6 czerwca 2012

Krem z białych szparagów

Dla mnie sezon szparagowy ciągle trwa:)
Dostałam od mamy białe obrane już szparagi, więc zrobiłam z nich smaczny pożytek - zupę-krem:) Pychotka!


Składniki:
ok 20szt białych szparagów
2 cebule
1 szklanka bulionu
2 łyżki masła lekko solonego
1 łyżka śmietany 12%
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól czosnkowo-ziołowa
pieprz
pietruszka do dekoracji



Przygotowanie:
Cebulę drobno pokrój i zeszklij w rondelki na łyżce masła. Szparagi umyj, obierz i odłam zdrewniałe końcówki. Odetnij główki i odstaw na później, a łodygi pokrój na mniejsze kawałki (ok 3cm), wrzuć do rondelka i dopraw solą i pieprzem. Smaż przez 4 minuty, a następnie zalej całość bulionem i duś, aż szparagi zrobią się miękkie. Ja zrobiłam wywar wcześniej i zamroziłam w plastikowym woreczku do lodu, więc dodałam 12 mrożonych bulionowych kostek.
Na małej patelni rozgrzej 1 łyżkę masła i wrzuć główki szparagów. Dopraw solą i pieprzem i smaż przez 5min.
Całą zawartość rondelka wrzuć do miksera/blendera i zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj śmietanę i jogurt i znowu zmiksuj. Krem możesz ponownie wstawić w rondelku na palnik i podgrzać. Przelej krem do miseczki, udekoruj smażonymi główkami szparagów, pietruszką i posyp wierzch świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego!

2 komentarze: