25 listopada 2012

Ciasteczka owsiane z czekoladą i sezamem

ciastka, przepis, ciasteczka owsiane, kruche, owsiane, ciastka, łatwe, szybkie, z czekoladą

Ostatnio rozsmakowałam się w ciasteczkach owsianych i w przeciągu jednego tygodnia zrobiłam je aż trzykrotnie! Jest to całkiem wysoka częstotliwość, ale pozwoliła mi ona na pewne modyfikacje przepisu, które zdecydowanie go udoskonaliły. Ciastka wychodzą chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku czyli idealny mix, który spodoba się każdemu:)
Ciasta owsiane jak sama nazwa wskazuje, zobowiązują do użycia produktów owsianych. U mnie mąka owsiana, którą ostatnio odkryłam i otręby owsiane, które używam w kuchni od lat:) Dodatkowo, wzbogaciłam przepis o sezam. Sezam jest bardzo zdrowy, co oczywiście możecie przeczytać na bardziej wyspecjalizowanych stronach. Co mnie jednak zdziwiło, zawiera on przeciwutleniacze, więc spowalnia procesy starzenia się!;) Czy ktokolwiek ma wątpliwości, że sezam powinien zagościć na stałe w przepisach kulinarnych?;)
Czekolada tylko dopełnia tę cudowną kombinację, bo większość z nas bez czekolady nie wyobraża sobie życia;) Użyłam czekolady mlecznej, ponieważ mój M marudzi na gorzką. Oczywiście wybór czekolady należy do Was:)
Co jeszcze przemawia na korzyść owsianych pyszności? Są bardzo szybkie w przygotowaniu i oczywiście równie szybko są pochłaniane:)

Przypominam o konkursie (klik), w którym do wygrania piękna, ręcznie rzeźbiona, jesionowa deska :) 

ciastka, przepis, ciasteczka owsiane, kruche, owsiane, ciastka, łatwe, szybkie, z czekoladą
ciastka, przepis, ciasteczka owsiane, kruche, owsiane, ciastka, łatwe, szybkie, z czekoladą


Składniki (ok 40szt; 2,5 blachy):
1i 1/3 szklanki (150g) otrębów owsianych
1 szklanka mąki owsianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
100g miękkiego lub rozpuszczonego masła (pół kostki)
2 łyżeczki miodu
2 jajka
1/2 szklanki cukru (użyłam trzcinowego)
ok 1/2 szklanki sezamu
1 tabliczka czekolady (użyłam mlecznej)


Przygotowanie:
Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę, dodaj miód i masło. Wymieszaj. Dodaj mąkę, otręby, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Na końcu dodaj sezam oraz rozdrobnioną czekoladę i wymieszaj łyżką. Nakładaj małe kuleczki na blaszkę wyłożoną pergaminem, zachowując 4-5cm odstępy. Nie musisz ich formować na blaszce. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 170*C i piecz przez 12min (nie dłużej). Ciastka mogą Ci się wydawać za miękkie, ale wierzch stwardnieje podczas studzenia, a środek pozostanie miękki. Jeśli pieczesz kilka blach na raz, lepiej nastawić termoobieg, a temperaturę zmniejszyć do 150*C. Ciastka po upieczeniu studź na kratce.

Smacznego:)

18 komentarzy:

  1. uwielbiam domowe ciasteczka!
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja dzisiaj też robię ciacha owsiane :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powodzenia w pieczeniu:)
      Serdeczności:)

      Usuń
  3. Przepis zapisuję i koniecznie muszę go wypróbować, bo podobnie, jak Ty, uwielbiam ciasteczka owsiane. Obawiam się tylko, że będę piekła je codziennie, bo jestem pewna, że mi zasmakują. Ja wybieram czekoladę gorzką, w wypiekach smakuje mi o niebo bardziej, niż mleczna :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możliwe, że się uzależnisz od tych ciasteczek tak jak ja;)
      Uściski:)

      Usuń
  4. kocham takie ciacha i takie wstążeczki :) ja robiłam wczoraj orzechowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Orzechowe na pewno pyszne i następnym razem chyba właśnie zrobię z orzechami:)
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  5. jak Ty to robisz, że te ciastka tak sie pięknie trzymają w tym piecu? jakaś czarodziejka jesteś!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tym razem rozpuściłam masło i przez to konsystencja nie zmieniła się tak bardzo podczas pieczenia - może to o to chodzi:) Chociaż ostatnio słuchałam jak ktoś się wymądrzał;), że należy ciasto z proszkiem i masłem schłodzić przed pieczeniem, wtedy ciasto rośnie, a nie rozpływa się na blaszce. Nie próbowałam;)
      Uściski:)

      Usuń
    2. Nie mam pojęcia ale wiem jedno, że zawsze gdy robię ciastka zastanawiam się czy zastanę po 5 minutach pieczenia kolejny spód pod tort! nie żebym wypiekała taką ilość tortów gdy nie udadzą się ciastka ale zaczyna mnie to wkurzać bo nie robię nic poza trzymaniem się przepisu! Zrobię Twoje i jak co złożę reklamację hihi

      Usuń
    3. heheheh :) mi na początku również zlały się w prawie jednolity placek, ale zmniejszyłam nieco ilość pojedynczej porcji, podwoiłam odległość między porcjami, dodałam roztopione masło i się udało:) Daj znać jak wyszły:) w razie czego, przyjmę krytykę na klatę;)

      Usuń
  6. Czy mogę zastąpić mąkę owsianą mąką razową? Bo nie mam owsianej, a wszystko inne mam i bym dzisiaj się walentynkowo i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście może być mąka razowa :)
      Pozdrawiam i życzę udanych wypieków :)

      Usuń
  7. czy mogę zastąpić mąkę owsianą połową szklanki mąki żytniej i połową pszennej?

    OdpowiedzUsuń
  8. ciasteczka są pyszne, ale mam problem,raz rosna,raz nie :/ . czy składniki mieszać mikserem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jajka z cukrem jak najbardziej możesz utrzeć mikserem :) Może cukier się nie rozpuścił i stąd problem z wyrośnięciem? Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
      Pozdrawiam i życzę powodzenia :)

      Usuń