Placek z ciecierzycy to przepis, który wyhaczyłam w książce Bottari Cristiny "MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska". Nie dosyć, że był banalnie prosty i składał się zaledwie z kilku składników, to najbardziej ucieszyła mnie obecność mąki z ciecierzycy. Pierwszy raz używałam tej mąki i już dziś mogę powiedzieć, że nie ostatni:)
Placek jest pyszny na ciepło, ale i na zimno sprawdzi się jako baza do kanapek:) Ja przegryzałam go z dwoma przysmakami: sosem pomidorowo-orzechowym i hummusem. Polecam!:)
Składniki (2 placki o średnicy 27cm):
200g mąki z ciecierzycy
5 łyżek oliwy z oliwek + 1łyżka na posmarowanie foremki
0,75l wody
garść startego parmezanu
ok 1 łyżeczki soli
2 szczypty pieprzu
Przygotowanie:
Do miski wlej wodę i dodawaj stopniowo mąkę, cały czas mieszając. Na sam koniec dodaj oliwę, sól i pieprz. Odstaw masę na ok 30min, a w tym czasie nagrzej piekarnik do 220*. Blaszkę do pieczenia wysmaruj oliwą (u mnie blacha do tarty o średnicy 27cm).
Po 30min wylej ciasto na blachę, włóż do piekarnika i piecz do momentu, aż na wierzchu powstanie chrupiąca skórka (u mnie ok 45min). 5 minut przed wyjęciem posyp startym parmezanem.
Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej, sam placek bądź w zestawieniu z przeróżnymi dodatkami.
Smacznego:)
A gdzie kupiłaś taką mąkę? Czy jest droga?
OdpowiedzUsuńMąkę kupiłam w intermarche. Ceny dokładnie nie pamiętam, ale wydaje mi się, że w granicy 5-6zł za 500g.
UsuńFajny placek, pewnie się skuszę, bo mąka jest:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie, smacznego:)
UsuńJuż się przestraszyłam, że to na słodko ;) Zrobiłam kiedyś słodkie ladoo z mąką z ciecierzycy, ale delikatnie mówiąc nie podeszło mi ;) Ale na taki placek, jaki prezentujesz pewnie się skuszę :)
OdpowiedzUsuńKapitalne! Ze tez sama na to nie wpadlam :)
OdpowiedzUsuńZawsze mnie ten placek intrygował; )
OdpowiedzUsuńOd dawna mam ochotę spróbować tego placka ale zupełnie nie wiem gdzie dostać mąkę z ciecierzycy :( Bardzo jestem ciekawa jak to smakuje :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że uda mi się makę z ciecierzycy znaleźć, bo placek zapowiada się wspaniale! :D Aż zrobiłaś mi apetyt i idę coś zjeść :D
OdpowiedzUsuńtrzeba szukać w lepszych marketach albo ostatecznie zamówić w sieci:)
OdpowiedzUsuńCiekawy placek. Chętnie wypróbowałabym ten przepis. Mam w domu mąkę z ciecierzycy, którą dotychczas używałam do potraw kuchni indyjskiej.
OdpowiedzUsuńBoski ten placek! Włosi to jednak Włosi..:))
OdpowiedzUsuńCzy można by zastąpić parmezan czymś innym? Czym? :)
OdpowiedzUsuńOczywiście, że można zastąpić czymś innym, np innym rodzajem sera :) Myślę, że sprawdzi się gorgonzola, pecorino, cheddar - według upodobań smakowych :) Można też spróbować z oliwkami :)
UsuńPozdrawiam :)
Bardzo oryginalny przepis - aż muszę kiedyś spróbować ;)
OdpowiedzUsuńZainspirowałam się Twoim plackiem! Chciałam żeby u mnie wczoraj również taki zagościł na obiedzie...
OdpowiedzUsuńUdałam się do sklepu w celu zakupienia mąki z ciecierzycy. Nie było. Wzięłam gryczaną. Dodałam jarmużu. I tak oto z placka ciecierzycowego zrobił się gryczany z jarmużem. (Ale parmezan był! :D).
Super blog! Dodałam Cię do zakładek często gęsto odwiedzanych ;)
best replica bags online 2018 replica bags aaa replica bags koh samui
OdpowiedzUsuńd6g60e5y42 e8n72o6k09 u2o19p8w63 o8z68o1y63 x8x43o3l07 a2v37j3r47
OdpowiedzUsuńpg 1
OdpowiedzUsuńoff white clothing
supreme clothing
off white x jordan 1
goyard bag
nike off white
bape outlet
kd shoes
fear of god hoodie
hermes bag
kd shoes
OdpowiedzUsuńoff-white
kyrie 7 shoes
golden goose outlet
off white shoes
kyrie 9
bape
off white jordan 1
cheap curry shoes
jordan shoes
vw57njoibc
OdpowiedzUsuńgolden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet
golden goose outlet