8 października 2013

COOKING SESSION w Poznaniu

cooking session, wielkopolskie smaki, poznań, kulinarny poznań, stare koszary, kuchenne fantazje

Ostatnia sobota była zdecydowanie najpyszniejszą w moim życiu :) Ze znajomymi wybraliśmy się na Poznań - Wielkopolska COOKING SESSION odbywający się w Starych Koszarach w Poznaniu. 
Była to impreza kulinarna na świeżym powietrzu, podczas której odbywały się pokazy kulinarne sześciu renomowanych restauracji z Poznania: 3 Kolory, HUGO Restaurant, Kyokai Sushi Bar, Le Palais du Jardin, Mielżyński Wine Bar i Restauracja Platinum.
Restauracje konkurowały ze sobą o puchar dla najlepszej restauracji z Poznania i Wielkopolski, a o tym kto zostanie zwycięzcą decydowali uczestnicy. Degustacja autorskich dań przygotowanych przez szefów kuchni była (jak się domyślacie) najfajniejszym punktem programu!
Każdy z uczestników po okazaniu biletu mógł spróbować tylko dwóch dań, dlatego świetnym pomysłem było wybrać się tam większą grupą i podzielić swoje porcje, a tym samym poznać więcej autorskich dań. Była to genialna akcja promocyjna dla restauracji, a dla uczestników wyjątkowa okazja do degustacji wyrafinowanych dań za jedyne 20zł!


cooking session, wielkopolskie smaki, poznań, kulinarny poznań, stare koszary, kuchenne fantazje
cooking session, wielkopolskie smaki, poznań, kulinarny poznań, stare koszary, kuchenne fantazje
cooking session, wielkopolskie smaki, poznań, kulinarny poznań, stare koszary, kuchenne fantazje
cooking session, wielkopolskie smaki, poznań, kulinarny poznań, stare koszary, kuchenne fantazje
cooking session, wielkopolskie smaki, poznań, kulinarny poznań, stare koszary, kuchenne fantazje
cooking session, wielkopolskie smaki, poznań, kulinarny poznań, stare koszary, kuchenne fantazje

W trakcie wydarzenia można było kupić, ale również degustować produkty lokalnych producentów. Dla mnie faworytem były sery i przy nich właśnie zatrzymaliśmy się na dłuższą chwilę degustując głównie te długodojrzewające. Mimo iż bardzo chciałabym o nich trochę opowiedzieć to przy takiej ilości nazw i smaków niewiele udało mi się zapamiętać ;)

cooking session, wielkopolskie smaki, poznań, kulinarny poznań, stare koszary, kuchenne fantazje
cooking session, wielkopolskie smaki, poznań, kulinarny poznań, stare koszary, kuchenne fantazje

Impreza kulinarna odbywała się pod hasłem Wielkopolskie Smaki, a więc szefowie kuchni używali składników pochodzących z tego właśnie regionu. Pojawiła się więc wołowina, gęsina, sarnina, a także mięso z dzika.
Poniżej możecie zobaczyć te z potraw, które udało się nam skosztować, dokładnie w tej samej kolejności co w sobotę :) Wszystkie były przepyszne!

KYOKAI Sushi Bar
Pierwszą potrawą jaką próbowaliśmy było wielkopolskie sushi czyli sushi z wołowiną. Zdecydowanie zrobiło nam mnie pozytywne wrażenie. Polędwica wołowa w towarzystwie włoskiej kapusty, prawdziwków i sera koziego. Ten ostatni lekko zdominował potrawę, ale za to mięso rozpływało się w ustach!


cooking session, wielkopolskie smaki, poznań, kulinarny poznań, stare koszary, kuchenne fantazje
cooking session, wielkopolskie smaki, poznań, kulinarny poznań, stare koszary, kuchenne fantazje
cooking session, wielkopolskie smaki, poznań, kulinarny poznań, stare koszary, kuchenne fantazje
cooking session, wielkopolskie smaki, poznań, kulinarny poznań, stare koszary, kuchenne fantazje
cooking session, wielkopolskie smaki, poznań, kulinarny poznań, stare koszary, kuchenne fantazje


