11 lutego 2013

Pizza Capricciosa

 Pizza capricciosa, pizza, capricciosa, capriciosa, capricciosa przepisy, pizza na cienki spodzie, pizza przepisy, pizza ciasto przepisy, przepis na pizze, ciasto do pizzy, przepis na ciasto do pizzy,

Jaka jest Wasza ulubiona pizza?
Ja chyba nie mogłabym się zdecydować. Uwielbiam chyba wszystkie dodatki jakie istnieją i w przeróżnych zestawieniach. No może z wyjątkiem pizzy hawajskiej, chociaż myślę, że i do niej się kiedyś przekonam ;)
Nie muszę chyba nikogo namawiać do pizzy, bo przecież wszyscy ją kochamy :) Dziś przepis na pizzę bardzo klasyczną i popularną czyli Capricciosę. Rzadko zamawiam Capricciosę w pizzeriach, ponieważ nie mam zaufania do tamtejszych szynek, aczkolwiek bardzo chętnie przygotowuję ją w domu :)
Z podanego przepisu na ciasto wyszły mi dwie cienkie pizze o średnicy ok 20cm, natomiast dodatki podaję na jedną z nich :)


Pizza capricciosa, pizza, capricciosa, capriciosa, capricciosa przepisy, pizza na cienki spodzie, pizza przepisy, pizza ciasto przepisy, przepis na pizze, ciasto do pizzy, przepis na ciasto do pizzy,

Składniki:
ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
0,5 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
3/4 szklanki ciepłej wody
12,5g świeżych drożdży
szczypt cukru

sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów bez skórki
sól do smaku
cukier do smaku
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonych ziół (bazylia, oregano)
świeżo mielony pieprz do smaku

dodatki:
4-5 średnich pieczarek
kilka plasterków szynki
1 kulka mozzarelli - 125g
listki bazylii

Przygotowanie:

W ciepłej wodzie rozpuść drożdże i cukier, a następnie zagęść 2 łyżkami mąki, wymieszaj i pozostaw na 10-15minut. Do miski wsyp mąkę z solą i wydrąż dołek. Wlej drożdże i oliwę, a następnie wyrób ciasto. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny.
W tym czasie przygotuj sos i dodatki, a także pod koniec wyrastania rozgrzej piekarnik do 250*C.
Wszystkie składniki na sos zblenduj razem. Dodatki pokrój na mniejsze kawałki.
Ciasto na pizzę przebij pięścią (odpowietrz), chwilę zagniataj i podziel na dwie części.
Każdą z części rozwałkuj na placek o średnicy ok 20cm, posmaruj 2 łyżkami sosu pomidorowego, połóż 3/4 pokrojonej na kawałki mozzarelli, rozłóż kawałki szybki i pieczarki, a na koniec resztę mozzarelli. Pizzę piecz w piekarniku do zarumienienia (przez około 15-20 minut).
Podawaj gorącą przyozdobioną listkami świeżej bazylii.

Smacznego :)
 Pizza capricciosa, pizza, capricciosa, capriciosa, capricciosa przepisy, pizza na cienki spodzie, pizza przepisy, pizza ciasto przepisy, przepis na pizze, ciasto do pizzy, przepis na ciasto do pizzy,
Pizza capricciosa, pizza, capricciosa, capriciosa, capricciosa przepisy, pizza na cienki spodzie, pizza przepisy, pizza ciasto przepisy, przepis na pizze, ciasto do pizzy, przepis na ciasto do pizzy,Pizza capricciosa, pizza, capricciosa, capriciosa, capricciosa przepisy, pizza na cienki spodzie, pizza przepisy, pizza ciasto przepisy, przepis na pizze, ciasto do pizzy, przepis na ciasto do pizzy,

31 komentarzy:

  1. Boska! Aż się zrobiłam głodna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż ślinka cieknie... :D Muszę wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale Ci wyszło super ciasto! Ja nigdy nie mam szczęścia do pizzowego spodu.. Zawsze mi wyjdzie nie takie jak trzeba, a Twoje jest idealne. Zazdroszczę :) Wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cienkie ciasto mi zwykle wychodzi :) Z puszystym różnie bywa :P
      Dziękuję za komentarz :)

      Usuń
  4. pięknie to wygląda, sama przepadam za pizzą chyba o każdym smaku (oprócz pikantnej), a Twoja jest naprawdę smakowita.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bardzo lubię pikantne pizze, ale nie aż takie ogniste ;)
      Dzięki! Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. mmm, jaka pyszna;)
    Chyba jutro spróbuje ją zrobić ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. pysznie wygląda ;) o jak ja uwielbiam pizzę :D

    OdpowiedzUsuń
  7. ja kocham hawajską, amore i capri

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też nie wiem jaka pizza jest moją ulubioną, jakie musi mieć składniki lu b jakie grube ciasto. Pizza to pizza i każdą z chęcią zjem, a ta Twoja wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie taka pizza jak Twoja jest moją ulubioną ;) Nie, nie chodzi o dodatki. Chodzi o ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też uwielbiam na cienki, wtedy składniki grają pierwsze skrzypce :) Chociaż czasem i puchatą wciągam ;)

      Usuń
  10. ja z domowych uwielbiam z pieczarkami, ale z tych kupnych mam tylko dwa rodzaje polo i jeszcze jedną, której nazwy nie pamiętam, ale Przemysław wie ;d

    OdpowiedzUsuń
  11. świetnie wyszła pizza, takie ciękie ciasto, rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Też nie lubię hawajskiej, a moja ukochana to klasyczna Margherita. I jeszcze do pizzy lubię jakiś ostry sos, chociaż wiem, że włosi by tego nie pochwalili :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie niechęć do hawajskiej jest czysto teoretyczna, bo nigdy nie próbowałam. Jako dziecko nie lubiłam połączenia mięsa z owocami, ale do wielu rzeczy już się przekonałam, więc jestem przekonana że z hawajską będzie dokładnie to samo ;)

      Usuń
  13. no więc ja hawajska tez najmniej
    dla mnie musi mieć cienkie ciasto i dobry domowy sos pomidorowy
    Twoja wygląda idealnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O! No to trafiłam w gust idealnie :)
      Ściskam :)

      Usuń
  14. Wowza! What a nice pizza: just looks like it is freshly baked out of the oven. Fantastic job on photography too!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wprost ubóstwiam capricciosę *__* Cieniutkie ciasto i pyszne dodatki - ale się zrobiłam głodna! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Tak na przyszłość radzę zajrzeć w zakładkę 'regulamin' :)

      Usuń
  16. Ciężko mówić o ulubionej pizzy, bo w zasadzie lubię każdą :). Chyba największą frajdę sprawiają mi eksperymenty w doborze składników. Twoja capricciosa wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń
  17. uwielbiam pizzę :) chętnie spróbuję tej z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  18. właśnie jest w piekarniku :) o efekcie napisze..

    OdpowiedzUsuń
  19. Spróbowałam zrobić pizzę według twojego przepisu i wyszła przepysznie. Ciasto lepsze niż w niejednej restauracji. Cała rodzinka zachwalała, więc pewnie jeszcze ją kiedyś przygotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciasto wyszło rewelacyjne!

    Bardzo dziekuje za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Spróbowałam, dziękuję za Twój blog !! kosztuję każdy przepis !!

    OdpowiedzUsuń