Trochę poszłam na łatwiznę, bo danie to jest bardzo proste i szybkie, ale łatwizna nie dotyczy w żaden sposób jakości tego dania. Gotuję fasolkę 10 minut, później wrzucam na oliwę i dodaję trochę pikanterii! Połączenie z płatkami chilli, prażonym słonecznikiem i serem pecorino moim zdaniem doskonałe:)
W tej wersji, fasolkę można by śmiało nazwać lżejszym zamiennikiem makaronu spaghetti:D
Danie świetnie spisuje się jako lekki obiad, jako dodatek do dania głównego bądź zdrowa sałatka / przekąska.
Po ostatnich słodkościach mam nadzieję, że dogodziłam lżejszą potrawą:)
Składniki (na 2 porcje):
500 g zółtej fasolki szparagowej
oliwa z oliwek
mielone płatki chilli
2 garści tartego sera pecorino (lub parmezanu)
3 garści prażonego słonecznika
świeże zioła (u mnie bazylia)
sól,
pieprz
Przygotowanie:
Fasolkę opłucz i odetnij końcówki strąków. Wrzucić do osolonej wrzącej wody i gotuj przez 10minut. Następnie odcedź i wrzuć na oliwę z oliwek i smaż na patelni przez kilka minut w towarzystwie chilli i prażonego słonecznika. Możesz do smaku doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Wyłóż zawartość patelni na talerz, posyp parmezanem i udekoruj świeżymi ziołami. Podawaj ciepłe, bądź w temperaturze pokojowej zabierz jako sałatkę/przekąskę do pracy.
Smacznego:)!
Ale pyszności dzisiaj! Super to połączenie z pecorino, muszę koniecznie spróbować!
OdpowiedzUsuńSmacznego;)
UsuńO, mam akurat fasolkę szparagową w lodówce :)
OdpowiedzUsuńMusisz ją koniecznie zjeść:P
UsuńJeeeej, jakie to musi być smaczne, będę robić takie cuś, tym bardziej, że ostatnio mam bzika na punkcie pecorino :]
OdpowiedzUsuńja mam bzika n punkcie pecorino od kiedy go pierwszy raz spróbowałam:D
UsuńNiezła, muszę spróbować takiej wersji:)
OdpowiedzUsuńkoniecznie:) dzięki:)
UsuńFasolowe smakowitości widzę u Ciebie :-)
OdpowiedzUsuńfear of god essentials
OdpowiedzUsuńa bathing ape
birkin bags
giannis antetokounmpo shoes
supreme
jordan outlet
bape clothing
Travis Scott Air Jordan
kd 12
bape hoodie