1 czerwca 2012

Domowy indyczy burger z kozim serem


Wszyscy uwielbiamy burgery, ale kto komu się chcę robić je w domu?
Po dzisiejszym dniu na pewno będę robić je częściej bo są szybkie, pyszne i zdecydowanie mogą być zdrowe!


Składniki (na 1 burgera):
1 bułka wieloziarnista
100g mielonego mięsa z indyka
3 talarki koziego sera (roladki)
2 krążki żółtej papryki
2 talarki pomidora
suszone zioła np. prowansalskie
listki świeżej bazylii
gałązka świeżego tymianku
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka ketchupu
sól, pieprz


Przygotowanie:
Mięso przełóż do miseczki i wymieszaj z solą, pieprzem, chilli i suszonymi ziołami. Patelnię grillową muśnij delikatnie oliwą i rozgrzej, a następnie połóż na niej uformowanego z mięsa kotleta. Grilluj z obu stron do momentu aż się przypiecze. W tym czasie pokrój paprykę i pomidora w talarki, a później połóż obok kotleta i smaż, aż trochę zmiękną. Podczas grillowania możesz spokojnie pokroić roladkę z koziego sera i podgrzać bułkę wieloziarnistą w opiekaczu / nad tosterem.
Gotowe mięso połóż gorące na bułce posmarowanej ketchupem, następnie dodaj ser i warzywa. Udekoruj wieżę świeżymi ziołami i zabieraj się do jedzenia:D Co wcale nie jest taki łatwe:D




3 komentarze:

  1. żarłbym!
    Jak ja uwielbiam takie wynalazki...

    OdpowiedzUsuń
  2. niedawno robiłam na obiad pychotka dodałam jeszcze majonez

    OdpowiedzUsuń