3 czerwca 2012
Kotleciki wołowe z sosem pomidorowym
Pewnego dnia, rano wpadam na pomysł zrobienia mięsnego śniadania, co mi się często nie zdarza. A że było to już późne śniadanie potraktowałam je bardziej jak lunch. Zrobiłam wołowe kotleciki, z myślą o moim bardzo mięsożernym chłopaku:P
Całość wymaga niewielu składników i jest bardzo prosta.
Składniki (na 7kotlecików):
250g mielonego mięsa wołowego
1 szalotka
(1 papryczka chilli)
sól, pieprz
jajko
1 łyżka bułki tartej
2 łyżki mielonych orzechów
sos:
2 duże pomidory
1 szalotka
2 ząbki czosnku
zioła
sól, pieprz
prażone ziarna słonecznika
Przygotowanie:
Pokrój szalotkę w drobną kosteczkę i wymieszaj z mięsem w niedużej misce. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubisz pikantne potrawy, dodaj drobno pokrojoną papryczkę chilli.
Na jednym talerzu wymieszaj bułkę tartą z orzechami, a na drugim roztrzep jajko. Uformowane kotleciki obtaczaj w jajku, a następnie w panierce i układaj na rozgrzanej patelni grillowej. Smaż do momentu, aż nabiorą złocistego koloru. W tym czasie przygotuj sos. Pokrój drugą szalotkę, czosnek i pomidory w kosteczkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż poszatkowane składniki. Duś tak długo, aż pomidory będą miękkie. Dopraw solą, pieprzem i ziołami.
Kotleciki z sosem podawaj na ciepło np. nadziane na wykałaczki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Jak apetycznie wygląda takie jedzonko, a już zwłaszcza sos mi się podoba.
OdpowiedzUsuńJedno jest pewne, było to bardzo sycące śniadanie. Dla mnie taki zestaw był by idealny po imprezie. Zjadłabym cały talerz :)
OdpowiedzUsuńBingo! Też byliśmy po imprezie i żałowałam, że nie zrobiłam podwójnej porcji:P
OdpowiedzUsuń