17 czerwca 2012

Quiche z pomidorami, gorgonzolą i sezamem!

quihce, pomidory, gorgonzola, sezam

Quiche to pyszny francuski wypiek składający się z kruchego ciasta i wytrawnego bądź słodkiego nadzienia, w którego skład wchodzi masa jajeczno-śmietanowa.
Za każdym razem robię inne nadzienie i uwielbiam tę różnorodność.
Dziś w wersji lekkiej, delikatnej i bardzo pomidorowej:)

quihce, pomidory, gorgonzola, sezam

Składniki:
Kruche ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1szklanka mąki pszennej razowej
2 żółtka
1/2 łyżeczki soli
125g rozdrobnionego masła
4-5 łyżek wody

Nadzienie:
300g czerwonych pomidorków koktajlowych
250g żółtych pomidorków koktajlowych
3 jajka
1 szklanka śmietany 12%
1/2 szklanki sezamu
80g gorgonzoli
sól czosnkowo-ziołowa
świeżo mielony pieprz
płatki chilli

quihce, pomidory, gorgonzola, sezam

Przygotowanie:
W dużej misce zmiksuj ze sobą mąkę, sól i masło, a następnie dodaj żółtka i wodę. Mieszaj na wysokich obrotach, aż ciasto zacznie się rozpadać na kawałki. Uformuj z niego kulę, owiń w plastikową folię i włóż do lodówki na 1godz.
W drugiej misce ubij jajka ze śmietaną i przyprawami.
Po godzinie wyjmij ciasto, rozwałkuj na krążek ok 30cm (większy od naczynia w którym będzie zapiekany quiche - ja użyłam tortownicę o średnicy23cm). Ułóż ciasto w przygotowanej formie, wysyp spód sezamem i zacznij układać przepołowione pomidorki i delikatnie zalewać masą jajeczno-śmietanową. Na górze posyp całość pokruszoną gorgonzolą i wstaw do rozgrzanego do 200* piekarnika i piecz przez ok 40min.
Podawaj gorące bądź w temperaturze pokojowej.

Smacznego:)

quihce, pomidory, gorgonzola, sezam

Przepis bierze udział w akcji:
(Francja)

7 komentarzy:

  1. ale smacznie się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie kuszaca! A za gorgonzola (podobnie jak za innymi "smierdziuchami") przepadam.

    OdpowiedzUsuń
  3. ja też uwielbiam wszystkie śmierdziuchy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna. Piękne kolory, napakowana po brzegi pomidorami. Pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak! jest bardzo pomidorowe:)

    OdpowiedzUsuń