Placek z ciecierzycy to przepis, który wyhaczyłam w książce Bottari Cristiny "MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska". Nie dosyć, że był banalnie prosty i składał się zaledwie z kilku składników, to najbardziej ucieszyła mnie obecność mąki z ciecierzycy. Pierwszy raz używałam tej mąki i już dziś mogę powiedzieć, że nie ostatni:)
Placek jest pyszny na ciepło, ale i na zimno sprawdzi się jako baza do kanapek:) Ja przegryzałam go z dwoma przysmakami: sosem pomidorowo-orzechowym i hummusem. Polecam!:)
Składniki (2 placki o średnicy 27cm):
200g mąki z ciecierzycy
5 łyżek oliwy z oliwek + 1łyżka na posmarowanie foremki
0,75l wody
garść startego parmezanu
ok 1 łyżeczki soli
2 szczypty pieprzu
Przygotowanie:
Do miski wlej wodę i dodawaj stopniowo mąkę, cały czas mieszając. Na sam koniec dodaj oliwę, sól i pieprz. Odstaw masę na ok 30min, a w tym czasie nagrzej piekarnik do 220*. Blaszkę do pieczenia wysmaruj oliwą (u mnie blacha do tarty o średnicy 27cm).
Po 30min wylej ciasto na blachę, włóż do piekarnika i piecz do momentu, aż na wierzchu powstanie chrupiąca skórka (u mnie ok 45min). 5 minut przed wyjęciem posyp startym parmezanem.
Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej, sam placek bądź w zestawieniu z przeróżnymi dodatkami.
Smacznego:)
A gdzie kupiłaś taką mąkę? Czy jest droga?
OdpowiedzUsuńMąkę kupiłam w intermarche. Ceny dokładnie nie pamiętam, ale wydaje mi się, że w granicy 5-6zł za 500g.
UsuńFajny placek, pewnie się skuszę, bo mąka jest:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie, smacznego:)
UsuńJuż się przestraszyłam, że to na słodko ;) Zrobiłam kiedyś słodkie ladoo z mąką z ciecierzycy, ale delikatnie mówiąc nie podeszło mi ;) Ale na taki placek, jaki prezentujesz pewnie się skuszę :)
OdpowiedzUsuńKapitalne! Ze tez sama na to nie wpadlam :)
OdpowiedzUsuńZawsze mnie ten placek intrygował; )
OdpowiedzUsuńOd dawna mam ochotę spróbować tego placka ale zupełnie nie wiem gdzie dostać mąkę z ciecierzycy :( Bardzo jestem ciekawa jak to smakuje :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że uda mi się makę z ciecierzycy znaleźć, bo placek zapowiada się wspaniale! :D Aż zrobiłaś mi apetyt i idę coś zjeść :D
OdpowiedzUsuńtrzeba szukać w lepszych marketach albo ostatecznie zamówić w sieci:)
OdpowiedzUsuńCiekawy placek. Chętnie wypróbowałabym ten przepis. Mam w domu mąkę z ciecierzycy, którą dotychczas używałam do potraw kuchni indyjskiej.
OdpowiedzUsuńBoski ten placek! Włosi to jednak Włosi..:))
OdpowiedzUsuńCzy można by zastąpić parmezan czymś innym? Czym? :)
OdpowiedzUsuńOczywiście, że można zastąpić czymś innym, np innym rodzajem sera :) Myślę, że sprawdzi się gorgonzola, pecorino, cheddar - według upodobań smakowych :) Można też spróbować z oliwkami :)
UsuńPozdrawiam :)
Bardzo oryginalny przepis - aż muszę kiedyś spróbować ;)
OdpowiedzUsuńZainspirowałam się Twoim plackiem! Chciałam żeby u mnie wczoraj również taki zagościł na obiedzie...
OdpowiedzUsuńUdałam się do sklepu w celu zakupienia mąki z ciecierzycy. Nie było. Wzięłam gryczaną. Dodałam jarmużu. I tak oto z placka ciecierzycowego zrobił się gryczany z jarmużem. (Ale parmezan był! :D).
Super blog! Dodałam Cię do zakładek często gęsto odwiedzanych ;)
best replica bags online 2018 replica bags aaa replica bags koh samui
OdpowiedzUsuńd6g60e5y42 e8n72o6k09 u2o19p8w63 o8z68o1y63 x8x43o3l07 a2v37j3r47
OdpowiedzUsuńpg 1
OdpowiedzUsuńoff white clothing
supreme clothing
off white x jordan 1
goyard bag
nike off white
bape outlet
kd shoes
fear of god hoodie
hermes bag
kd shoes
OdpowiedzUsuńoff-white
kyrie 7 shoes
golden goose outlet
off white shoes
kyrie 9
bape
off white jordan 1
cheap curry shoes
jordan shoes