30 maja 2012

Szybka tarta ze szparagami, fetą i oliwkami



W maju, u mnie w kuchni królują szparagi, które uwielbiam pod każdą postacią.
Dziś proponuję Wam tartę z tymi cudownymi zielonymi łodyżkami w towarzystwie fety i czarnych oliwek:)
Danie z gotowego ciasta francuskiego jest bardzo szybkie i zajmuje zaledwie 20min.




Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego 275g
ok 20szt zielonych szparagów
garść czarnych oliwek
garść pokruszonego sera feta
100ml śmietany 12%
100ml śmietany 18%
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka tymianku suszonego
sól, pieprz
1 jajko do posmarowania brzegów ciasta


Przygotowanie:
Umyj szparagi i odłam zdrewniałe końcówki, a następnie podsmaż na patelni grillowej z odrobiną masła. Dopraw solą i pieprzem. W niedużej miseczce wymieszaj obie śmietany z musztardą i przyprawami (sól, pieprz, tymianek). Rozwałkuj ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zawiń brzegi na ok 1cm i odciśnij na nim wzór widelca. Na cieście rozsmaruj nierównomiernie śmietanę, a na wierzch połóż pokrojone w krążki oliwki i szparagi w całości. Na końcu dodaj rozdrobnioną fetę (może być pokrojona w małe kosteczki), a brzegi tary posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Włóż blaszkę do rozgrzanego do 200* piekarnika i piecz przez ok 10min aż ciasto zrobi się złocistobrązowe.


Smacznego!:)

4 komentarze:

  1. wygląda smacznie, ciekawi mnie smak ;P

    OdpowiedzUsuń
  2. nie pozostaje nic innego jak tylko wypróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O kurde... chyba wiem, co zrobię dzisiaj na obiad :)

    OdpowiedzUsuń