21 maja 2012

Wiosenne śniadanie czyli placki owsiane z jajkiem w koszulce i warzywami


Śniadanie jest dla mnie najważniejszym posiłkiem dlatego jestem przeszczęśliwa jeśli mam czas na jego przygotowanie.
Placki owsiane z papryką i rzeżuchą to idealna baza na kolorowe, wiosenne kanapki.



Składniki:
2 łyżki otrąb owsianych
1 łyżka zmielonych migdałów
1 jajko
1 łyżka jogurtu naturalnego
1/5 zółtej papryki
garść rzeżuchy
płatki chilli
sól, pieprz

4 plasterki koziego sera
4 pomidorki koktajlowe
rzeżucha
kilka słupków żółtej papryki
1/2 łyżeczki masła




Przygotowanie:
 Do miseczki wsyp otręby i mielone orzechy, a następnie wymieszaj z jogurtem i jajkiem na gładką masę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i chilli. Ja urozmaiciłam placki dodając rzeżuchę i 1/5 papryki pokrojonej w kostkę. Usmaż placuszki na patelni teflonowe i wyłóż na talerz. Następnie ugotuj jajko w koszulce. Do rondelka z gotującą się wodą dodaj odrobinę octu i soli, a następnie delikatnie wlej jajko. Na placuszkach ułóż ulubione składniki (ja dałam kozi ser, pomidorki koktajlowe, dodatkową porcję rzeżuchy i żółtą paprykę pokrojoną w słupki) i oczywiście mięciutkie jajko z masłem:)









3 komentarze:

  1. Uwielbiam placuszki owsiane, zresztą też dzisiaj takowe jadłam na śniadanie, ale do tej pory jadłam je tylko w wersji na słodko. Może czas i spróbować wytrawnych, w sensie "na słono".
    U Ciebie tak pięknie kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń