5 lutego 2013

Naleśniki

naleśniki, przepis na naleśniki, pszenne, cienkie naleśniki, uniwersalne, do farszu, zawijane, tradycyjne naleśniki,

Dziś przepis na uniwersalne naleśniki. Uniwersalne ponieważ idealnie nadadzą się na słodkie śniadanie jak i wytrawną kolację. Ja osobiście cieniutkie naleśniki najbardziej lubię nadziewać, dlatego już wkrótce podam przepis na pyszny i pikantny farsz indyjski, ale póki co zacznę od naleśników  :)

Składniki (na ok 10 szt-cienkich):
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 duże jajko (trafiło mi się z 2 żółtkami)
3-4 łyżki wody
szczypta soli
2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, wbij jajko i wlej mleko. Wymieszaj dokładnie ,aby nie było grudek i dodaj wodę. Konsystencja powinna przypominać gęstą śmietanę.
Patelnię teflonową mocno rozgrzej i dopiero wtedy wlewaj ciasto naleśnikowe. Smaż obustronnie do momentu zarumienienia.


Smacznego :)

naleśniki, przepis na naleśniki, pszenne, cienkie naleśniki, uniwersalne, do farszu, zawijane, tradycyjne naleśniki,
naleśniki, przepis na naleśniki, pszenne, cienkie naleśniki, uniwersalne, do farszu, zawijane, tradycyjne naleśniki,

33 komentarze:

  1. ...ale pysznie wyglądają ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. cienkie pyszne naleśniki, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię naleśniki :) Niestety ja zawsze swoje robię na tzw. oko ale wyglądają cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też zwykle robię na oko, ale trzeba było odmierzyć składniki, żeby podzielić się przepisem :D
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. uwielbiam...z każdym dodatkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie też dziś naleśniki :) Ciekawa jestem tego farszu... Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Farsz był pyszny! Zapraszam wkrótce :)

      Usuń
  6. A u Ciebie jak zwykle podwójna uczta - i dla smaku, i dla oczu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. a za mną już od paru dni naleśniki chodzą...hmmmm....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poczekaj na farsz i będą jak znalazł ;)

      Usuń
  8. Uwielbiam naleśniki. Ja przed smażeniem zostawiam ciasto na 30 minut by odpoczęło, naleśniki po usmażeniu są mega delikatne:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, to prawda :) Jak mam czas, to też zawsze odstawiam :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  9. wyglądają idealnie :)
    ja chyba najbardziej z białym serem na słodko lubię ...
    ale też ze szpinakiem ...
    i syropem klonowym ...
    z musem jabłkowym własnej produkcji ...
    możliwości cała masa
    bardzo jestem ciekawa farszu indyjskiego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też nie potrafiłabym się zdecydować na jeden ulubiony zestaw ;)

      Usuń
  10. i na słono i na słodko - uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Śliczne zdjęcie! Naleśniki to świetne danie, które można podać na różne sposoby.

    OdpowiedzUsuń
  12. tak właśnie myślałam czy by sobie na kolację dzisiaj nie zrobić naleśników :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poczekaj na pyszny farsz indyjski :) Jutro będzie na blogu :)

      Usuń
  13. Jejku, cudowne są! Robisz świetne zdjęcia, na pewno jeszcze tutaj zajrzę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sandro, dziękuję Ci bardzo i zapraszam :)

      Usuń
  14. bardzo dobry przepis!! wyszły dużo lepszy niż wg. przepisu mamy "na oko":)

    OdpowiedzUsuń