23 maja 2012

Francuska przekąska z brokułami i fetą


Kto nie lubi ciasta francuskiego? Przyznam się, że nie znam takiej osoby, co więcej ja należę do grona wielkich fanów tego pysznego i delikatnego produktu!
Kupując gotowe ciasto francuskie mamy okazję do zrobienia szybkiego i wykwintnego dania bądź przekąski.
Tu w wersji z brokułami, a w kolejnym wpisie w wersji ze szpinakiem.




Składniki:
1/2 paczki ciasta francuskiego (ok 140g)
1/3 brokuła
kilka kostek sera feta
1 dymka
pieprz
1 jajko do posmarowania ciasta
prażone ziarnina słonecznika


Przygotowanie:
Umyj świeże brokuły i lekko podgotuj (ok. 5min) w osolonej wodzie. Wyjmij i poczekaj aż trochę ostygną. W tym czasie pokrój dumkę w drobną kostkę. Ciasto francuskie podziel na kilka mniejszych fragmentów (ja z połowy ciasta wydzieliłam 4 mniejsze części). Brokuły rozdrobnij i ułóż na środku każdego elementu ciasta. Następnie dodaj fetę (ok 2-3 kostki na jedno "ciastko"), cebulkę i dopraw pieprzem. Zawiń farsz ciastem tworząc koperty, posmaruj jajkiem i obsyp prażonymi ziarnami słonecznika. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i  wstaw do nagrzanego do 200* piekarnika. Piecz do momentu, aż ciasto nabierze złotobrązowej barwy.
Jedz gorące bądź w temperaturze pokojowej.



3 komentarze:

  1. Bardzo smakowicie wygląda ta przekąska, a po tygodniu francuskim w Lidl został mi zapas ciasta więc trzeba go wykorzystać.

    OdpowiedzUsuń
  2. narobiłaś mi apetytu na taką przekąskę!:)wygląda pysznie!


    życie & podróże
    gotowanie

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj robiłam z mozzarellą i szynką, a za tydzień z pewnością skorzystam z Twojego przepisu, bo wygląda strasznie smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń