24 lipca 2012

Fasolka szparagowa z płatkami chilli, słonecznikiem i serem pecorino

Fasolki szparagowej od zatrzęsienia! A ja w skowronkach, bo uwielbiam smak tego młodego i delikatnego strąka:D
Trochę poszłam na łatwiznę, bo danie to jest bardzo proste i szybkie, ale łatwizna nie dotyczy w żaden sposób jakości tego dania. Gotuję fasolkę 10 minut, później wrzucam na oliwę i dodaję trochę pikanterii! Połączenie z płatkami chilli, prażonym słonecznikiem i serem pecorino moim zdaniem doskonałe:)
W tej wersji, fasolkę można by śmiało nazwać lżejszym zamiennikiem makaronu spaghetti:D
Danie świetnie spisuje się jako lekki obiad, jako dodatek do dania głównego bądź zdrowa sałatka / przekąska.

Po ostatnich słodkościach mam nadzieję, że dogodziłam lżejszą potrawą:)

zółta fasolka, szparagowa, chilli, słonecznik, ser pecorino

Składniki (na 2 porcje):
500 g zółtej fasolki szparagowej
oliwa z oliwek
mielone płatki chilli
2 garści tartego sera pecorino (lub parmezanu)
3 garści prażonego słonecznika
świeże zioła (u mnie bazylia)
sól,
pieprz

zółta fasolka, szparagowa, chilli, słonecznik, ser pecorino

Przygotowanie:
Fasolkę opłucz i odetnij końcówki strąków. Wrzucić do osolonej wrzącej wody i gotuj przez 10minut. Następnie odcedź i wrzuć na oliwę z oliwek i smaż na patelni przez kilka minut w towarzystwie chilli i prażonego słonecznika. Możesz do smaku doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Wyłóż zawartość patelni na talerz, posyp parmezanem i udekoruj świeżymi ziołami. Podawaj ciepłe, bądź w temperaturze pokojowej zabierz jako sałatkę/przekąskę do pracy.  


Smacznego:)!



10 komentarzy: