7 stycznia 2013

Sznycle z indyka z batatami i cukinią

indyk, przepisy, sznycle z indyka, grillowane, smażone, pieczone bataty, grillowana cukinia,

Obiecałam mięsiwo, więc jest :) Grillowane sznycle z indyka w przepięknym i przepysznym towarzystwie pieczonych batatów i grillowanej cukinii. Przyznam szczerze, że bataty jadłam pierwszy raz i nie wiem czy udało mi się je tak świetnie upichcić czy są tak genialne same w sobie, ale już mam ochotę zrobić je ponownie! Bardzo lubię ziemniaki, ale ta słodka odmiana przerosła moje wszelkie oczekiwania :)
Jedliście już słodkie ziemniaki? Lubicie?

Sznycle z indyka są bardzo wygodną propozycją na obiad. Można kupić gotowe plastry i po prostu wrzucić na patelnie, albo przygotować z nich roladki, co zamierzam zrobić następnym razem :)
Mięsko jedliśmy z sosem jogurtowo ziołowym, o którym kompletnie zapomniałam robiąc zdjęcia ;)

Składniki:
5 sznycli z indyka (ok 480g)
2 duże bataty
1 cukinia
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
sól
świeżo mielony pieprz
2 gałązki świeżego rozmarynu
4 gałązki świeżego tymianku
oliwa z oliwek
1 główka czosnku

szybki sos jogurtowy:
1 mały kubeczek jogurtu naturalnego najlepiej gęstego
świeże zioła do wyboru: tymianek, rozmaryn, oregano, natka pietruszki
sól i pieprz
sok i skórka z cytryny (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Bataty obierz ze skórki i pokrój na plastry poprzeczne bądź podłużne. Blaszkę do pieczenia skrop delikatnie oliwą i ułóż ziemniaczane talarki. Obok ziemniaków ułóż przekrojoną na pół główkę czosnku. Skrop całość oliwą. Możesz pominąć natłuszczanie ziemniaków, ale uwierz mi, że w smaku będą o niebo lepsze. Czosnek i bataty dopraw solą, pieprzem i obsyp świeżymi ziołami. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200*C aż warzywa będą miękkie.
Sznycle umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Dopraw je z każdej strony solą, pieprzem i mieszanką obu papryk. Cukinię pokrój w talarki.
Na rozgrzaną patelnie grillową (może być zwykła) wlej odrobinę oliwy z oliwek i smaż sznycle obustronnie (ok 2-3 minuty na każdej stronie), a w pustych miejscach na patelni ułóż talarki cukinii, aby się podpiekły.
Wszystkie składniki na sos zmieszaj ze sobą i przełóż do małej miseczki.
Każdy z elementów dania wyłóż kolejno na talerz i natychmiast podawaj.



Smacznego :)

indyk, przepisy, sznycle z indyka, grillowane, smażone, pieczone bataty, grillowana cukinia,

17 komentarzy:

  1. Mięso z indyka lubię bardzo. Słodkie ziemniaki też do gustu mi przypadły, towarzystwo cukini pasuje do nich jak ulał i jeszcze ten sos, mmmmmmm.

    OdpowiedzUsuń
  2. lekko i zdrowo.
    podoba mi się takie przyjemne danie. zahacza o menu wakacyjne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak właśnie miało być, lekko i zdrowo :)

      Usuń
  3. Nigdy nie jadła batatów. Wygląda pysznie. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie spróbuj :) Smak i konsystencja zachwycają :)

      Usuń
  4. Urocze danie!
    Słodkie ziemniaki mają wiele zastosowań.
    Na pewno je z czasem odkryjesz.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już nie mogę się doczekać :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Monia, bataty jadłam tylko w postaci czipsów i to jeszcze nie własnoręcznie zrobionych, więc może lepiej się nie przyznawać:) A tu wyglądają interesująco niezmiernie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Są przepyszne :) Koniecznie wypróbuj przy nadarzającej się okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czosnek świetnie wygląda przekrojony w ten sposób:) Batatów nigdy nie jadłam, ale są w planach do spróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cudnie wygląda i po upieczeniu świetnie smakuje :)

      Usuń
  8. Uwielbiam bataty niestety, ciężko dostępne w moim miasteczku, a nie zawsze chce mi się 30 km zasuwać po tego kartofelka...
    Danie pyszne i w wersji z ziemniakiem ( podobne ) częste w moim domu.
    Ściskam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem Ci, że w Poznaniu wcale nie jest lepiej. Ciężko je znaleźć, nawet w dobrych delikatesach. Trafiłam na nie raz i to przypadkowo.
      Ściskam :)

      Usuń
  9. 200'C termoobieg czy grzalki z gory i dolu(posiadam piekarnik elektryczny)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 200*C funkcja piekarnika góra + dół. Termoobieg bardziej wysusza potrawy, ale też można z niego korzystać (wtedy temp. 180*C)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  10. Dzisiaj u mnie indyk z cukinią:)A bataty chętnie bym spróbowała, jeszcze nie miałam okazji:)

    OdpowiedzUsuń