15 czerwca 2012

Cukinia z gorgonzolą w cieście francuskim


Najlepsze pomysły na potrawy przychodzą mi wtedy kiedy mam pełną lodówkę produktów:)
Jak jestem w sklepie zawsze kupuję więcej niż mam zapisane na kartce, a później wymyślam jak tu zrobić, żeby nie zmarnować jedzenia:D Tak właśnie powstały ślimaczki z cukinią i gorgonzolą:)





Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)
1/2 cukinii
80g gorgonzoli
1 jajko do posmarowania ciasta



Przygotowanie:
Umyj cukinię i pokrój na cieniutkie plasterki najlepiej za pomocą obieraczki, wtedy będą naprawdę cieniutkie. Układaj plasterki kolejno w durszlaku i posól każdy kawałek. Odstaw na 15min aby cukinia wypuściła wodę, a następnie osusz każdy fragment na ręczniku kuchennym.
Ciasto francuskie pokrój na paski o szerokości podobnej do plastrów cukinii, a następnie posmaruj je gorgonzolą. Na każdym pasku ułóż cukinię i zwiń w ciasny rulon.
Ślimaczki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj je roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200* na 15-20min, aż zawijańce uzyskają złotobrązowy kolor.


Bon Appétit



17 komentarzy:

  1. Z gorgonzolą to musi być poezja...

    OdpowiedzUsuń
  2. oj tak:) jestem miłośnikiem serów, więc się w zupełności zgadzam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne połączenie smaku i fajnie wyglądają..

    OdpowiedzUsuń
  4. alez pomysłowo! cudowne te Twoje ślimaczki.

    OdpowiedzUsuń
  5. nie widziałem jeszcze takiego przepisu.. naprawdę bosko wygląda.
    zapraszam do mnie .

    OdpowiedzUsuń
  6. świetne te zawijaski, super pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastyczne połączenie... u mnie dominuje szpinak z kozim serem ale teraz to zmienię:)!

    OdpowiedzUsuń