15 maja 2012

Pyszny i aksamitny dip z buraków


Buraki nie są jednym z podstawowych składników mojego menu, a bardzo je lubię, więc postanowiłam je przemycić w innej wersji niż tradycyjne tarte buraczki, które czasem zabieram z domu:P
Pomijając długi czas gotowania tych przepięknych w barwie roślin uprawnych, całe przygotowanie dipu jest bardzo szybkie i proste:)
Dip można traktować jako sos do kanapek i przekąsek ale również jako chłodnik:)
Przepis zaczerpnęłam z książki Micheli Neri "Przekąski".



Składniki:
3 buraki
200g jogurtu naturalnego
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
1 łyżeczka zmielonego kminku
sól, pieprz

Przygotowanie:
Ugotuj buraki aż będą miękkie, około 50min. Odcedź i pozostaw do ostygnięcia, a następnie obierz je pokrój na kawałki. Zmiksuj je ze wszystkimi składnikami w malakserze aż uzyskasz gładką masę.
Podawaj z pieczywem:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz