Jak już pisałam powoli wchodzę w kulinarny klimat świąt, a kojarzy mi się on między innymi z rybką i chrzanem :) Tym razem zamiast śledzia - łosoś! Przepis tak prosty, że aż strach nie wypróbować ;) W dodatku łososiowa róża wygląda uroczo i ja chętnie powtórzę tę śniadanio-przekąskę w wigilijny poranek, albo dodam do wigilijnego menu jako przystawkę :)
Składniki (na 2 łososiowe róże):
4 plastry wędzonego łososia norweskiego
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżeczkę chrzanu
4 łyżeczki śmietanki 30% (lub jogurtu dla dietetyków)
sok z 1 cytryny
pieczywo
Przygotowanie:
Do malej miseczki wlej śmietankę, lekko ją ubij i dodaj chrzan wraz z sokiem cytryny (do smaku). Dokładnie wymieszaj i wyłóż na talerz. Pozostały sok z cytryny umieść w płytkim naczyniu. To samo zrób z posiekanym koperkiem. Jeden brzeg każdego plastra łososia zamocz w soku z cytryny, a następnie w koperku. Do zrobienia jednej różyczki potrzebne Ci są dwa plastry łososia. Połóż jeden obok drugiego, aby tworzyły jedną linie i lekko na siebie zachodziły, a następnie zwiń w luźną roladę i stwórz różę. To samo zrób z pozostałymi plastrami. Gotowe różyczki połóż na chrzanowym kremie. Podawaj z ulubionym pieczywem.
Smacznego :)
Śliczny łosoś!
OdpowiedzUsuńWypróbuję.
dziękuję :) Smacznego :)
UsuńUwielbiam łososia:)wygląda bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam łososia i to w każdej postaci :)
UsuńPozdrawiam :)
Nie za kazdą rybą przepadam, ale zdarza mi się jednak przygotowywać różne ryby i w inny sposób. Często na moim stole ląduje łosoś - w różnej formie. Dziś, chcę go przygotować w formie szaszłyków (przepis na nie znalazłem na stronie internetowej https://mowisalmon.pl/produkty/
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńuk2v6w648
OdpowiedzUsuńgolden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet