25 września 2012

Placek z ciecierzycy

Chlebek z mąki z ciecierzycy

Placek z ciecierzycy to przepis, który wyhaczyłam w książce Bottari Cristiny "MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska". Nie dosyć, że był banalnie prosty i składał się zaledwie z kilku składników, to najbardziej ucieszyła mnie obecność mąki z ciecierzycy. Pierwszy raz używałam tej mąki i już dziś mogę powiedzieć, że nie ostatni:)
Placek jest pyszny na ciepło, ale i na zimno sprawdzi się jako baza do kanapek:) Ja przegryzałam go z dwoma przysmakami: sosem pomidorowo-orzechowym i hummusem. Polecam!:)


Chlebek z mąki z ciecierzycy

Składniki (2 placki o średnicy 27cm):
200g mąki z ciecierzycy
5 łyżek oliwy z oliwek + 1łyżka na posmarowanie foremki
0,75l wody
garść startego parmezanu
ok 1 łyżeczki soli
2 szczypty pieprzu

Chlebek z mąki z ciecierzycy

Przygotowanie:
Do miski wlej wodę i dodawaj stopniowo mąkę, cały czas mieszając. Na sam koniec dodaj oliwę, sól i pieprz. Odstaw masę na ok 30min, a w tym czasie nagrzej piekarnik do 220*. Blaszkę do pieczenia wysmaruj oliwą (u mnie blacha do tarty o średnicy 27cm).
Po 30min wylej ciasto na blachę, włóż do piekarnika i piecz do momentu, aż na wierzchu powstanie chrupiąca skórka (u mnie ok 45min). 5 minut przed wyjęciem posyp startym parmezanem.
Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej, sam placek bądź w zestawieniu z przeróżnymi dodatkami.

Smacznego:)

20 komentarzy:

  1. A gdzie kupiłaś taką mąkę? Czy jest droga?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąkę kupiłam w intermarche. Ceny dokładnie nie pamiętam, ale wydaje mi się, że w granicy 5-6zł za 500g.

      Usuń
  2. Fajny placek, pewnie się skuszę, bo mąka jest:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już się przestraszyłam, że to na słodko ;) Zrobiłam kiedyś słodkie ladoo z mąką z ciecierzycy, ale delikatnie mówiąc nie podeszło mi ;) Ale na taki placek, jaki prezentujesz pewnie się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kapitalne! Ze tez sama na to nie wpadlam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zawsze mnie ten placek intrygował; )

    OdpowiedzUsuń
  6. Od dawna mam ochotę spróbować tego placka ale zupełnie nie wiem gdzie dostać mąkę z ciecierzycy :( Bardzo jestem ciekawa jak to smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam nadzieję, że uda mi się makę z ciecierzycy znaleźć, bo placek zapowiada się wspaniale! :D Aż zrobiłaś mi apetyt i idę coś zjeść :D

    OdpowiedzUsuń
  8. trzeba szukać w lepszych marketach albo ostatecznie zamówić w sieci:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawy placek. Chętnie wypróbowałabym ten przepis. Mam w domu mąkę z ciecierzycy, którą dotychczas używałam do potraw kuchni indyjskiej.

    OdpowiedzUsuń
  10. Boski ten placek! Włosi to jednak Włosi..:))

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy można by zastąpić parmezan czymś innym? Czym? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że można zastąpić czymś innym, np innym rodzajem sera :) Myślę, że sprawdzi się gorgonzola, pecorino, cheddar - według upodobań smakowych :) Można też spróbować z oliwkami :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  12. Bardzo oryginalny przepis - aż muszę kiedyś spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zainspirowałam się Twoim plackiem! Chciałam żeby u mnie wczoraj również taki zagościł na obiedzie...
    Udałam się do sklepu w celu zakupienia mąki z ciecierzycy. Nie było. Wzięłam gryczaną. Dodałam jarmużu. I tak oto z placka ciecierzycowego zrobił się gryczany z jarmużem. (Ale parmezan był! :D).
    Super blog! Dodałam Cię do zakładek często gęsto odwiedzanych ;)

    OdpowiedzUsuń