15 maja 2012

Quiche z porem i migdałami

Tarta, quiche, migdały, por, obiad, kolacja, przekąska

Pierwszy raz robiłam quiche i mogę stwierdzić, że jest to miłość od pierwszego smakowania:D
Pyszne, delikatne, wyrafinowane, a jednocześnie wyraziste:) Bardzo nie dowierzałam połączeniu pora z migdałami i masą jajeczno-śmietanową, ale przyznam szczerze, że to strzał w dziesiątkę:)
Tego typu tarty, w wersji na ciepło spiszą się jako obiad, a w temperaturze pokojowej będą świetną przekąską:)
Przepis zaczerpnięty z książki Micheli Neri "Przekąski", aczkolwiek lekko zmodyfikowany;)

Tarta, quiche, migdały, por, obiad, kolacja, przekąska

Składniki:
ciasto (bardzo kruche):
2 szklanki mąki pszennej
125g masła
4 łyżki wody
2 duże żółtka
1/2 łyżeczki soli

nadzienie:
3 duże jajka
1/2 szklanki śmietany 30%
1/2 szklanki mleka
3/4 szklanki posiekanych migdałów
100g świeżo startego parmezanu
1 duży por
sól


Przygotowanie:
Wsyp mąkę, sól i masło do dużej miski i zmiksuj (mikserem bądź robotem kuchennym), a następnie dodawaj wodę i żółtka mieszając na wysokich obrotach, aż ciasto zacznie rozpadać się na kawałki. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na min. 1godzinę.
W drugiej misce ubij jajka ze śmietaną, mlekiem i solą. Posmaruj oliwą formę do tary (ja użyłam tortownicę o średnicy 23cm). Rozwałkuj ciasto na krążek i ułóż w przygotowanej formie. Jeśli ciasto się rozpada i ciężko je rozwałkować umieść je w kawałkach i scal na dnie i bokach tortownicy. Posyp ciasto migdałami i parmezanem, ułóż pokrojony w cienkie plasterki por i zalej masą jajeczną.
Piecz 40min w rozgrzanym do 200* piekarniku, aż quiche zrobi się złociste.
Podawaj gorące bądź w temperaturze pokojowej:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz