29 maja 2012

Frittata z kozim serem, oliwkami, pomidorami i zółtą papryką


Frittata na śniadanie to genialny pomysł! Sycąca i pyszna, czego chcieć więcej rano?
Ostatnio nie rozstaje się z kozim serem:P Wybaczcie wszyscy Ci którzy za nim nie przepadacie...ale jeszcze w wielu przepisach zamierzam go przemycić. W ostateczności możecie użyć innego sera:)


Składniki:
3 jajka
oliwa
sól, pieprz
płatki chilli
5 krążków koziego sera
garść czarnych oliwek
6 pomidorków koktajlowych
1/2 zółtej papryki
listki świeżej bazylii do przybrania


Przygotowanie:
Umyj wszystkie warzywa i przepołów oliwki i pomidorki, a paprykę pokrój w kostkę. Na patelni podsmaż na oliwie najpierw paprykę i oliwki, a później pomidorki i smaż prze 3min. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. W miseczce roztrzep 3 jajka, dopraw solą i płatkami chilli. Na patelni ułóż talarki koziego sera* i zalej wszystko masą jajeczną i pozwól aby jajko się ścięło. Możesz przykryć patelnię pokrywką na 3-4min. Następnie obróć frittatę na drugą stronę za pomocą talerza i smaż jeszcze przez ok 2min.
Podawaj na gorąco bądź w temperaturze pokojowej, przybrane ziołami.

* ser możesz położyć na gorącej frittacie zaraz przed podaniem




2 komentarze: