16 maja 2012

Szybka focaccia z gorgonzolą, szpinakiem i oliwkami



Focaccia czyli włoski "chlebek" świetnie sprawdza się jako przystawka, przekąska ale i obiad.
Ta wersja jest bez drożdży, więc można ją nazwać expresową:)
Przepis był inspirowany wersją bazową z książki Micheli Neri "Przekąski"




Składniki:
1 i 1/4 szklanki wody (300ml)
1/2 szklanki masła (125g)
2 szklanki mąki (300g)
4 jajka
250g gorgonzoli
80g posiekanego świeżego szpinaku
5 białych podsmażonych szparagów
kilka czarnych oliwek do przybrania
sól


Przygotowanie:
Wodę ze szczyptą soli wlej do rondla. Dodaj pokrojone masło i zagotuj na średnim ogniu. Zdejmij z palnika, dodaj mąkę i zmiksuj na gładką masę. Postaw znowu na ogniu (małym) i gotuj, mieszając do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od powierzchni rondla. Zdejmij i przestudź.
Wbijaj po jednym jajku  do wystudzonej masy, cały czas mieszając. Następnie dodaj pokruszoną gorgonzolę (200g), posiekany szpinak i szparagi i dobrze wymieszaj całość. Resztę (50g) gorgonzoli wraz z oliwkami ułóż na wierzchu.
Przełóż masę do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 23cm (ja użyłam 2 keksówek) i wstaw do rozgrzanego do 180* piekarnika na 25-30min, aż ciasto wyrośnie i zrobi się złocistobrązowe.
Podawaj na ciepło bądź w temperaturze pokojowej.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz