4 czerwca 2012

Pikantne ślimaczki czyli ciasto drożdżowe z farszem cebulowym


Słone przekąski świetnie pasują na każdą imprezę, pikantne są wręcz idealne.
Ciasto drożdżowe jest uniwersalną bazą pod przeróżne dodatki. W tej wersji z cebulką na maśle i płatkami chilli.
Przepis zaczerpnięty, lecz zmodyfikowany z książki kucharskiej  Micheli Neri "Przekąski".


Składniki:
300g mąki (ja użyłam 200g pszennej i 100g razowej)
15g świeżych drożdży
1,5 łyżeczki cukru
1 szklanka gorącej wody
1 łyżeczka soli czosnkowo-ziołowej
75g masła lekko solonego
1 jajko
6 cebul posiekanych na drobno
płatki chilli


Przygotowanie:
W szklance rozmieszaj drożdże z cukrem i wodą i poczekaj aż zawiesina zrobi się pienista (ok 10min). Do dużej miski wsyp obie mąki, sól, 1 łyżkę masła, roztrzepane jajko i gotową już zawiesinę z drożdży. Wymieszaj wszystko, aby powstało miękkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 1,5godziny w ciepłe miejsce aby wyrosło.
Pozostałą część masła rozgrzej na patelni i wrzuć posiekaną cebulę. Smaż aż zmięknie i dopraw płatkami chilli.
Przełóż ciasto  na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj na prostokąt. Rozsmaruj na cieście cebulę i zwiń w rulon. Następnie pokrój na talarki i układaj je na posmarowanej tłuszczem blaszce do pieczenia. Pozostaw do wyrośnięcia na 20min, a w tym czasie rozgrzej piekarnik do 180*.
Piecz 25min, aż ciasto się zarumieni.

Smacznego!


12 komentarzy:

  1. Świetny pomysł! Zapisuję do ulubionych !

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjna propozycja. Masz super pomysły!
    Zostaje na dłużej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo dziękuje:) pozdrawiam i życzę miłego pobytu;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis i przepiekne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię te ślimaczki :) tez je robię :) z cebulą są doskonałe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy konieczne jest użycie dwóch rodzaji mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że nie, możesz użyć jednego rodzaju :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. zrobiłam je na sylwestra i wszystkim bardzo smakowały! dzięki za super pomysł! pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego w nowym roku!
    p.s. musiałam dosypać sporo mąki do ślimaczków, bo wszystko się masakrycznie kleiło.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzień dobry,
    ślimaczki podawać na ciepło czy równie smaczne będą na zimno?

    OdpowiedzUsuń
  9. Nasza książka kucharska czeka na takie przepisy! Zapraszamy serdecznie. https://www.facebook.com/layman.meble/photos/a.1689873661247779.1073741830.1687658101469335/1811361385765672/?type=3&theater

    OdpowiedzUsuń