4 czerwca 2012

Pikantne ślimaczki czyli ciasto drożdżowe z farszem cebulowym


Słone przekąski świetnie pasują na każdą imprezę, pikantne są wręcz idealne.
Ciasto drożdżowe jest uniwersalną bazą pod przeróżne dodatki. W tej wersji z cebulką na maśle i płatkami chilli.
Przepis zaczerpnięty, lecz zmodyfikowany z książki kucharskiej  Micheli Neri "Przekąski".


Składniki:
300g mąki (ja użyłam 200g pszennej i 100g razowej)
15g świeżych drożdży
1,5 łyżeczki cukru
1 szklanka gorącej wody
1 łyżeczka soli czosnkowo-ziołowej
75g masła lekko solonego
1 jajko
6 cebul posiekanych na drobno
płatki chilli


Przygotowanie:
W szklance rozmieszaj drożdże z cukrem i wodą i poczekaj aż zawiesina zrobi się pienista (ok 10min). Do dużej miski wsyp obie mąki, sól, 1 łyżkę masła, roztrzepane jajko i gotową już zawiesinę z drożdży. Wymieszaj wszystko, aby powstało miękkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 1,5godziny w ciepłe miejsce aby wyrosło.
Pozostałą część masła rozgrzej na patelni i wrzuć posiekaną cebulę. Smaż aż zmięknie i dopraw płatkami chilli.
Przełóż ciasto  na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj na prostokąt. Rozsmaruj na cieście cebulę i zwiń w rulon. Następnie pokrój na talarki i układaj je na posmarowanej tłuszczem blaszce do pieczenia. Pozostaw do wyrośnięcia na 20min, a w tym czasie rozgrzej piekarnik do 180*.
Piecz 25min, aż ciasto się zarumieni.

Smacznego!


12 komentarzy:

  1. Świetny pomysł! Zapisuję do ulubionych !

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjna propozycja. Masz super pomysły!
    Zostaje na dłużej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo dziękuje:) pozdrawiam i życzę miłego pobytu;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis i przepiekne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię te ślimaczki :) tez je robię :) z cebulą są doskonałe :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy konieczne jest użycie dwóch rodzaji mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że nie, możesz użyć jednego rodzaju :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. zrobiłam je na sylwestra i wszystkim bardzo smakowały! dzięki za super pomysł! pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego w nowym roku!
    p.s. musiałam dosypać sporo mąki do ślimaczków, bo wszystko się masakrycznie kleiło.

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzień dobry,
    ślimaczki podawać na ciepło czy równie smaczne będą na zimno?

    OdpowiedzUsuń