30minut).


Smacznego :)

frytki, przepis, przepis na frytki, domowe, z piekarnika, ziemniaki piekarnik, pieczone frytki, pieczone ziemniaki,



32 komentarze:

  1. Wyglądaja obłędnie. Szczególnie kiedy ostatnie dietetyczny na dodatek posiłek był 6 godzin temu!!!Twoja wesja frytek taka nowoczesna i zdrowa ale przyznam się, że lubię posmażyc w głebokim tłuszczu. Najlepiej gęsim. NA dwa razy żeby były w środku miękkie a z zewnątrz chrupiące. Czy ja juz zaczęłam śnić?Pora iść spać:) POzdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Frytki smażone w głębokim tłuszczy są pyszne, ale wydaje mi się, że więcej z nimi roboty i oczywiście są cięższe od tych pieczonych.
      Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
    2. Magda, NA PIS

      Usuń
  2. najbardziej lubię takie, jak na Twoim zdjęciu, u nas w domu są bardzo często, już czasami nawet się obawam, czy nie za często ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam za często ;) Jeśli smakują to nie ma się co przejmować :)

      Usuń
  3. Ja też takie jak na zdjęciu. Mój mąż dziś jest w domu i spróbuję go namówić na takie frytki dzisiaj :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie życzę powodzenia w namawianiu i smacznego :)

      Usuń
  4. Pyszności! I jak pięknie podane. Ja też należę do ziemniaczanych niejadków i jedyne opcje to pieczone albo w mundurkach (ale koniecznie ze śldziem i śmietaną :)
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monia :) Te brzydale smaczne, to właśnie te burgery, co są na ilustracjach, tylko ciut zmodyfikowane :P hihihih

      Usuń
    2. Hehehe, no to teraz wszystko jasne ;)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Ja uwielbiam frytki domowe. Tylko że ja mam taką maszynke do krojenia frytek :) Musze spróbować upiec w piekarniku bo zawsze piekłam na głębokim tłuszczu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z maszynką to już w ogóle prawie same się robią :)

      Usuń
  6. Ależ apetycznie wyglądają te fryteczki!

    OdpowiedzUsuń
  7. Sklepowa mrożonka... ble Domowe frytki grube uwielbiam Jeszcze z czosnkiem i gruboziarnistą solą. Kocham. Jestem ziemniaczana i to bardzo! W moim domu często zajadamy się ziemniakami pokrojonymi w kostkę średniej wielkości z solą tymiankiem i czosnkiem w skorupkach...
    Pyszota
    Ściskam Ilona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czochal to jednak mistrz! ;) Wraz z tymiankiem świetnie komponują się z ziemniakami :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Lubię grube, chrupiące na wierzchu i miękkie w środku i do tego niezdrowy majonez albo z oliwą i ziołami!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zwykle jadam same, ewentualnie z ketchupem :) Ale te akurat zajadałam do burgera, który był z majonezem i ketchupem :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  9. oj dawno takich domowych nie jadłam ... pycha!

    OdpowiedzUsuń
  10. Odpowiedzi
    1. Zgadzam się co do zdjęć :) A takie domowe frytki w towarzystwie przyprawy do ziemniaków i keczupu najlepsze i o wiele zdrowsze od tych podawanych w barach :D

      Usuń
  11. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale można robić dobre domowe fryteczki bez posiadania frytownicy? ;>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Siur :) Frytki można smażyć w tłuszczu ale i piec! Ja osobiście uwielbiam smak pieczonego ziemniaka :)

      Usuń
  12. Mi najbardziej smakują frytki przygotowane we frytownicy, dzięki zimnej strefie mają znacznie lepszy smak. Nie czuć spalenizny, nawet gdy coś sie przypali ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Chwila w kuchni i można zrobic pyszne frytki.

    OdpowiedzUsuń
  14. Aby frytki wyszły musi być przede wszystkim wysokiej jakości olej, w przeciwnym wypadku niestety wyjdą nam albo gumowe, albo zbyt twarde

    OdpowiedzUsuń