LE PALAIS DU JARDIN
Sarninę jadłam po raz pierwszy w życiu. Danie jak widać wyglądało dość skromnie, ale w tej prostocie tkwi siła tego dania, bo efekt smakowy przerósł wszelkie moje oczekiwania. Sarnina była genialna! Kruche, soczyste mięso podane w towarzystwie chipsów ze słoniny na przepysznym purée z kszatnaów. Ciężko było przebić tę pozycję.

cooking session, wielkopolskie smaki, poznań, kulinarny poznań, stare koszary, kuchenne fantazje
cooking session, wielkopolskie smaki, poznań, kulinarny poznań, stare koszary, kuchenne fantazje
cooking session, wielkopolskie smaki, poznań, kulinarny poznań, stare koszary, kuchenne fantazje
cooking session, wielkopolskie smaki, poznań, kulinarny poznań, stare koszary, kuchenne fantazje
cooking session, wielkopolskie smaki, poznań, kulinarny poznań, stare koszary, kuchenne fantazje
cooking session, wielkopolskie smaki, poznań, kulinarny poznań, stare koszary, kuchenne fantazje

HUGO RESTAURANT
Danie z wołowiną bavette wyglądało chyba najbardziej wykwintnie i równie wykwintnie smakowało. Bavette czyli najlepsza część łaty wołowej była wyjątkowo miękka, co było wynikiem 48 godzinnej obróbki termicznej! Stek podany był między innymi z chipsami z jarmużu, purée z selera, owocami  bzu i czarną rzepą, a do tego szpik kostny z czosnkiem i pietruszką! Danie było nadzwyczaj oryginalne, aczkolwiek mi trochę ciężko było 'nałożyć' wszystkie smaki na widelec w jednej porcji. Mimo wszystko wielkie brawa za wołowinę!

cooking session, wielkopolskie smaki, poznań, kulinarny poznań, stare koszary, kuchenne fantazje
cooking session, wielkopolskie smaki, poznań, kulinarny poznań, stare koszary, kuchenne fantazje
cooking session, wielkopolskie smaki, poznań, kulinarny poznań, stare koszary, kuchenne fantazje
cooking session, wielkopolskie smaki, poznań, kulinarny poznań, stare koszary, kuchenne fantazje
cooking session, wielkopolskie smaki, poznań, kulinarny poznań, stare koszary, kuchenne fantazje

3 KOLORY
Ostatnia w kolejności, ale zdecydowanie nie w znaczeniu ważności była gęsina. Uwielbiam gęsinę, więc jej smak nie był dla mnie zaskoczeniem, natomiast bardzo podobała mi się cała kompozycja smaków. Piersi gęsiej towarzyszył krokiet z czerwonej kapusty, risotto z dyni i gruszki, maślaki i sos z jarzębiny. Całość smakowała bardzo wyjątkowo i uplasowała się wraz z Sarniną w ścisłej czołówce.

cooking session, wielkopolskie smaki, poznań, kulinarny poznań, stare koszary, kuchenne fantazje
cooking session, wielkopolskie smaki, poznań, kulinarny poznań, stare koszary, kuchenne fantazje
cooking session, wielkopolskie smaki, poznań, kulinarny poznań, stare koszary, kuchenne fantazje
cooking session, wielkopolskie smaki, poznań, kulinarny poznań, stare koszary, kuchenne fantazje

Szkoda, że nie posmakowaliśmy dań z  pozostałych dwóch restauracji, ale za udało nam się wytypować wszystkie wyróżnione potrawy! Grand Prix powędrowało do HUGO Restaurant, drugie miejsce zajęła restauracja Le Palais Du Jardin, a trzecie miejsce zdobyła restauracja 3 Kolory. Bardzo się cieszę, że moi faworyci z sarniną i gęsiną znaleźli się na podium! :)

Wszystko było tak pyszne, że już czekam na kolejne tego typu wydarzenia kulinarne! :)


cooking session, wielkopolskie smaki, poznań, kulinarny poznań, stare koszary, kuchenne fantazje

8 komentarzy:

  1. kurcze a dlaczego ja o tym nie wiedziałam....sushi było! moja miłość...na drugi raz do mnie dzwoń, że takie cuda się dzieją:)) całuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Wpadłam na Twpojego bloga całkiem przypadkiem szukając ciekawych przepisów. Myslę, że zaraz wybiorę sobie coś na kolację ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. dlaczego ja o tym nie wiedziałam?? mam blisko do Poznania, kurka wodna!!

    OdpowiedzUsuń