21 września 2012

Quiche z bakłażanem i cukinią na orzechowym spodzie

quiche, tarta, bakłażan, cukinia, masa jajeczno-śmietanowa, orzechy włoskie

Jeśli ktoś obserwuje mojego bloga to wie, że uwielbiam wszelkiego rodzaju quiche, tarty i tartaletki. Potrawy te są niezwykle efektowne i w zależności od nadzienia zadowalają nas słodkim bądź wytrawny smakiem:)
Podczas kolacji świętowania mojej obrony magisterskiej podałam quiche z bakłażanem i cukinią, dopełniony smakiem orzecha włoskiego i mojego ulubionego sera pecorino. Palce lizać!:)
Możecie wykorzystać również zieloną cukinię i uzyskać trójkolorowy efekt:)




Składniki:
kruche ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej razowej
125g masła
3 łyżki wody
2 duże żółtka
1/2 łyżeczki soli

nadzienie:
1 bakłażan
1 żółta cukinia
3 duże jajka
ok 300g śmietany 18%
150g posiekanych orzechów włoskich
80g startego sera pecorino
2 łyżki pokruszonej gorgonzoli (opcjonalnie)
sól, pieprz


Przygotowanie:
Wsyp mąkę, sól i masło do dużej miski i zmiksuj (ręcznie, mikserem bądź robotem kuchennym), a następnie dodawaj wodę i żółtka mieszając na wysokich obrotach, aż ciasto zacznie rozpadać się na kawałki. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na min. 1godzinę.
Cukinię i bakłażana umyj i pokrój na plasterki. Plasterki bakłażana posyp delikatnie solą i wyłóż na durszlaku do odsączenia.
W drugiej misce ubij jajka ze śmietaną, serem (zostaw 1 łyżkę pecorino do posypania wierzchu), solą i pieprzem.
Przygotuj formę do tary (ja użyłam tortownicę o średnicy 23cm). Rozwałkuj ciasto na krążek i ułóż w przygotowanej formie. Jeśli ciasto się rozpada i ciężko je rozwałkować umieść je w kawałkach i scal na dnie i bokach tortownicy.
Na dnie wyłóż orzechy włoskie i zalej je masą jajeczną. Następnie układaj na przemian paski bakłażana i cukinii. Całość posyp 1 łyżką pecorino. Piecz ok 35min w rozgrzanym do 200* piekarniku, aż quiche zrobi się złociste.
Podawaj gorące bądź w temperaturze pokojowej:)

Smacznego!:)




14 komentarzy:

  1. Pięknie się prezentuje z tak fantazyjnie ułożonymi dodatkami i wygląda na pracochłonne, ale daje świetny efekt :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pysznie wygląda , muszę koniecznie wypróbować , mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pomysłowa! Wygląda magicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dziękuję Wam bardzo i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie to wygląda - musi być równie smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawa jestem smaku,wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jedno ze zdjęć bierze udział w naszym konkursie na zdjęcie miesiąca, zachęcamy do głosowania :) http://wykrywacz-smaku.pl/konkursy/glosy

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda genialnie!!!! <3
    smakowało pewnie też rewelacyjnie, bo przecież połączenie sera i orzechów to niebo, może nie chude, ale trochę zdrowych tłuszczów organizm przecież potrzebuje :p

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękna:-), u mnie tarta z bakłażanem, marchewką i cukinią zrobiła furore:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za drugim razem też robiłam z marchewką :) Pychotka :)

      Usuń